DNB Markets morgenrapport 1. mars:

Sanksjonene rammer russisk økonomi

Usikkerhet om sanksjonene, men allerede kraftige negative effekter for Russland.

MASSIVE SANKSJONER: Pressesjef Jen Psak i Det hvite hus med en plakat som viser effekten amerikanske sanksjoner har hatt på russisk økonomi. Foto: NTB
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 01. mar 2022
Artikkelen er flere år gammel

Selv om det fortsatt er usikkert nøyaktig hvordan sanksjonene vil innrettes og hvor virkningsfulle de faktisk vil bli, er det allerede tydelig at det rammer russisk økonomi hardt. Rubelen stupte i går, og sentralbanken så seg nødt til å sette styringsrenten opp fra 9,5 prosent til 20 prosent. Mens Vesten har begrenset russeres handlingsfrihet med egne utenlandske aktiva, har russiske myndigheter innført kapitalkontroller på egne innbyggere. Moskva-børsen åpnet ikke i går, og vil være stengt også i dag. Men på andre børser stupte verdien av russiske selskap, og særlig russiske banker notert i London så et stort aksjefall i går. Stadig flere selskaper melder om at de trekker seg ut av Russland. Ratingsselskapene nedgraderte russisk statsgjeld i går, og prisen for å sikre disse obligasjonene mot mislighold skjøt i været.

I et forsøk på å oppsummere utsiktene for olje- og gassmarkedene, samt hva vi kunne vente av makroøkonomiske konsekvenser at krisen i Ukraina, stilte oljeanalytiker Helge André Martinsen og sjeføkonom Kjersti Haugland opp på dette webinaret i går.

Geopolitisk uro biter ikke på kronen, siden råvareprisene stiger og aksjemarkedene ikke kollapser. Gitt økt geopolitisk uro, kan det ved første øyekast synes snodig at ikke kronen har svekket seg de siste ukene. Kronen er tross alt svært ofte utsatt i perioder med markedsuro. En opplagt årsak til at kronen ikke har svekket seg er den kraftige økningen i olje- og gasspriser, som løfter inntektene i norsk økonomi. Samtidig betydde nok petroleumsselskapenes jevne kronekjøp til skatteformål (de skal betale 67 milliarder 1. april) mer enn vanlig i forrige uke, fordi omsetningen i kronen faller når uroen øker og når deler av Norge drar på vinterferie. Men minst like viktig er nok at vi ikke har sett kraftige aksjefall. Disse har tidligere bidratt til at norske investorer har sikret for mye, hvilket gjør det nødvendig for disse å selge kroner. Så er dette tidvis selvforsterkende, ved at også en kronesvekkelse bidrar til for store valutasikringer og dessuten krav om økt sikkerhet mot bankmotpartene. Når aksjefallet de aller fleste stedene er nokså beskjedne, så bidrar det altså heller ikke til noen kronesvekkelse.

Lenge var utslagene av økende geopolitisk uro små også i de store valutaene. Flere av de samme faktoren gjorde seg gjeldende også her. Andre råvarevalutaer som vanligvis svekker seg i slike perioder, har hatt den samme medvinden som kronen. At risikotakingen i valutamarkedet synes å være lavere enn normalt, bidrar dessuten til mindre bevegelser. At sentralbankutsiktene ikke er vesentlig endret oppi dette, gir heller ikke noen valutaer en fordel eller ulempe i forhold til andre. Det som kanskje har hatt noe betydning, er at Europa er ventet å bli kraftigere rammet. Dels som følge av sin nærhet til konflikten og dels som følge av sin avhengighet av russisk energi. Så har da også euroen svekket seg mot nær sagt alle store valutaer de siste par ukene.

At styringsrenteforventningene er lite endret den siste uken, er en påminnelse om at andre faktorer enn krig og konflikt fortsatt er viktig for utviklingen i deler av finansmarkedene. I dag kommer det et ras av innkjøpssjef-indekser fra industrien verden over. En fellesnevner er at aktiviteten er svakt avtakende i kjølvannet av flaskehalser i globale verdikjeder, men at nivået fortsatt peker mot solid vekst. På talerlisten er det flere sentralbankene fra begge sider av Atlanteren, men president Bidens første «State of the Union»-tale utmerker seg som den viktigste. OPEC+ starter forberedende møter i forkant av sin månedlige beslutning om produksjonskvoter. Og selv om presset på kartellet for å øke produksjonen fra importørlandene, tror vi man vil velge å se på krisen i Ukraina som geopolitisk usikkerhet som OPEC+ kan gjøre lite med. Dessuten virker en atomavtale med Iran å være like rundt hjørnet. Vi tror derfor OPEC+ holder seg til planen om en gradvis og forsiktig økning av produksjonskvotene.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Det amerikanske aksjemarkedet ble ved åpningen av ukens handel i går tynget av krigen i Ukraina, men høyere oljepris, lavere renter og nyheter om at russiske og ukrainske myndigheter var i forhandlinger bidro samtidig til å dempe fallet. Dow var ved stengetid ned 0.5 %, S&P500 sluttet ned 0.2 % og Nasdaq på samme tidspunkt opp 0.4 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene steg til 135-150% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen snudde opp med 9.3 % og endte på 30.2 punkter. I rentemarkedet ligger avkastningen på den amerikanske tiåringen i morgentimene på 1.86 %. Renten er dermed 12 basispunkter lavere enn ved stengetid i det amerikanske markedet på fredag, men uendret i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.

Etter at mandag ga en blandet start på uken for de asiatiske markedene trekker de viktigste indeksene i regionen i dag mer oppover i samme retning. I tillegg til gårsdagens etter hvert noe dempede negative reaksjoner i det amerikanske markedet bidrar dagens oppdaterte innkjøpsindekser i Kina til å støtte kursutviklingen. I Japan er Nikkei-indeksen kort før stengetid opp 1.3 %, mens de viktigste kinesiske indeksene samtidig stiger med inntil 0.3 %. I tillegg til at vi utover formiddagen i dag får flere europeiske innkjøpssjefssjefsindekser vil den amerikanske ISM indeksen for industrien også kunne få noe oppmerksomhet. ISM indeksen legges fram kl. 16.00 norsk tid. Vi venter imidlertid at oppmerksomheten fortsatt i all hovedsak vil være rettet mot nyhetsutviklingen relatert til krigen i Ukraina.

Volatiliteten i oljemarkedet har fortsatt det siste døgnet og mens WTI i før åpning i dag har kommet opp på USD 96.64 pr. fat ligger Brent-prisen samtidig på USD 99.06 pr. fat. WTI stengte i USA i går på USD 95.67 pr. fat, mens Brent ved stengetid i det norske markedet i går lå på USD 97.78 pr. fat. I forbindelse med oljemarkedet er to av usikkerhetsmomentene denne uken i første omgang hvordan og når USA og andre land vil benytte sine strategiske reserver for å begrense prisoppgangen og i neste omgang hvorvidt OPEC i sitt månedlige møte i morgen vil gjøre endringer i den opprinnelige planen for en produksjons- og eksportopptrapping. En opptrappingsplan som allerede i utgangspunktet ser ut til å være mer optimistisk enn det medlemslandene har lagt til grunn. I tillegg holder markedene et øye med fremdriften i atomforhandlingene med Iran.

Reduksjonen i, usikkerheten for og motviljen mot også langsiktig å basere seg på energileveranser fra Russland har de siste dagene gitt fornyet oppmerksomhet på aktører som Ørsted og Vestas. Installering, drift og vedlikehold av anlegg for offshore vindenergi for blant annet disse to selskapene er avhengig av tilgjengelig relevant skipskapasitet og slik tilgjengelig kapasitet er begrenset. To leverandører som delvis allerede har god dekning de neste årene, men som bakgrunn av denne utviklingen potensielt vil kunne akselerere veksten fremover er imidlertid Cadeler og Seaway 7.  Cadeler steg i går med nesten 9 % og stengte på NOK 33.27 pr. aksje, mens Seaway 7 var opp 1 % til NOK 11.50 pr. aksje. Vi har en kjøpsanbefaling på begge, med et kursmål på NOK 45 pr. aksje for Cadeler og NOK 35 pr. aksje for Seaway 7.