Pensjonskonto:
– Flere ser verdien av å samle alt på ett sted, sier DNBs pensjonsekspert Stian Revheim.
Med innføringen av pensjonskonto får de som har hatt innskuddspensjon – de aller fleste som jobber i privat næringsliv – muligheten til å kontrollere pensjonssparingen i større grad.
Hvis du ikke gjør noe, blir du hos arbeidsgivers nåværende pensjonsleverandør og kan velge blant de investeringsvalgene som arbeidsgiver har tilgjengeliggjort.
– Alle bør som et minimum ta stilling til hvilken aksjeandel de ønsker på pensjonssparingen sin, men nå har du muligheten til å selv velge pensjonsleverandør og du står friere til å velge hvordan pensjonen din plasseres, sier DNBs pensjonsekspert Stian Revheim.
– Det er lettere å holde oversikt dersom du samler alt på ett sted, fortsetter Revheim.
Pensjonskonto Flex har mange muligheter for de som ønsker dette, samtidig er det en trygghet for mange at du kan velge ferdigløsninger som passer for de aller fleste.
– Vi tilbyr nøkkelferdige pensjonsspareløsninger som kalles pensjonsprofiler. Her finnes det tre ulike varianter satt sammen av DNBs forvaltningseksperter, sier Revheim.
DNB tilbyr en aktivt forvaltet pensjonsprofil som har som mål å oppnå en høyere avkastning enn indeksene, Grønt Skifte-pensjonsprofiler, og en rimeligere indeksforvaltet pensjonsprofilserie.
Revheim forklarer at fordelen med pensjonsprofiler er at du her kun trenger å ta stilling til hvor stor aksjeandel du ønsker i sparingen din, resten av jobben tar DNBs forvaltere seg av.
– Ønsker du å ta styringen over forvaltningen selv har du selvsagt mulighet til å velge fritt fra fondspaletten, men da må du følge med mer enn dersom du velger en av profilene, sier Revheim.
For eksempel vil du med en profil automatisk få redusert aksjeandelen når du nærmer deg pensjonsalder. Har du valgt fond selv, må du også selv passe på å gjøre endringene selv.
De siste tiårene har rentenivået i verden gått kraftig ned og for å få god avkastning på pensjonspengene har behovet for en høyere aksjeandel på sparingen økt.
De fleste som meldes inn i en pensjonsordning i dag har derfor fått tildelt en aksjeandel som starter på 80 prosent. Dersom du har jobbet en stund hos nåværende arbeidsgiver eller har en avtale som starter med en lav aksjeandel, har Revheim en klar oppfordring til deg.
– Start med å sjekke at aksjeandelen passer til alderen din og dine preferanser. Dersom du har mange år igjen til pensjon vil du mest sannsynlig få bedre avkastning ved å ha høy aksjeandel og vi anbefaler at du starter med minst 80 prosent. Når du nærmer deg pensjonsalderen bør aksjeandelen gå gradvis ned, sier Revheim.
DNB sine pensjonsprofiler gjør dette automatisk fra du fyller 47 år. Du kan justere nedvektingen til å starte et sted mellom 42 år og 57 år, eller skru den helt av dersom du ønsker å ha samme aksjeandel gjennom hele spareperioden.
Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.