Usikkerhet i aksjemarkedene
Det svinger i aksjemarkedene om dagen, sier Trym Smedsrud. – I en sånn situasjon blir vi minnet på viktigheten av å spre risiko.
Trym Gjerstad Smedsrud jobber til daglig på Aksjebordet hos Norges største meglerhus DNB Markets. Han har god kunnskap om aksjehandel, både av norske og utenlandske aksjer.
Situasjonen vi opplever nå, med stor turbulens i verdens aksjemarkeder, er en god påminner om viktigheten av å spre sine investeringer, sier han.
– Spre investeringene i ulike bransjer, sektorer og også i forskjellige land.
I forrige uke (uke 11) så vi stor usikkerhet og påfølgende heisaturer på børsene etter bankkollaps i Silicon Valley Bank (SVB) og Signature Bank i USA. – Det var som et kaldt gufs fra finanskrisen traff mange investorer, sier Trym Smedsrud.
Den unge megleren sier at selv om nervøsiteten førte til store svingninger, så kan det likevel ikke sies å ha vært tilløp til panikk. – I alle fall ikke ennå, legger han til.
Vi har ikke opplevd at kundene har dratt i nødbremsen
– Vi har på ingen måte opplevd kundene har dratt i nødbremsen og solgt unna.
VIX-indeksen, som gir en pekepinn på graden av nervøsitet og frykt i markedet, er typisk opp mot 35 poeng når det er panikk i markedet. Ved bankkollapsen i SVB forrige uke lå VIX rundt 26, og nå er fryktindikatoren ned mot 24, sier han. Til sammenligning var VIX oppe på 70 poeng under finanskrisen.
I forrige uke endte Oslo Børs ned med over fem prosent, EURO STOXX 50 (en indeks sammensatt av 50 aksjer fra 11 europeiske land) var i samme periode ned med fire prosent. I USA var det oppgang på S&P 500 og på NASDAQ, mens Dow Jones endte minimalt ned.
– Forskjellene på de ulike markedene var med andre ord store, sier Trym Smedsrud.
Forskjellene mellom de ulike markedene var store
Han sier at disse forskjellene tydelig viser fordelene ved å spre investeringene på ulike markeder.
– Det å spre risiko gjennom å eksponere investeringene mot ulike sektorer, gjerne også forskjellige land, gir også flere muligheter for gevinst, sier han.
Da vil gjerne noe gå opp, når noe annet går ned og et fall i et marked vil ikke føles like brutalt.
Vi har en del handel på utenlandske børser blant våre aksjehandelskunder, sier aksjemegleren. Samtidig viser omsetningen fremdeles en tydelig overvekt av aksjer du finner på Oslo Børs.
Når det gjelder utenlandshandel er det klart mest omsetning på USA-børsene, forteller Smedsrud.
– Og blant kundene våre har det så langt i år vært klart mest handel i teknologiaksjen Tesla.
Blant de av våre kunder som investerte i Tesla tidlig dette året ser vi at flere sitter med gode gevinster nå, sier han. – På tross av siste tidens børsuro.
Oslo Børs på sin side har en overvekt i eksponering mot råvarer som olje og gass, og indeksen påvirkes i stor grad av denne sektoren og den tette bindingen olje- og gasspriser har mot kronekursen. Blant kunder som har vært ensidig investert her, sitter nå flere med tap i sine porteføljer.
Smedsrud sier at poenget med å investere på internasjonale børser, i tillegg til Oslo Børs, er å få flere ben å stå på og en spredning av risiko i porteføljen.
Smedsrud sier at når kronen er sterk mot andre valutaer får aksjekunder som investerer i utlandet «mer for pengene sine». Når den er svak blir det motsatt, men da blir det gunstig når en veksler tilbake.
EURNOK og USDNOK har steget med henholdsvis omtrent åtte og ni prosent hittil i år. En negativ utvikling på renteeffekter, og svakere olje- og gasspriser, har vært sentrale elementer i å trekke den norske kronen nedover.
– Den gunstige vekslingskursen mellom dollar og euro mot NOK har gjort at kunder som har handlet i disse valutaene har fått god avkastning på valutakursen alene den siste tiden, sier han.
Kunder som har kjøpt i USA har fått god avkastning på valutakursen alene
Det er selvsagt ikke gitt at dette vil fortsette, styrkes krona igjen vil valutaeffekten kunne spise av avkastningen.
Når du handler aksjer er det aldri feil å spre risiko, ha lang tidshorisont og kun investere penger du har råd til å tape, minner Smedsrud om.
– Nå går vi går en spennende tid i vente med rentemøter i USA, England og Norge og utfallet fra disse møtene vil med stor sannsynlighet påvirke hvordan markedet utvikler seg fremover.
– Følg med, og grip mulighetene, avslutter han.
Ønsker du å lære deg mer om kronekurs og valuta? Sjekk denne siden.
Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko. Innholdet i denne artikkelen er ikke ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.