DNB Markets morgenrapport 21. september:
Riksbanken overrasket både oss og markedet.
Sveriges Riksbank satte i går opp styringsrenten med 100 basispunkter til 1,75 %. At sentralbanken har gitt den skyhøye inflasjonen mer vekt, gjorde at Riksbanken overrasket både oss og markedet, som hadde fra før priset inn en oppgang på 75 basispunkter. Renteoppgangen ble dermed fremskyndet, og også hele rentebanen ble løftet litt, med toppen nå på 2,52 % i andre kvartal 2023. Det er ikke før i 2024, at Riksbanken ser for seg at inflasjonen kommer ned mot målet, og det er også da styringsrenten skal igjen ned. Sentralbanken skynder seg med å sette opp rentene for å få unngå at den høye prisveksten biter seg fast i økonomien, og godtar gjerne at veksten vil lide for det på kort sikt. Riksbankens anslag for BNP i 2023 er for et fall på 0.6 %, med svakere etterspørsel fra konsumentene og lavere investeringene. Oddmund sin kommentar her.
Neste ute er den amerikanske sentralbanken, og hva Fed gjør følges med argusøyne. Den underliggende inflasjonen i USA kommet opp på svært høye nivåer, og ikke minst med et svært stramt arbeidsmarked, kraftig lønnsvekst, så har flere ulike varegrupper i USA sett en usedvanlig høy prisvekst. Fed har allerede gått hardt til verks, med saftige rentehevinger på hvert eneste møte de siste månedene. Nå er en tredje heving på 75 basispunkter helt priset inn, og faktisk en liten sannsynlighet for også enda mer haukaktig fra den amerikanske sentralbanken. Ikke minst blir det viktig å følge hva som ventes litt lenger ute i tid. Knut sin forhåndsomtale her.
Markedets nervøsitet fortsetter. De lange rentene, på amerikanske statsobligasjoner med 10 års løpetid, steg ytterligere gjennom gårsdagen og har nå lagt seg på nærmere 3,55 %. Børsene snudde nedover, mens også oljeprisen har lagt seg ned mot 90 dollar fatet. Kronen svekket seg noe mer, med EURNOK nå oppe over 10,30.
At rentene i USA har raskt steget opp fra null, gjenspeiles nå i boligsektoren. Boliglånsrentene, fastrentene på 30 år, tok faktisk turen oppover noe før styringsrentene. Dette, sammen med de høye boligprisene og høy inflasjon, har bidratt til en tydelig nedgang i boligsalgene. Mandagens nedgang i NAHB-indeksen, en sentimentindikator for boligutbyggere, sammen med gårsdagens nøkkeltall på nye utbyggingstillatelser, peker på et boligmarked i nedkjøling. Boligigangsettingene steg riktignok mer enn ventet, men det viktige for fremtidig aktivitet er nedgangen på byggetillatelsene.
Mens sentralbankene i de industrialiserte landene nå må skynde seg med å få opp rentene til et innstrammende nivå, så har Kinas PBOC heller kuttet rentene i møte med et kraftig tilbakeslag. En konsekvens av denne sprikende politikken, er svekkelsen i yuanen. Myndighetene har videre tydd til stadig flere finanspolitiske stimulanser for å demme opp for den kraftige nedgangen i boligsektoren, og konsekvensene av Kinas covidpolitikk med massetesting- og nedstenging. Flere midler skal bevilges, med både skattelettelser og nye infrastruktursatsinger. En litt mer forbigått nyhet, er tellingen på nye infrastrukturprosjekter som faktisk er blitt godkjent og igangsatt. NDRC (National Development and Reform Commission) har et ansvar for den økonomiske politikken, og holder jevnlige pressekonferanser. Ifølge NDRC, har de hittil i år godkjent større infrastrukturprosjekter med totale investeringsrammer på til sammen 1,083 milliarder yuan, altså nærmere 1 % av BNP. Sammenlignet med takten i et vanlig år, er den inkrementelle oppgangen i satsingen, altså langt fra så sterkt som man kunne ha fått inntrykk av.
Videre skal NDRC nå i gang med å bedre tilrettelegge for utenlandske selskapers investeringer i Kina, et tema som State Council satte på agendaen forrige uke. Kinas uforutsigbare covidpolitikk, stadige regulatoriske endringer, begrensninger på markedstilgang, og det stadig mer ubehagelige geopolitiske bakteppet, er alle utfordringer. Riktignok har utenlandsinvesteringene i Kina faktisk holdt seg rimelig godt oppe i år, men som Rhodium Group viser, så har sammensetningen endret seg, med en oppgang fra få store industriselskap, som demmer opp for bred nedgang ellers. Det europeiske handelskammeret i Kina lanserte i går sin årlige gjennomgang av situasjonen, med interesseorganisasjonens anbefalinger. Der kommer det fram at europeiske selskap i større grad vurderer å justere på sine verdikjeder i Kina. Slikt sett har NDRC en krevende jobb foran seg.
Kostnadsutfordringene reflektert i mandagens sene oppdatering fra Ford var en påminnelse om at det kan være flere selskap som har et resultatvarsel under vurdering de neste dagene. Den reduserte risikoviljen dette medførte sendte dermed sammen videre renteoppgang og blandede signaler fra boligbyggerne, samt i påvente av dagens rentemøte, resesjonsbekymringene opp og aksjemarkedet ned i USA i går. Dow var ved stengetid ned 1 %, S&P500 sluttet ned 1.1 % og Nasdaq endte ned 1 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene holdt seg på 83-95% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen steg med 5.4 % til 27.2 punkter og avkastningen på tiårige amerikanske statsobligasjoner har i morgentimene i dag kommet opp på 3.56 %. I futuresmarkedet indikeres samtidig en åpning opp 0.1 % for det amerikanske markedet i ettermiddag.
Usikkerheten ser ut til å prege også de asiatiske markedene så langt i dag og i Japan er Nikkei kort før stengetid ned 1.2 %. Nedjusterte vekstforventninger for Kina og usikre følger av de planlagte russiske folkeavstemningene i deler av Ukraina bidrar i tillegg til at de viktigste kinesiske indeksene i øyeblikket ned inntil 1.9 %. I dag vil interessen i all hovedsak være rettet mot rentebeslutningen i USA. Det er ventet en renteøkning på 75 basispunkter til 3.25 %. Konklusjonen offentliggjøres kl. 20.00 norsk tid og sentralbanksjefen følger deretter opp med en pressekonferanse fra kl. 20.30.
I oljemarkedet ga gårsdagens foreløpige oppdatering av de amerikanske lagerbeholdningene ikke tilstrekkelige støtte til å unngå at WTI-prisen var ned med USD 1.33 pr. fat til USD 84.30 pr. fat. Mens WTI i morgentimene i dag har fortsatt ned til USD 84.05 pr. fat ligger imidlertid Brent-prisen på USD 90.77 pr. fat, hvilket innebærer en oppgang på USD 0.55 pr. fat i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går.
Borregaard avholder kapitalmarkedsdag i dag og her venter vi at investorene i første omgang vil være interessert i å høre om hvordan selskapet påvirkes av energiprisene samt i hvilken grad og hvor raskt de får kompensert kostnadsøkningene med høyere priser ut til kundene. Borregaard stengte i går på NOK 134.20 pr. aksje og vi har før eventuelle endringer på grunnlag av dagens gjennomgang en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 250 pr. aksje.
Vi tok nylig opp dekning på DNO med en kjøpsanbefaling og et kursmål på NOK 16 pr. aksje. Kursen stengte i går på NOK 12.73 pr. aksje. Aksjonærene i RAK Petroleum kan i dag beslutte å bevege seg et skritt videre i retning av å bli direkte aksjonærer i DNO. Selskapet vil i en generalforsamling i dag stemme over å dele ut selskapets DNO-aksjer til aksjonærene og om de samtidig skal foreta en utbetaling av et kontantutbytte på USD 0.06 pr. aksje. Forslaget baserer seg på at aksjonærene i tillegg til kontantutbyttet mottar 1.6574 aksjer i DNO pr. aksje de eier i RAK Petroleum. Neste skritt i denne prosessen vil være en rettslig godkjennelse i UK av det som i praksis vil være en tilbakebetaling av selskapets kapital. Dette er ventet å skje i midten av oktober.
BW LPG var ned med rundt 12 % i etterkant av Q2-rapporten i slutten av august. Selskapet leverte noe lavere forventninger til Q3 og vi tok estimert justert EBITDA for hele 2022 ned med 5 % etter oppdateringen. Vi er imidlertid positive til utsiktene for sektoren og mener dagens verdsettelse reflekterer for lave verdier på selskapets VLGC-er. Kursen stengte i går på NOK 70.25 pr. aksje og på våre estimater impliserer dette en verdi av et 5 år gammelt fartøy på rundt USD 47 mill. Samtidig ser vi at de siste transaksjonene med tilsvarende fartøy i markedet er gjort på rundt USD 73 mill. Vi har en kjøpsanbefaling på BW LPG med et kursmål på NOK 110 pr. aksje.