DNB Markets morgenrapport 22. april:

Rentemøte i Den europeiske sentralbanken i dag

Christine Lagarde holder pressekonferanse 14:30.

PRESSEKONFERANSE: Neppe mye nytt fra ECB i dag, sier DNB Markets om dagens pressekonferanse. Foto: NTB
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 22. apr 2021
Artikkelen er flere år gammel

I dag er det rentemøte i Den europeiske sentralbanken og sentralbanksjef Christine Lagarde vil som vanlig, holde en pressekonferanse kl. 14:30. Det er ingen forventninger til at ECB vil endre vurderingene i pengepolitikken. Det forrige møte ble holdt 11. mars. Da hadde de lange europeiske statsrentene trukket litt opp og noen argumenterte for at ECB burde øke verdipapirkjøpene for å temme denne oppgangen.

Langrenteoppgang er fortsatt et tema, men haukene i rådet vil peke på at den gjeldende politikken har lyktes med å holde lange renter i ro og at det er gode utsikter til oppgang i den økonomiske aktiviteten. Det ligger dessuten an til en større gjennomgang av verdipapirkjøpene til møtet i juni. Analytikerne vil nok likevel lete etter signaler på dagens møte om hva slags vurderinger som kan komme fram i juni. Et veid gjennomsnitt av lange europeiske statsrenter viser en oppgang i renten i år, men lite endringer siden mars. Indekser for den finansielle tilstanden viser heller ingen vesentlig endring siden mars. Med utsikter til økt vaksinering og reduksjoner av smitteverntiltak ventes det at aktiviteten vil ta seg opp. Det vil redusere behovet for stimulanser gjennom verdipapirkjøpene. Vå må anta at Lagarde vil få mange spørsmål rundt dette på dagens pressekonferanse.

Den canadiske sentralbanken () holdt som ventet, styringsrenten i ro på gårsdagens møte, men signaliserte at de pengepolitiske stimulansene vil bli trukket tilbake tidligere enn før angitt. Sentralbanken vil redusere verdipapirkjøpene fra 4 milliarder canadiske dollar per uke til 3 milliarder per uke. Sentralbanken viste til at gjeninnhentingen i økonomien går raskere enn forventet og løftet anslagene for den økonomiske aktiviteten. Dersom økonomien bedres i tråd med nye forventninger, vil renten kunne økes i 2022 ifølge sentralbanken. hadde tidligere antydet en oppgang i 2023.  

Mens vi her på berget snakker om å øke CO₂-avgiftene for å dempe etterspørselen etter olje og gass, ønsker amerikanerne å presse OPEC til å øke produksjonen og dermed senke prisene på olje. I alle fall vedtok en komité i Representantenes hus på tirsdag å åpne for søksmål mot OPEC og samarbeidende land for kartellvirksomhet og prismanipulasjon. Oljeprisen falt med et par dollar per fat like etter at nyheten ble kjent og trakk ytterligere litt ned i går. Det var for øvrig også et tydelig utslag i kronen da nyheten ble kjent. Det er verdt å merke seg at forslaget ennå ikke er vedtatt av hele Huset og at slike forslag har blitt behandlet i Kongressen flere ganger i løpet av de siste 20 årene. Det er særlig etter en periode med oljeprisoppgang slike forslag kommer til behandling. OPEC-landene og samarbeidslandene, OPEC+, møtes neste uke. Flere uttalelser i forkant viser til at det er rimelig god balanse i markedene og at det derfor ikke er grunnlag for å endre planene.

De amerikanske børsindeksene snudde i løpet av dagen i går og endte med en tydelig oppgang. S&P 500 steg med 0,9 prosent og Nasdaq var opp med 1,2 prosent. Det var selskaper innen råvarer, energi og finans som ledet hen, og små selskaper gjorde det generelt bedre enn de store. I Europa steg Stoxx 600 med 0,7 prosent, og i dag tidlig har japanske Nikkei 225 steget med mer enn 2 prosent. Det er likevel ikke opplagt at oppgangen skal vedvare i dag. I alle fall peker futures på S&P 500 litt ned i skrivende stund.

Tiårs amerikanske statsrenter endret seg lite gjennom dagen i går, men var rundt 5 basispunkter lavere enn på morgenen dagen før. I natt falt renten ytterligere tre basispunkter. EURUSD handles i dag på omtrent same nivå som i går morges. Det har imidlertid vært en del svingninger i løpet av døgnet. Norske kroner svekket seg til morgenen i går, men hentet seg inn i løpet av dagen. EURNOK handles nå på om lag samme nivå som mandag morgen.

I dag kommer det også noen interessante nøkkeltall. I Norges legges SSB fram konjunkturbarometeret for første kvartal. Denne undersøkelsen omfatter industrien som har hatt en bedre utvikling gjennom pandemien enn mange tjenestenæringer. I USA kommer det tall for førstegangssøkende til ledighetstrygd, aktivitetsindeks fra Chicago Fed og boligmarkedstall.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Inntrykket av en tross enkelte skuffelser så langt akseptabel selskapsrapportering, renter som holder seg på et dempet nivå og kurser som tilbyr mer attraktive kjøpsmuligheter ga etter to dager med fall en vending opp for det amerikanske aksjemarkedet i går. Dow og S&P500 endte begge opp 0.9 %, mens Nasdaq stengte opp 1.2 %. VIX-indeksen var ned med 6.3 % til 17.5 punkter. Volumet på de tre hovedindeksene holdt seg på 64-83% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Tiårige amerikanske statsobligasjoner kan man i morgentimene i dag kjøpe med en avkastning på 1.53 %. Det innebærer at renten er ned med 4 basispunkter i forhold til nivået ved stengetid i går ettermiddag.    

Utflating av USD mot Yen, positive selskapsoppdateringer og ikke minst meldinger om at BoJ kjøper aksje-ETF-er overskygger usikkerheten skapt av utviklingen i antall virustilfeller og økt risiko for nedstengninger i det japanske markedet i dag. Nikkei er kort før stengetid opp 2 %. Vi ser samtidig at de viktigste kinesiske indeksene også stiger inntil 0.6 %. Mens innspillene fra makrosiden tidligere denne uken i hovedsak har begrenset seg til endringer i USD-kursen og de langsiktige amerikanske rentene får vi i dag noe mer håndfaste nøkkeltall i form av nordiske og europeiske tillitsindikatorer, rentemøte i ESB og ukentlige amerikanske ledighetstall. I forbindelse med rentemøtet er interessen i første rekke rettet mot sentralbankens syn på vekstutsiktene og signalene om videre obligasjonskjøp, mens når det gjelder ledighetstallene vil fokus vær på om vi får en ny reduksjon i antall førstegangssøkende på ledighetstrygd.        
 
Electrolux ser ut til å kunne få drahjelp ved åpning i dag. Konkurrenten Whirlpool la fram kvartalstall i USA sent i går og etter en første reaksjon opp 8 % endte aksjen etter børs opp rundt 2 %. Electrolux legger fram Q1-tall neste onsdag. Mens Whirlpool har like under 60 % av sin omsetning i Nord-Amerika står det samme markedet for rundt 33 % av topplinjen i Electrolux. Kursen stengte i går på SEK 244.10 pr. aksje. Basert på estimatene for 2022 har vi en holdanbefaling, men med et kursmål på SEK 260 pr. aksje. Selskapets balanse er solid og vi ser potensial for opp mot SEK 40 pr. aksje i ekstraordinært utbytte, men venter samtidig ikke at nyheter knyttet til dette vil komme før i andre halvår. Ordinært utbytte for 2020 er vedtatt til SEK 8 pr. aksje, hvorav første halvparten allerede er utbetalt og andre halvpart er planlagt utbetalt i oktober.     

Gårsdagens meldte økning i de amerikanske råoljebeholdningene dempet entusiasmen i oljemarkedet og bidro i går til å sende WTI-prisen ned med USD 1.46 pr. fat til USD 61.16 pr. fat. Brent-prisen har fulgt etter og er i morgentimene i dag ned USD 0.87 pr. fat fra i går ettermiddag. Før åpning har dermed WTI og Brent falt tilbake på henholdsvis USD 61.12 pr. fat og USD 65.10 pr. fat.

Gjensidige rapporterer i dag at combined ratio for Q1 lå på 85.1 % mot vårt estimat på 86 % og konsensus på 84.2 %. EPS for kvartalet kom inn på NOK 2.68 mot vårt estimat på NOK 2.56 og konsensus på NOK 2.32. Som følge av en combined ratio noe over konsensusestimatene venter vi en dempet reaksjon ved åpning. Før justeringer etter dagens oppdatering har vi en holdanbefaling og et kursmål på NOK 210 pr. aksje.