Dagens morgenrapport:
Med det er styringsrenta i eurosonen 2.75 %, et nivå som sentralbanken mener fremdeles er en bremsekloss for økonomien.
Flere kutt er signalisert, gitt at nøkkeltallene støtter opp under fortsatt avtakende prisvekst og fortsatt svak økonomisk vekst. Markedet (OIS) priser for fullt inn tre ytterligere kutt innen september i år. Men, om vi får rett, kan sentralbanken ikke løfte foten helt av bremsen. I løpet av året tror vi at det vil bli stadig tydeligere at den faktiske prisveksten holder seg noe høyere enn det sentralbankens prognoser tilsier. Les mer i Kjerstis kommentar her. De europeiske «tiåringene» trakk ned med 5–6 bps
EURUSD trakk seg noe ned gjennom gårsdagen, men bevegelsene er beskjedne. Etter å ha snust på 1.052 tidligere denne uka, er EURUSD nå under 1.039. Det handler imidlertid mer om at dollaren styrker seg. Den brede dollar-indeksen har steget noe, og markedet gjør seg klar for morgendagens tolløkninger på hele 25 prosent mot naboene Canada og Mexico (og kanskje 10 prosent mot Kina). Trump har gitt landene kort tid til å imøtekomme kravene hans om å stanse flyten av immigranter, og kjemikalier knyttet til fentanyl, over grensene inn til USA. Hvordan dette slår ut, får vi se over helgen. Om Canada og Mexico tar tydelige grep for å imøtekomme Trump, og dermed unngår denne straffetollen, føyer de seg bak Columbia som lydige land.
Svakere enn ventet BNP vekst i USA ga lite varige utslag i markedene. Atlanta Fed sin GDPNow indikator hadde en stund pekt på svært god vekst i amerikansk økonomi mot slutten av fjoråret, mens «fasit» ble en del svakere. Manglende markedsutslag kan skyldes at det var negative endringer i lager som trakk ned. Derimot tiltok veksten i husholdningenes forbruk til 4.2 prosent (k/k annualisert), et tydelig tegn på god tempo i den amerikanske økonomien. Riktignok ble investeringsveksten noe svakere, men i etterkant av Trumps seier har sentimentet blant bedriftene blitt svært gode.
De lange rentene på amerikanske statsobligasjoner svingte noe, men er nå på 4.54 prosent, omtrent uendret fra samme tid i går, i påvente av PCE inflasjonen. Både vi og markedet venter at kjerneinflasjonen tiltar litt.
I aksjemarkedene har den verste uroen lagt seg noe, i etterkant av nedsalget mandag da markedet fikk øyne opp for det kinesiske KI-selskapet DeepSeek. VIX-indeksen, som måler implisitt volatilitet i S & P 500 er nå kommet ned til nivået forrige uke, og indeksen steg med 0.5 prosent mens Nasdaq steg 0.3 prosent. I Europa fortsetter børsoppgangen med Stoxx 600 opp 0.9 prosent. I Asia er mange av markedene fremdeles stengt grunnet kinesisk nyttår, mens Sør Koreanske og Japanske selskap tilknyttet chips-industrien fortsetter fallet.
Vi har kun sett begrensede bevegelser i krona etter Sp-exit. EURNOK og USDNOK har svingt litt, men holder seg nokså parkert på hhv. 11.76 og 11.32. En grunn kan være at dette vil ha lite å si for budsjettet, og den finanspolitiske impulsen inn i norsk økonomi.
Oljeprisen Brent stiger litt etter å ha kommet ned mot nærmere 76 dollar fatet. Fallet i oljeprisen denne uken kan knyttes til Trump. Han ba OPEC øke produksjonen for å få ned oljeprisen, noe som kan ses på som et grep for å holde inflasjonen lav i USA. Selv om Trump bør ha lite å si for OPEC+, har viktige medlemmer i oljekartellet møttes for å diskutere situasjonen denne uken, ifølge Bloomberg (lenke). OPEC+ kan velge å øke produksjonen som planlagt, fremfor å forlenge kuttet sitt. Dermed svinger også oljeprisen på kort sikt med Trumps uttalelser.