Fond og sparing:

Rekordene i rentemarkedene faller

En sterk renteoppgang har satt sitt preg på mange rentefond.

TØFFE TIDER: - Det er i realiteten renterisikoen som synes i rentemarkedene nå, den gode nyheten er at vi får høyere rente nå, sier Svein Aage Aanes. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 06. mai 2022
Artikkelen er flere år gammel

I etterkant av Russlands invasjon av Ukraina, har renteinvestorer hatt en kombinasjon av frykt å ta for høy risiko, samtidig som inflasjonen turer fram i på begge sider av Atlanteren.

Globale forsyningslinjer er igjen i fokus ettersom Kina fastholder på «null covid»-strategi hvor de stenger av viktige havner for eksport av varer til hele verden. Russiske soldater angriper en av de viktigste eksportørene for blant annet hvete, mens Russland selv er utsatt for strenge vestlige sanksjoner og selskaper som selvsanksjonerer. Russland har blitt en stadig viktigere leverandør av blant annet gass til Europa.

- Med høyere inflasjon har rentebanene blitt kraftig revidert oppover i Vesten, det betyr at obligasjonskursene faller for å tilpasse seg nye rentenivåer, sier Svein Aage Aanes som leder renteforvaltningen i DNB Asset Management fra Bergen.

Les også: Obligasjoner for nybegynnere

Det synes på flere områder, blant annet har Bloomberg US Government -indeksen falt over tolv prosent. Det er mer enn den har gjort siden starten av indeksen på slutten av 1980-tallet.

- Heldigvis ser vi ikke slike tall i Norge, i andre markeder er det vanligere med lengre rentebinding, og ekstremt lav rente i utgangspunktet påvirker også ved å øke sensitiviteten til renteendringer, utdyper Aanes.

Han peker på at det meste av investeringer som innebærer risiko har opplevd svingninger siden nyttår.

Perfekt storm – bedre tider framover?

Krigen spiller også en rolle ved at kredittspreadene, altså ekstrarenten som kreves på grunn av høyere risiko, økte i den tidlige fasen av invasjonen. Disse har kommet noe ned igjen, men er fortsatt høyere enn før den russiske aggresjonen.

- Norsk høyrente har holdt seg relativt godt denne gangen, utslagene var vesentlig større under koronapandemien og oljekrisen i 2014, sier Aanes.

- Det er i realiteten renterisikoen som synes i rentemarkedene nå, men den gode nyheten er at det betyr at fondene nå får høyere rente framover. Jeg syns vi nå har kommet til et nivå hvor det begynner å bli attraktivt, sier Aanes. 

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.