Min aksjehistorie

Paul om Dotcom, Lenin og feilslått shipping-short

Paul Harper har jobbet som aksjeanalytiker i mer enn 20 år, men har ikke alltid truffet blink. Dette er Pauls beste aksjehistorier

LÆRT MYE: - Det er nettopp i perioder med store bevegelser man lærer mest er min erfaring, sier Paul Harper, aksjestrateg i DNB Markets. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 14. jul 2021
Artikkelen er flere år gammel

I sommer får dere høre fra flere DNB-eksperter som vil dele en personlig aksjehistorie i finanspodkasten «Utbytte».

Du vil få høre om både investeringstabber og suksessfulle «trades». Og forhåpentligvis vil du som lytter ikke bare sitte igjen med en god historie, men også noen relevante poenger som kan komme til nytte når du gjør dine egne investeringer.

Analysen var riktig, men konklusjonen ble allikevel feil
Paul Harper

Nummer to ut er Paul Harper, som er aksjestrateg i DNB Markets og fast gjest i Utbytte-podkasten.

Paul har to aksjehistorier han deler fra slutten av 90- og tidlig 2000-tallet. Den gang var han telekomanalytiker, først i Morgan Stanley og deretter Bear Stearns i London.

- Det er en del fellestrekk med den tiden og nå: Høy prising, mange nye børsnoteringer og snakk om «this time its different», og det er nettopp i perioder med store bevegelser man lærer mest er min erfaring, sier Paul Harper.

«OUT OF FAVOUR»: I siste utgave av podkasten Utbytte forteller aksjestrateg Paul Harper om hva han lærte om Vodafone i dotcom-krisen. Foto: NTB

- Når boblen sprakk, ble alt snudd på hodet

Én av Harpers aksjehistorier handler om det britiske telekom-selskapet Vodafone.

- Alt innen telekom var superhot og alt innen telekom gjorde det bra, selv de dårligste selskapene. Men når Dotcom-boblen sprakk så ble alt snudd på hodet, og telekom ble plutselig «out of favour» (red. ikke populære), sier Harper.

Aksjestrategen forteller at alle analytikere prøver å finne hva de er flinkere til enn alle andre.

- Min sjef ville være mere grundig og gå i detaljer enda dypere enn alle andre. Vi skrev da en rapport på Vodafone på over 300 sider, med en diger excel-modell. Vi kunne dette selskapet bedre enn noen andre, sier han. 

Vodafone gjorde egentlig det meste riktig
Paul Harper

- Vodafone gjorde egentlig det meste riktig. De hadde best nettverksdekning, best diversifisert selskap, sterkest balanse og høyest andel av premium business-kunder. Og da tenker man at det er kjøpsanbefaling på det selskapet.

Men telekom var «out of favour», og da selger investorene de selskapene de har tjent mye penger på vei opp, forklarer Harper.

- Og, skal du også være undervektet i sektoren er det naturlig å være undervektet i de største selskapene i sektoren. Det er der det selges, og der eventuelt hedgefondene «shorter»*. Så analysen var riktig, men konklusjonen ble allikevel feil.

Hør hele historien her fra 14. juli kl. 06:00, hvor Paul også forteller om feilslått shipping-short og forklarer en endring med et Lenin-sitat. 

Del din aksjehistorie – vinn premie!

Har du også en spennende eller morsom aksjehistorie du vil dele med omverdenen (gjerne anonymt), så send den til nyhetstips@dnb.no. Ukens beste aksjehistorie får en Acapella Care trådløs høyttaler til en verdi av cirka 1500,-. 

Foto: Kreafunk

* Shorting, eller short-handel, betyr at du selger en aksje du ikke eier, men en du har lånt.

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer svinger med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet vil aldri være noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.