DNB Markets morgenrapport 3. desember:

Omikron-utbrudd gir nye tiltak

På mange måter er vi fremdeles langt unna å behandle covid-19 som «bare» en influensa.

OMIKRON: Er kommet til Norge. Foto: NTB
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 03. des 2021
Artikkelen er flere år gammel

Nye tiltak etter større utbrudd med Omikron-varianten i Oslo og omegn. Usikkerheten omkring den nye korona-varianten, gjør at myndighetene kjører en slags «better safe than sorry» politikk. Vi vet enda ikke hvordan Omikron vil smitte i en befolkning med så høy vaksinasjonsgrad som Norge, og heller ikke hvor alvorlig sykdomsforløpene kan bli. Samtidig er det vel å merke at smittesituasjonen av Delta-varianten også har bidratt til at sykehusinnleggelsene fra før var godt på vei opp nå i vinter. På mange måter er vi fremdeles langt unna å behandle covid-19 som «bare» en influensa. Om de nye tiltakene er nok til å begrense Omikron-utbruddet, og hvor krevende varianten blir, vil kun tiden vise. Men så lenge covid-19 fremdeles har potensial til å overbelaste helsevesenet, legger disse tiltakene nok en demper for tjenestekonsumet.
 
OPEC+ viderefører nedtrappingen av produksjonskuttene, og vil dermed øke samlet oljeproduksjon med 400 tusen fat per dag som planlagt i januar. Med dette virker det som OPEC+ ikke har tatt sorgene på forskudd når det gjelder Omikron-variantens mulige negative effekt på reisevirksomhet og oljeetterspørsel. Samtidig vil nok OPEC+ kunne justere nedtrappingen, dersom det skulle bli behov for det. Oljeprisen reagerte først nokså negativt, før prisen (Brent M1) igjen steg til litt over 70 dollar fatet.

Kontantstøtte for å kompensere husholdningene for de høye energikostnadene. Mens oljemarkedet har et kartell som til enhver tid holder noe ledig produksjonskapasitet, har gassmarkedet ikke de samme mekanismene. Knapphet balanseres med prisen, og de ekstremt høye gassprisene i Europa, slår tydelig inn i husholdningenes kjøpekraft. Også produsentprisene i eurosonen hoppet opp mer enn antatt i går, dratt opp av høye energikostnader. Enkeltlandene i Europa har fra høsten av igangsatt kontantstøtte og flere andre tiltak for å avhjelpe særlig sårbare husholdninger (fin oversikt her), og nå vil politikerne også utarbeide kontantstøtte her hjemme. Ev. utbetalinger for de norske husholdningene må nå utformes først, og når kronene kommer på konto, vil kunne bidra til å opprettholde kjøpekraften.

I dag rettes oppmerksomheten mot arbeidsmarkedet i USA. Stramheten i arbeidsmarkedet er viktig for lønnsdannelse, og om fremtidig inflasjon også holder seg høyt. Flere har pekt på «The Great Resignation» som et amerikansk fenomen. Til tross for at det er mange tegn til lønnsoppgang og veldig stramhet i arbeidsmarkedet, er antallet sysselsatte i USA fremdeles ca. 4 millioner lavere enn før pandemien inntraff. Antallet som sier opp jobbene sine, når nye rekorder, samtidig som bedrifter stadig må øke lønnstilbudet for å få tak i nok arbeidskraft. Denne situasjonen ser vi ikke i like stor grad i Europa, der myndighetene heller har gått for å støtte permisjonsordninger, slik at ansettelsesforholdet beholdes intakt gjennom pandemien.

Det interessante her er også nedgangen i yrkesdeltakelsen. En forklaring på dette er at en større andel eldre arbeidere benyttet pandemien til å fremskynde pensjonstilværelsen. Når disse forsvinner ut av arbeidsmarkedet, så kommer de ikke tilbake. Andre har pekt på at flere har gått til omskolering gjennom pandemien, eller revurdert karrierevalgene. Mikroobservasjoner støtter opp under at det har vært etterspørsel for omskolering, til og med Amazon har jo gitt rekrutteringsstrategien et skikkelig løft, ved å betale for enkelte ansattes skolepenger. Den tredje forklaringen er at pandemien har gitt utslag i færre arbeidsimmigranter. Disse tre faktorene peker på at stramheten vil kunne vare noe lengre.
 
Denne helgen er det duket for en viktig konferanse i Kina.  Hvert år samles økonomer og politisk ledelse i en konferanse for å diskutere prioriteringene for det kommende budsjettåret, og signalene i etterkant vil gi noen overordnet føringer. I år blir det flere utfordringer som må adresseres. Med svakere vekstutsikter fra boligsektoren, et privat konsum som fremdeles er på den svake siden, er det verdt å merke seg at Kinas eksport har fått et eget punkt på agendaen. Gjennom 2021, har sterk ekstern etterspørsel, sammen med en konkurransedyktig eksportnæring, gitt en god medvind som ikke nødvendigvis vil fortsette. Et tema som ikke er nevnt eksplisitt, er den svært sterke renminbien. For å sikre en viss vekst, og sikre sysselsettingen, kan nye finanspolitiske tiltak eller en mer duete sentralbank være viktig. For å nå Xis uttalte vekstmål (doble BNP innen 2035), så bør veksttakten helst ligge rundt 5 prosent, og det er ikke unaturlig å sikte seg inn mot det.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Reversering av pandemifrykten, en senere bekreftet utsettelse av utfordringene med gjeldstaket hos offentlige myndigheter, høyere oljepris og lavere ledighet enn ventet ga oppdrift for de typiske gjenåpningssektorene, samt for energi- og finanssektorene i det amerikanske aksjemarkedet i går. Dow steg 1.8 %, S&P500 var opp 1.4 % og Nasdaq endte opp 0.8 %. Volumet omsatt på de tre hovedindeksene kom inn på 112-140% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen var ned 10.2 % til 28 punkter. Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner har kommet opp med 1 basispunkt i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går og ligger i øyeblikket på 1.44 %.

Den blandede utviklingen vi så i de asiatiske markedene i går er i dag, med drahjelp av oppgangen i USA, i hovedsak avløst av en mer felles retning opp. I Japan er Nikkei kort før helgen opp 1 % og de viktigste kinesiske indeksene er samtidig opp inntil 0.8 %. Unntak er det imidlertid og i Hongkong faller indeksen 0.2 % på ny bekymring både for reguleringer i teknologisektoren og gjeldshåndteringsevnen i eiendomssektoren. Når det gjelder makrotall vil oppmerksomheten i dag være rettet mot de amerikanske arbeidsmarkedstallene for november. Veksten i sysselsettingen ventes å ha vært på 545k nye stillinger, ledigheten er ventet å ligge på 4.5 % og lønnsveksten er ventet å være på 5 %. Tallene offentliggjøres kl. 14.30 norsk tid. Senere i ettermiddag, før det norske markedet stenger, kommer så blant annet ISM-indeksen for tjenestesektoren i november og samtidig også oppdaterte tall for ordreinngangen i oktober.   

I oljemarkedet har prisene det siste halve døgnet steget på OPECs signaler om en opprettholdt, men samtidig mer avhengig av den kortsiktige markedsutviklingen og raskere justerbar, opptrappingstakt i produksjonen fremover. WTI-prisen steg i USA i går med USD 1.47 pr. fat til USD 67.16 pr. fat og har i morgentimene i dag kommet videre opp på USD 67.40 pr. fat. Brent-prisen ligger samtidig på USD 70.68 pr. fat og er dermed opp USD 2.41 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går. Beslutningen fra OPEC gir noe støtte til en tanksektor preget av lave ratenivåer. Både fordi en økning på 400k fat pr. dag for januar på våre estimater tilsvarer behov for 9 VLCC ekvivalenter og dermed kan øke kapasitetsutnyttelsen i sektoren med 0.7%-poeng. I tillegg indikerer beslutning at OPEC+ i hvert fall over kortere perioder er villig til å akseptere oljepriser under USD 70 pr. fat uten at de tar ned volumene. Frontline stengte i går på NOK 62.46 pr. aksje. Tankmarkedet er fortsatt utfordrende og vi har her en holdanbefaling med et kursmål på NOK 66 pr. aksje.      

Norwegian la i begynnelsen av november fram trafikktall som i første omgang sendte aksjen ned med nesten 4 % for så de to neste dagene å løfte kursen opp igjen med rundt 8 %. Rett over helgen legger selskapet fram trafikktallene for november. Vi så i går at både Wizz Air og Ryanair åpnet ned rundt 3 % på sine tilsvarende oppdateringer, men at de begge deretter hentet seg betydelig inn og endte opp med henholdsvis 1 % og 1 % for dagen. Flyr legger etter planen fram trafikktall allerede før åpning i dag og vil dermed også kunne gi en indikasjon på aktivitetsnivået for deler av virksomheten i Norwegian. Kursen i Norwegian har kommet ned med rundt med 13 % siden selskapet la fram trafikktallene for oktober og endte i går på NOK 9.53 pr. aksje. Vi har her en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 16 pr. aksje.