DNB Markets morgenrapport 10. desember:
Etter to dager med kraftig børsoppgang i starten av uka har børsene korrigert litt tilbake igjen onsdag og torsdag.
Etter to dager med kraftig børsoppgang i starten av uka, mye som følge indikasjoner på at omikronviruset trolig ikke vil være like skadelig som først fryktet, har børsene korrigere litt tilbake igjen onsdag og torsdag. Paradoksalt nok har markedene falt igjen etter nyheten på onsdag om at Pfizers vaksine vil være effektiv mot omikron, gitt at man får tre doser. Det høres med andre ord ut som en typisk «buy the rumour, sell the fact» bevegelse. De store børsene i Europa falt moderat i går, og Stoxx600 endte dagen ned 0,08 %, mens S&P500 i USA falt med 0,72 %. Rentene på trygge statsobligasjoner med lang løpetid falt, det samme gjorde krona og oljeprisen, mens dollaren styrket seg. Risikoappetitten falt altså over hele linjen, noe som tyder på at børsfallet var mer enn bare en korreksjon av oppgangen tidligere i uka.
Et par ting kan ha bidratt til å dempe risikoappetitten i går. For eksempel nyheten om at også Storbritannia, som lenge har holdt åpent til tross for svært høye smittetall, gjeninnfører en del smitteverntiltak. Selv om omikron kanskje ikke er så farlig som tidligere fryktet, innebærer en kraftig økning i antall smittede at belastningen på helsevesenet likevel vil øke. Så lenge en betydelig andel av befolkningen enda ikke har fått en tredje vaksinedose, er det derfor grunn til å stenge ned for en periode. Det var i alle fall begrunnelsen for nye tiltak fra statsminister Boris Johnson. Til tross for at omikron virker å være en mildere virusvariant, ser vi nå at det likevel kan medføre en brems i den økonomiske aktiviteten, og det liker ikke markedet.
En annen nyhet som kan ha bidratt til å dempe stemningen i går var den om at kredittvurderingsbyrået Fitch erklærte at det kinesiske eiendomsselskapet Evergrande for første gang har misligholdt på et lån i utenlandsk valuta. Evergrande skulle på mandag ha betalt kupongrenter på til sammen 82,5 mrd. amerikanske dollar, men hadde onsdag enda ikke gjort det, ifølge kilder. Misligholdet blir beskrevet som den mest betydningsfulle hendelsen hittil i likviditetskrisen til Evergrande, og som starten på slutten for selskapet. Evergrande var Kinas største boligbygger, og problemene der har bidratt til usikkerhet i den kinesiske eiendomssektoren som helhet.
Eiendomssektoren er svært viktig for veksten i Kina, og en skulle, dette tatt i betraktning, kanskje tro at nyheten i går ville gi markedet en litt større støkk enn det faktisk gjorde. Hovedforklaringen på hvorfor det ikke gjorde det er nok at dette allerede var forventet. En annen forklaring er at investorene har vendt det døve øret til problemene i den kinesiske eiendomssektoren, og konsekvensene det kan ha for kinesisk, og dermed global, vekst. At markedene vender det døve øret til negative nyheter er for øvrig ikke et ukjent fenomen. En annen måte å se det på er at markedsaktørene, som folk flest, har en tendens til å fokusere på få ting av gangen.
Akkurat nå er det inflasjon som topper listen over investorenes hovedfokus, og det tar oss over til den tredje potensielle forklaringen på at stemningen i markedene ble litt mer forsiktig i går. I dag publiseres nemlig novembertall for KPI-inflasjon i USA. Gitt fokuset på inflasjon, og frykt for at høy inflasjon kan tvinge sentralbanken til å stramme inn raskere enn det rentefølsomheten i både økonomien og markedene tilsier, har tallene potensial til å skape betydelige utslag. I forkant av begivenheter som kan skape markedsutslag er det ikke uvanlig at investorer reduserer risikoeksponeringen sin noe. Konsensus venter at kjerneinflasjonen vil stige med 0,3 prosentpoeng, til 4,9 % år/år, og en betydelig større oppgang enn dette kan nok gi litt bevegelser i markedet på vei inn i helgen.
Her hjemme publiseres det også inflasjonstall i dag, omtrent samtidig med at denne rapporten sendes ut. Mens samlet inflasjon i Norge har økt som følge av økte strømpriser, er kjerneinflasjonen, som beskriver underliggende prispress, lav som følge av at krona har styrket seg. Kronen har mye å si for inflasjonsbildet her hjemme, men Norges Banks regionale nettverksundersøkelse, som kom på tirsdag, viste at kapasitetsproblemer og press i arbeidsmarkedet kan skape økt underliggende prispress også her hjemme fremover. Enn så lenge venter vi at kjerneinflasjonen holdt seg i ro i november, på 1,2 % år/år, men at totalinflasjonen steg betydelig, til 4,3 %, fra 3,5 % i oktober.
Misligholdende i Kina, gjeninnføring av pandemirestriksjoner i flere land samt ikke minst en kombinasjon av tre dager med kursoppgang, et enda strammere arbeidsmarked enn ventet og større usikkerhet foran dagens KPI-oppdateringer og neste ukes rentemøter gjorde det utfordrende for det amerikanske aksjemarkedet å opprettholde høyden i går. Dow var ved stengetid riktignok tilbake på utgangspunktet, men S&P500 og Nasdaq stengte samtidig ned henholdsvis 0.7 % og 1.7 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene falt tilbake på 86-98% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen vendte opp med 8.4 % til 21.6 punkter. I morgentimene i dag ligger har renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner kommet opp med 1 basispunkt i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går og ligger i øyeblikket på 1.50 %.
Reklassifisering av gjelden til to av de største kinesiske eiendomsutviklerne som misligholdt innebærer at sannhetens øyeblikk har rykket nærmere når det gjelder i hvilken grad problemene kan forplante seg videre til andre deler av økonomien både i og utenfor Kina, og også når det gjelder i hvilken grad myndighetene er rede til å trå til for å eventuelt dekke de forskjellige kreditorene. De kinesiske indeksene er i morgentimene i dag ned med inntil 0.7 %. Nikkei-indeksen i Japan er kort før stengetid også ned med 0.7 %. I Europa får vi før åpning i dag nye KPI-tall fra Norge, Danmark og Tyskland. I tillegg kommer det før åpning også oppdaterte industriproduksjonstall fra UK. Senere i formiddag legger den engelske sentralbanken fram sin undersøkelse av inflasjonsforventningene for de neste 12 måneder. I ettermiddag, før markedene i USA åpner, får vi tallene for amerikansk KPI-vekst i november. På årsbasis ventes prisveksten for forrige måned å ha vært på 6.8 %, opp fra en tilsvarende vekst på 6.2 % ved utgangen av oktober. Teknologisektoren kan få litt drahjelp ved åpning i USA i ettermiddag. I handel etter børs i går steg både Broadcom og Oracle med henholdsvis rundt 7 % og 9 % på sine respektive kvartalsrapporter.
Meldingene om det som skal være redusert asiatisk kjøpsinteresse etter at Saudi-Arabia økte prisene for oljelaster levert i januar sendte sammen med en revurdering av onsdagens amerikanske lagertall og mulig pandemirelatert etterspørselsrisiko i går WTI-prisen i USA ned med USD 1.79 pr. fat til USD 70.65 pr. fat. Prisen har så langt i dag kommet noe videre ned og er i øyeblikket på USD 70.59 pr. fat. Før åpning i Europa ligger samtidig Brent-prisen på USD 74.02 pr. fat og er dermed ned USD 1.32 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.
Mandag arrangerer Norsk Hydro sin kapitalmarkedsdag for 2021. I tillegg til at ledelsen for de forskjellige enhetene av fornybarsatsingen vil gå gjennom drift og planer for engasjementene innenfor vind- og solenergi samt innen hydrogen og batterier venter vi at det også kan bli fokus på de mer kortsiktige effektene av situasjonen i kraftmarkedet og muligens i markedet for magnesium. På tross av at aksjen på våre estimater fortsatt kan ha noe mer å gå på i forhold til en historisk P/E-verdsettelse ser vi samtidig at den i markedet er verdsatt over sammenlignbare aktører og vi venter i tillegg at aluminiumsprisene vil komme moderat ned i 2022. Kursen stengte i går på NOK 63.50 pr. aksje og vi har her en holdanbefaling med et kursmål på NOK 70 pr. aksje.