DNB Markets morgenrapport 9. februar:

Oljeprisens betydning for utviklingen i kronekursen

Samvariasjonen mellom kronekurs og oljepris holder seg. Denne gangen også.

OLJE: Samvariasjonen mellom kronekurs og oljepris holder seg. Denne gangen også. Foto: NTB scanpix
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 02. feb 2023
Artikkelen er flere år gammel

Nok en gang stilles det spørsmålstegn ved om oljeprisen har betydning for utviklingen i kronekursen, og nok en gang hevder undertegnede at sammenhengen er like sterk som før. Det siste fordrer imidlertid en avklaring; sammenhengen er ikke absolutt. Den holder ikke hele tiden. Ikke hver dag. Ikke hver uke. Og slik har det vært i over to tiår. At vi gjennom en periode av fjoråret så kronen styrke seg samtidig som oljeprisen falt, mens det motsatte var tilfelle tidlig i januar, bør dermed ikke overraske. Ser vi på enkeltdager, er det bare 5–6 av 10 dager at kronen styrker seg på høyere oljepris eller vice versa. Men ser vi på hele uker i stedet, er sammenhengen som forventet i 8–9 av 10 uker.

Gassprisene spilte førstefiolin i fjor. Gass har lenge utgjort nær halvparten av norsk petroleumseksport, målt i volum, men det er først de siste halvannet året at verdien på gasseksporten virkelig har skutt i taket. Energikrisen i Europa bidro til tidvis svært ulik utvikling i olje- og gasspriser i fjor, og kronen fulgte tidvis utviklingen i gassprisen snarere enn oljeprisen. Samtidig bidro innretningen av petroleumsfondsmekanismen (hvordan vi faser petroleumsinntekter til statsbudsjettet og oljefondet) til at svingningene i kronekursen ikke samsvarte med tidspunktet for når petroleumsprisene steg, slik vi omtalte i tirsdagens morgenrapport.

Kronen fortsatt blant valutaene med tydeligst samvariasjon med oljepris. Sammenligner vi med andre valutaer, er kronen blant valutaene som har den tydeligste positive korrelasjonen med oljepris. Og sånn har det vært over lang tid. Siden oljepris ofte er positivt korrelert med global vekst, er det ikke så overraskende at utsiktene for en liten, åpen økonomi som den norske også avhenger av aktiviteten internasjonalt, særlig når petroleumssektoren spiller en så stor rolle her hjemme. Effekten på kronen forsterkes dessuten ytterligere av at oljeprisen i mange tilfeller også er positivt korrelert med risikosentiment og aksjemarkeder. Til sammen gjør disse faktorene at kronen lenge har vist en sterkere samvariasjon med oljeprisen enn andre valutaer i fremvoksende- eller råvareeksporterende økonomier. Mer om temaet kan leses i dette, ferske notatet.

Fortsatt signaler om ‘higher for longer’ fra Fed. Med en nokså slunken nøkkeltallskalender, var oppmerksomheten igjen rettet mot gårsdagens taler fra Fed-representanter. Og selv om det egentlig kom lite nytt, var gjennomgangstonen at rentene skal videre opp og holdes innstrammende en lengre periode. Rentemarkedet har mottatt de siste talene med et skuldertrekk, og amerikanske renter er lite endret fra i går morges. Aksjemarkedet virker derimot ikke å helt ha tatt renteutsiktene inn over seg, amerikanske aksjemarkeder endte ned 0,6-1,7 prosent, godt hjulpet av litt svake selskapsresultater og Googles foreløpige litt skuffende AI-chatbot. Etter at oljeprisen bunnet ut rundt 80 dollar fatet i starten av uken, har prisen tatt seg gradvis opp til 85 dollar fatet. Det har nok vært medvirkende til å bremse kronesvekkelsen, og EURNOK har falt noe fra toppen på tirsdag.

Spenningen rundt dagens høydepunkt, rentemøtet i Riksbanken, knyttes ikke opp mot dagens beslutning, men om signalene for veien videre. Både markedet og analytikere er nemlig samstemte i at styringsrenten heves med 50 basispunkter til 3,0 prosent på dette møtet (riktignok venter to av 20 analytikere en heving til 2,75 prosent, resterende venter +50 basispunkter). Dagens markedsprising peker i retning av ytterligere en heving i mai og litt mer en 50 prosent sannsynlighet for ytterligere 25 basispunkter til 3,50 prosent på neste møte i juli. Det er i tråd med våre egne prognoser. Samtidig blir balansen mellom hensynet til inflasjonen og hensynet til aktiviteten stadig vanskeligere, slik det også har vært ventet å bli. For risikoen for at inflasjonen biter seg fast er fortsatt ukomfortabel høy for sentralbanken, og den siste tids svekkelse av den svenske kronen kan gi et løft til inflasjonen fremover. Samtidig har aktivitetsveksten avtatt raskere enn ventet mot slutten av året, noe gårsdagens nøkkeltall bekreftet. Både husholdningenes forbruk og produksjonen i privat sektor avtok i desember, og dermed fortsetter den svake trenden fra tidligere i kvartalet. Vi tror altså hensynet til inflasjonen veier tyngst for Riksbanken, og venter at rentebanen signaliserer en betydelig sannsynlighet for ytterligere en renteheving fremover.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Kombinasjonen av negativt tolkede selskapsrapporter og -nyheter tynget sammen med gjentatte advarsler fra Fed-representanter om at det vil kunne være behov for å holde rentene oppe i en lang periode fremover det amerikanske aksjemarkedet i går. Dow skled ned 0.6 %, S&P500 var ned 1.1 % og Nasdaq sluttet ned 1.7 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene kom inn på 93-97% av gjennomsnittet for de siste tre måneder og VIX indeksen steg med 5.2 % til 19.6 punkter. Tiårige amerikanske statsobligasjoner handles i Asia imidlertid ned 6 basispunkter i forhold til ved stengetid i Oslo i går og ligger i øyeblikket på 3.62 %, mens futureskontrakten på S&P500 samtidig indikerer en åpning opp 0.3 % i USA i ettermiddag.

Investorenes interesse kommer nok også i dag i første rekke til å være rettet mot strømmen av selskapsrapporteringer, men vi får i løpet av formiddagen i tillegg også det som er ventet å bli en ny renteøkning i Sverige. Senere i ettermiddag kommer så de ukentlige amerikanske arbeidsmarkedstallene. Spørsmålet investorene vil stille seg i den forbindelse er i hvilken grad disse tallene kan dempe eller forsterke inntrykket av den forrige fredag overraskende høye sysselsettingsveksten rapportert for januar. I Asia ser vi før åpning i dag at markedene både i Japan, Sør-Korea og Taiwan trekker svakt ned med rundt 0.1 %, mens de viktigste kinesiske indeksene med drahjelp av teknologisektoren samtidig stiger inntil 1.1 %.

I oljemarkedet har Brent-prisen i morgentimene i dag kommet opp med USD 1.07 pr. fat i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går og ligger i øyeblikket på USD 85.19 pr. fat. Oppgangen kommer på tall som viste en økt kapasitetsutnyttelse i amerikanske raffinerier og på tross av at lagertallene lagt fram i går ettermiddag samtidig viste en ny økning i råoljebeholdningene forrige uke. WTI-prisen er opp med USD 0.86 pr. fat det siste halve døgnet og ligger i øyeblikket på USD 78.55 pr. fat.

DNO fortsetter i dag runden med Q4-presentasjoner fra oljesektoren. Selskapet sendte i midten av januar ut produksjonstallene for kvartalet og vi venter i likhet med konsensus at topplinjen for perioden endte på USD 303 mill.  Videre estimerer vi at EBITDA endte på USD 212 mill. mot konsensus på USD 204 mill. Ved dagens gjennomgang venter vi at det vil være interesse for en oppdatering av status knyttet til de løpende betalingene fra kurdiske myndigheter. Så langt har selskapet annonsert at de i Q4 hadde mottatt betaling for produksjon ut juli. I Nordsjøen ble i tillegg en letebrønn startet opp helt i begynnelsen av desember. Arbeidet pågikk fortsatt ved utgangen av 2022 og selskapet sitter her med en eierandel på 20 %. DNO stengte i går på NOK 12.59 pr. aksje og vi har før dagens rapport en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 16 pr. aksje. Ved beregningen av kursmålet har vi lagt til grunn estimert neddiskontert kontantstrøm for hvert enkelt felt og en kapitalkostnad på 12 % og 8 % for henholdsvis virksomhetene i Kurdistan og på norsk sokkel. Dette gir oss en estimert netto underliggende verdi på NOK 22.50 pr. aksje, hvorav vi så har trukket fra en rabatt på rundt 30 %.

Sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2021 reflekterer konsensusestimatene foran dagens Q4-tall fra Komplett betydelig nedjusterte forventninger. I Q4 2021 lå omsetningen på NOK 5.5 MRD og selskapet la fram en justert EBIT på NOK 180 mill. Før dagens oppdatering ventet både vi og konsensus at omsetningen i fjorårets siste kvartal endte på NOK 4.8 mrd. Når det gjelder justert EBIT for perioden ligger vi inne med et estimat på NOK 68 mill. og dermed noe over konsensus på NOK 57 mill. I tillegg til en reversering av den veksten selskapet opplevde gjennom pandemien kan blant annet også stigende renter og strømpriser legge en demper på etterspørselsutviklingen fremover. Hva ledelsen sier om markedsutsiktene utover i året vil i dag derfor være av interesse. På den annen side bidrar selskapets lave kostnadsbase i forhold til konkurrentene og samtidig mulighetene til å hente ut ytterligere kostnadssynergier etter oppkjøpet av NetOnNet i positiv retning. Kursen stengte i går på NOK 13.06 pr. aksje og med utgangspunkt i en estimert EV/EBITDA på 7x basert på estimatene for 2024 har vi før dagens gjennomgang en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 17 pr. aksje.

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.