DNB Markets morgenrapport 5. januar:
Prisen steg gjennom gårsdagen og kom så vidt over 80,5 USD/fat etter at OPEC+ vil fortsette å følge planen med en gradvis økning.
Prisoppgangen kan knyttes til at OPEC+ fortsatt ser en god utvikling i etterspørselen, som bare midlertidig påvirkes av spredningen av omicron. Dessuten er det tvilsomt om gruppen greier å levere den planlagte økningen. Russland hadde problemer med å øke produksjonen i desember og det ligger an til at produksjonen i Libya vil avta. Brent handles i skrivende stund rett under 80 USD/fat. Det bidro nok positiv til kronen som styrket seg mot euro gjennom dagen. På sitt laveste i går ble EURNOK notert til 9,98, men handles i dag tidlig litt over 10,02.
Den amerikanske aksjeindeksen Dow Jones Industrial Average steg med 0,6 prosent i går, mens teknologiaksjer tynget de andre hovedindeksene. Sektorer for energi, industri og finans kunne notere oppgang. Kommentatorer peker på at tegn i ISM-undersøkelsen om at flaskehalsene er i ferd med å løsne, styrket industriaksjene. I Europa var det en bred oppgang i aksjemarkedene i går, med Eurostoxx 600 opp med 0,8 prosent. Oslo Børs endte opp med 0,2 prosent. I dag holder japanske Nikkei 225 seg så vidt i pluss, mens sentral kinesiske indekser viser nedgang. Også futures for den amerikanske S&P 500-indeksen peker mot nedgang. 10-års amerikanske statsrenter steg på årets første handledag og steg ytterligere til en topp på 1,68 prosent i går, men avtok litt etter det.
I kveld legger Fed fram referat fra rentemøtet i desember. På møtet ble det signalisert at Fed vil avslutte verdipapirkjøpene i mars og at det åpner for renteoppgang kort tid etter. Dagens referat vil kunne avsløre mer om diskusjonen rundt beslutningene og gi et bedre grunnlag for å forstå Feds vurderinger.
ISM-indeksen i USA falt fra 61.1 i november til 57.8 i desember. Det var et større fall enn ventet. Alle delindeksene unntatt indeksene for sysselsetting og ordrereserver falt. Det gjorde også betalte priser og leveringstider. Det kan tyde på at flaskehalsene for råvarer og innsatsvarer er i ferd med å avta. Selv om hovedindeksen gikk ned, er nivået likevel høyt. Det tyder på at aktiviteten i amerikanske industribedrifter fortsatt øker med god fart.
I november ble det skapt 10,6 millioner nye jobber i USA. Det var litt ned fra oktober, men var likevel mye høyere enn før pandemien. Antallet som ble sysselsatt i nye jobber, var vesentlig lavere enn antall nye jobber og bare litt over nivåene før pandemien. Det var også et høyt nivå på antallet som sier opp jobben. Tallene viser at det er store ubalanser i det amerikanske arbeidsmarkedet, der det er vanskelig for bedriftene å få tak i den arbeidskraften de ønsker seg. Det ser også ut til at arbeidstakerne tar sjansen på å si opp jobben frivillig siden det er mange ledige stillinger. På fredag kommer arbeidsmarkedsrapporten for desember. Her ventes en fortsatt sterk vekst i sysselsettingen og videre nedgang i arbeidsledigheten.
I går ble det klart at det amerikanske senatets bankkomité vil holde en høring om president Bidens renominasjon av Jerome Powell som sentralbanksjef 11. januar. Det blir hans første offentlige opptreden i år. To dager senere vil komiteen holde en egen høring om Lael Brainard som visesentralbanksjef. Powell ble først nominert til styreplass av Obama i 2012 og nominert til sentralbanksjef av Trump i 2018. Åremålet løper ut i februar i år, og Biden har altså renominert Powell for en ny periode. Det er fortsatt to ubesatte plasser i Feds styre. Ifølge Refinitiv vil presidenten legge vekt på mangfold og Refinitiv refererer påstander om at Biden vurderer en farget mann og en farget kvinne til de to siste plassene. Det vil i så fall bli første gang en farget kvinne nomineres til en plass i Feds styre.
Mangel på databrikker førte til at GM kun solgte 2,2 millioner biler i fjor, og ble dermed forbigått av Toyotas salg på 2,3 millioner biler. Det er første gang siden 1931 at GM ikke ligger på topp. Toyota var tidlig ute med å se at det kunne bli mangel på databrikker og bygde opp et lager. Dermed ble ikke konsernet like rammet av mangel på databrikker som mange andre, og kunne notere seg en vekst på 10 prosent i solgte biler i USA.
Mens renteutviklingen i går ga fortsatt oppdrift for finanssektoren i det amerikanske aksjemarkedet ble det samtidig litt for mye for teknologisektoren. Høyere oljepris og en noe lavere ISM-indeks enn ventet trakk i tillegg i hver sin retning og vi fikk dermed en blandet markedsutvikling i går. Dow fortsatte opp 0.6 %, S&P500 var ned 0.1 % og Nasdaq falt 1.3 %. Etter en rolig start mandag løftet volumet aksjer omsatt seg til 98-124% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen steg 1.9 % til 16.9 punkter. Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner ligger i morgentimene på 1.64 %, og er dermed ned 3 basispunkter i forhold til ved stengetid i det norske markedet.
De asiatiske markedene viser en blandet utvikling i morgentimene og i Japan er Nikkei kort før stengetid marginalt i pluss, mens pandemibekymringer og en tyngre teknologisektor bidrar til at de viktigste kinesiske indeksene er ned med inntil 2.2 % Fra makrosiden ser de neste potensielt markedsbevegende postene på programmet nå ut til å kunne bli formiddagens oppdatering av sysselsettingsutviklingen for privat sektor i USA samt kveldens fremleggelse av referatet fra forrige rentemøte i den amerikanske sentralbanken. Sysselsettingstallene legges fram kl. 14.15 norsk tid, mens referatet fra Fed offentliggjøres kl. 20.00.
Mens OPEC bekreftet at de for februar står fast ved den tidligere kommuniserte opptrappingsplanen for oljeproduksjonen indikerte gårsdagens foreløpige amerikanske oljelagertall også en større reduksjon i råoljebeholdningene enn opprinnelig ventet. Brent-prisen ligger før åpning i Europa på USD 79.90 pr. fat og er dermed ned USD 0.28 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går. WTI-prisen steg i USA i går med USD 0.87 pr. fat til USD 76.96 pr. fat, men har i morgentimene i dag kommet ned igjen på USD 76.87 pr. fat.
Trafikktallene fra Wizz Air bidro i går til en positiv stemning for også de nordiske aktørene innen flysektoren. Mens Wizz Air i London steg med 12 % var Flyr, SAS og Norwegian opp henholdsvis 14 %, 13 % og 6 %. Flyr annonserte kursen i sin planlagte fortrinnsrettsemisjon i går kveld og legger etter planen fram trafikktallene for desember før åpning i dag. Norwegian presenterer trafikktall i morgen og SAS offentliggjør sine tall neste tirsdag. Vi har ingen anbefaling på Flyr, en kjøpsanbefaling på Norwegian med et kursmål på NOK 16 pr. aksje og en salgsanbefaling på SAS med et kursmål på SEK 1 pr. aksje. Mens Norwegian slik vi ser det har lagt restruktureringen som følge av pandemien bak seg mener vi at risikoen for en mulig utvanning av eksisterende aksjonærer i SAS fortsatt er høy.
Atlantic Sapphire har meldt at de i morgen formiddag vil presentere en oppdatering når det gjelder driften for desember. Vi venter at denne oppdateringen vil inkluderer tall for utviklingen i den samlede biomassen og for veksten i de neste generasjonene, oppnådde salgspriser gjennom måneden samt informasjon vedrørende fremdriften på fase 2 av ekspansjonen ved anlegget. I forbindelse med gjennomføringen av disse ekspansjonsplanene har vi estimert et ytterligere kapitalbehov på USD 50 mill. i løpet av første halvår 2022. Kursen stengte i går på NOK 44.50 pr. aksje og vi har her en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 70 pr. aksje.