Økonomiske utsikter:

DNB Markets forventer svak vekst, men frykter en smell

I dag slapp Norges største meglerhus sin økonomiske prognose for de neste fire årene. De tror på forsiktig vekst fram mot 2023, men peker på at risikoen fortsetter å øke.

UTSIKTER: Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets gir oss meglerhusets tanker om de neste fire årene. Foto: Sverre Jarild
Lesetid 8 min lesetid
Publisert 23. jan 2020
Artikkelen er flere år gammel

- Ja, vi ser en vedvarende betydelig risiko for at ubalanser skal reverseres, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets.

Med det mener han at stimulansene gitt i etterkant av finanskrisen ikke bare har ført til vekst i finansmarkedene. De har også ført til at privat og offentlig gjeld, som var høy fra før, har blitt enda høyere.

- Neste nedtur kan bli av det markerte slaget. Samtidig er det vanskelig å se når den kommer, sier Magnussen.  

Se DNB Markets nye BNP-anslag nederst i saken [1]  

I fjor falt verdenshandelen for første gang siden 2009. Mange trodde da på et kraftig fall i aksjemarkedene, men det motsatte skjedde.

Lettelsen i markedet etter at USA og Kina inngikk en foreløpig våpenhvile i handelskrigen, og Boris endelig fikk flertall i Storbritannia, førte til kraftig vekst i fjor høst. I sum står 2019 igjen som et historisk godt år i aksjemarkedene [2] . 

- Fallhøyden har med andre ord blitt mye større, sier han.

GOD STEMNING: Fase 1-avtalen ble underskrevet av Kina og USA i januar, og satte en foreløpig stopper for handelskrigen dem i mellom. Foto: NTB scanpix

Fortsatt høy usikkerhet i aksjemarkedene

Lettelsen som ga et hopp opp i verdensindeksen i fjor, mener Magnussen er av midlertidig karakter. Trump har lagt ned våpnene fram mot valget senere i år, men blir han gjenvalgt kan handelskonflikter raskt blusse opp igjen. Samtidig gjenstår det å se hvordan Brexit håndteres.

DNB Markets’ barometre, som måler usikkerhet, viste at risikoviljen blant markedsaktørene traff en foreløpig bunn i september i fjor.

- Denne usikkerheten er ikke borte, aktørene i markedet er vare og forsiktige. Noe som igjen betyr lav investeringslyst, sier Magnussen.

Fallhøyden i aksjemarkedene har blitt mye høyere
Knut A. Magnussen

De som har penger å investere har imidlertid heller ingen steder å putte pengene sine til risikoen avtar. Med vedvarende lave renter, ser mange investorer seg nødt til å ta noe risiko bare for å opprettholde verdiene sine.

Magnussen tror rentene vil forbli lave, i svært lang tid framover.

Det er lite igjen av den pengepolitiske ammunisjonen i de rike landene etter et drøyt tiår med tiltak for å skape vekst. Eurosonen, Japan, Danmark og Sveits har endog negative renter. USAs styringsrente er på 1,75 prosent.

Det er denne mangelen på handlingsrom, i kombinasjon med den store fallhøyden i finansmarkedet, som tilsier at neste nedtur kan bli kraftig, i følge makroøkonomen. 

KRAFTIG: DNB Markets tror på videre vekst i aksjemarkedene i år, samtidig peker de på at fallhøyden stadig blir høyere. Hvis, eller når smellen kommer, tror de nedturen blir kraftig. Foto: NTB scanpix

- Vi tror vi vil «ri han av» også i 2020

Med høy usikkerhet og mangel på pengepolitiske virkemidler kan nok enhver få litt høydeskrekk, sier Magnussen.

Han påpeker samtidig at når de ser på tallene,  så ser det ikke så mørkt ut: Solide husholdninger fortsetter å levere viktige vekstbidrag i form av økt forbruk og investeringer, dessuten har arbeidsledigheten sunket og stabilisert seg, etter lang tid med nedgang.

Dette taler for vekst.

- Veier vi usikkerheten opp mot investerings- og forbrukslyst anslår vi at den økonomiske veksten i USA gradvis vil avta til et nivå noe under normalen, mens veksten i eurosonen tar seg gradvis opp mot normalen [3], sier Magnussen.

God kjøpekraft i husholdningene og lavere arbeidsledighet taler for vekst.
Knut A. Magnussen

Ifølge DNB Markets' prognoser vil vekstutsiktene til fremvoksende økonomier  være prosentvis høyere enn utsiktene for USA, men lavere enn normalt. Her trekkes veksten ned av handelskrig og svakere etterspørselsvekst fra de rike landene, samt moderate råvarepriser.

I Kina ventes veksten å falle fra rundt seks prosent, til fem prosent. Den avtagende veksten vil skyldes både handelskrigen og myndighetenes tiltak for å få større balanse i økonomien.

- I sum tror vi veksten globalt vil avta til 2,9 prosent i år, før den igjen tar seg litt opp igjen, sier Magnussen.

Fremvoksende økonomier vil stå for mer enn tre fjerdedeler av veksten, venter DNB Markets.

INVESTERE: Som investor eller sparer, må du se på prognoser som et av flere beslutningsgrunnlag når du skal velge hvor du setter pengene dine, sier autorisert finansrådgiver Behnaz Ganji i DNB. Foto: DNB

Hva betyr disse prognosene for deg som sparer eller investerer i aksjer?

Prognoser er nettopp det, prognoser, sier autorisert finansrådgiver Behnaz Ganji i DNB Bank.

Økonomene i Markets sitter på mye informasjon og kunnskap, mer enn de fleste investorer har tilgang på. I rapporten «Økonomiske utsikter» har disse ekspertene analysert det de vet om dagens forhold, og om framtidige forhold, som vil påvirke finansmarkedene de nærmeste årene. 

Økonomiske prognoser er godt kvalifiserte gjetninger om framtiden.
Behnaz Ganji

- Som sparer, eller investor må du se på rapporten som en av flere informasjonskilder du har tilgang på for å ta dine egne beslutninger, fortsetter hun.

Til syvende og sist vil det alltid være opp til den enkelte selv å ta valget om hvor han eller hun vil plassere pengene sine framover.

- Når det er sagt, hjelper finansrådgiverne i DNB gjerne til, sier hun. En finansrådgiver som kjenner deg og din økonomiske situasjon, vil sannsynligvis kunne gi deg mer personlige råd om langsiktig sparing og investering.

[1]  DNB Markets siste BNP-anslag finner du i tabellene under:

Foto: DNB Markets
Foto: DNB Markets

[2] Den gode stemningen bidro til et rally i aksjemarkedene i fjerde kvartal 2019; verdien av globale aksjer målt ved verdensindeksen steg hele 29 prosent i norske kroner.

[3] Normal vekst i USA er litt i underkant av to prosent.  I Eurosonen er normal vekst lavere, mellom 1¼ prosent og 1½ prosent ifølge DNB Markets.

MERK! Denne artikkelen er utarbeidet på bakgrunn av en analyse fra DNB Markets, et forretningsområde i DNB Bank ASA. Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger.