Pensjon og IPS:
– Den gode nyheten er at du får bedre pensjon, men det kommer med en bismak, sier Stian Revheim.
Regjeringspartiene Ap og Sp er enige med fem andre stortingspartier om et nytt pensjonsforlik.
– Dette er en historisk avtale hvor vi vil bruke drøyt 30 milliarder kroner årlig på å sikre bedre pensjoner til uføre og minstepensjonister, sier Tuva Moflag (Ap), som har vært saksordfører for saken i Stortinget.
Høyre, SV, Venstre, KrF og MDG stiller seg bak avtalen, der regjeringen får gjennomslag for at pensjonsalderen skal økes gradvis fra og med 1964-kullet.
– Gjennom en økning av pensjonsalderen i tråd med økningen i levealder sikrer vi velferdsstatens bærekraft, sier Tor Inge Eidesen, medlem av Stortingets arbeids- og sosialkomité for Senterpartiet.
Det skal også etableres en «sliterordning» i folketrygden, som innføres samtidig med de andre endringene i pensjonssystemet. Regjeringen ønsket opprinnelig å sette ned et utvalg for å se mer på dette.
I tillegg skal det gjøres et arbeid sammen med partene i arbeidslivet for å sikre at folk får tilrettelegging, hjelpemidler og andre tiltak som gjør det mulig å stå i verdiskapende arbeid så lenge som mulig.
SV var ikke med forrige gang det ble laget et pensjonsforlik, men denne gangen har de valgt å slutte seg til.
– Det er elementer i denne avtalen som vi er imot, som økte aldersgrenser for pensjon. Men vi får for eksempel til at aldersgrenser skal vurderes på nytt om ti år. Da får vi en mulighet til omkamp dersom vi får samlet støtte til at det å heve gulvet for pensjonsalder er en dårlig idé, slik vi i SV mener, sier Freddy André Øvstegård i en pressemelding.
Frp trakk seg fra forhandlingene tidligere i uka, og heller ikke Rødt slutter opp om forliket.
– Den gode nyheten er at du får bedre pensjon, men det kommer med en bismak. Du må jobbe lenger, sier pensjonsekspert Stian Revheim til DNB Nyheter.
Den andre nyheten er at du har mulighet til å spare mer i individuell pensjonssparing (IPS) fra 2026.
– IPS økes til 25.000 kroner, dette er fortsatt lavere enn hva det var før regjeringen reduserte den til 15.000 kroner, sier Revheim.
IPS gir deg et skattefradrag i dag, og løpende fram til du går av med pensjon. Deretter må du skatte av hele uttaket.
– IPS er ikke det ideelle for mange sparere, det er ikke sikkert unge bør låse inne pengene så lenge, sier Revheim.
Pensjonseksperten undrer om vi bør være forberedt på en omskolering i løpet av karrieren, siden kravet blir at vi må stå lenger i arbeid. Han forteller at undersøkelser DNB har gjennomfør viser at de færreste ønsker å jobbe lenger.
– Omtrent halvparten av personer mellom 55 og 50 år ønsker å jobbe kortere enn til de blir 67 år, avslutter pensjonseksperten.
Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.