Pensjonskonto:

Også unge får pensjon fra første krone

– Som ung trenger du egentlig bare å gjøre et lite grep for pensjonen din, sier Stian Revheim.

PENSJONSKONTO: – Ved å velge en leverandør så slipper du at kontoen flyttes, og investeringsvalgene beholdes, sier Stian Revheim. Foto: Stig B. Fiksdal
Publisert 14. des 2023
Artikkelen er flere år gammel

De som har størst mulighet til å påvirke egen pensjon er de unge. Og en av de beste endringene i pensjonsreglene som er kommet de siste årene, har størst påvirkning på de yngste. Nå får alle som jobber opparbeidet pensjon fra arbeidsgiver fra de er 13 år* og fra første krone.

– Det er i tjenestepensjonen, altså fra private arbeidsgivere, at de store mulighetene ligger, sier Stian Revheim.

Han forteller at med kun et par tastetrykk kan man gi selg selv titusenvis av kroner i fremtidig lønn, uten at det koster verken deg eller arbeidsgiver noe som helst. **

Revheim er pensjonsekspert i DNB og muligheten han snakker om gjelder for alle som har innskuddspensjon og pensjonskonto fra arbeidsgiver. 

Pensjonskontoen får du automatisk av arbeidsgiver og de setter inn penger på kontoen din hver måned, ganske likt som de setter inn lønn på lønnskontoen din. Du kan ikke ta ut pengene før du blir pensjonist, men du kan bestemme hvor og hvordan pengene skal plasseres, sier eksperten.

Unge har ofte mange arbeidsgivere

– Unge arbeidstakere kommer mest sannsynlig til å ha flere arbeidsgivere i starten av karrieren, fra deltidsarbeid til du får din første heltidsjobb, sier Stian Revheim.

– Hver arbeidsgiver vil starte en egen pensjonskonto som blir plassert der arbeidsgiver har en avtale og på det investeringsvalget arbeidsgiveren har satt opp, sier Revheim.

Hvis du har flere samtidige deltidsjobber betyr det at du kan ha flere pensjonskontoer samtidig, og hvis du bytter arbeidsgiver vil kontoen i utgangspunktet bli flyttet

– Du har muligheten til å bestemme hvor du vil ha pensjonskontoen din. Med selvvalgt pensjonskonto har du full kontroll på deler av din pensjon, og det er kun du som kan endre hvor og hvordan pengene skal forvaltes og til hvilken kostnad.

DNB får du muligheten til å ta full kontroll gjennom Pensjonskonto Flex.

Aktivt valg av pensjonskonto

– Ved å aktivt velge en leverandør så slipper du at kontoen flyttes ved hvert arbeidsgiverbytte, og du trenger kun ta stilling til hvordan du vil være investert én gang, sier Revheim.

Når du er ung, og kanskje jobber deltid, så vil pensjonskontoen være relativt liten i starten, men den vokser med tiden og med lønnen.

– Hvis jeg var «i studiealder» i dag, og jobbet litt deltid her og der, ville jeg opprettet egen pensjonskonto med lave gebyrer og satt alt i et globalt indeksfond. Da hadde jeg vært trygg på at alle arbeidsgiverne betalte pensjonsoppsparingen min inn på en konto som var plassert slik jeg ønsket, sier Revheim.

Hos DNB kan du få egen pensjonskonto med indeksfond fra 0,2 prosent av samlet saldo per år, eller 2 kroner per 1000 kroner i markedsverdi.

Forutsetninger for regnestykke

* Pensjonsoppsparing i folketrygden for 13 åringer kom på plass i 2011.

** En 17 åring jobber deltid fram til hen er ferdig med å studere ved 23 år. I denne perioden tjener hen 150.000 kroner i året og har en innskuddspensjon med 2 prosent sparing av lønnen og 50 prosent av pensjonen blir plassert aksjer.

Det betyr 6 år med 250 kroner i sparing hver måned fra arbeidsgiver. Hvis disse pengene, totalt 18.000 kroner) spares med 50 prosent aksjer vil dette forventet utgjøre 150.000 kroner i pensjonspotten ved pensjonsalder, men hvis du bytter til 100 prosent aksjer stiger forventningen til 250.000 kroner. Forutsetningene er at du går fra 4,6 prosent avkastning til 5,75 prosent ved å øke aksjeandelen fra 50 til 100 prosent, 6 år med 250 kroner i måneden i innskudd, og deretter avkastning på beløpet i 44 år.
Altså 100.000 kroner mer i forventet pensjon på et par tastetrykk!

Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.