Dagens morgenrapport:
Trump-administrasjonen strammer inn på Nvidias muligheter til å selge halvledere («chips») til Kina.
Innstramningen gjelder AI H20, en modifisert halvleder som ble laget spesifikt for det kinesiske markedet, etter at Biden-administrasjonen i 2022 innførte forbud mot å eksportere de mest avanserte halvlederne til Kina. Nvidia meldte om innstramningen etter stengetid i USA, og viste til at myndighetene er bekymret for at produktet kan bli brukt i en kinesisk «supercomputer».
Trump signerte i går den varslede presidentordren om å iverksette en gransking av «virkningen av importen av kritiske mineraler på USAs sikkerhet og motstandskraft», bare en dag etter en tilsvarende ordre for farmasøytiske produkter og halvlederindustrien. Trumps plan er – som vanlig – å bruke tollsatser for å rette opp i ubalansene. Kina har spesialisert seg i både utvinning og prosessering av kritiske mineraler, og er klart i tet på verdensbasis. For såkalte «sjeldne jordarter», som er inkludert i granskingen, kommer hele 70 prosent av USAs import fra Kina. Kina ser selv på sin dominerende rolle som et svært sterkt forhandlingskort, og innførte nylig globale eksportrestriksjoner på noen av de sjeldne jordartene.
Presset på Europa om å velge side i konflikten mellom USA og Kina øker stadig. Ifølge en artikkel i Financial Times i går sa sjefen for Federal Communications Commission, Brendan Carr, at «Europa har havnet i en skvis mellom USA og Kina», og at «tiden nå er inne for å velge». Han advarte om at «et stort gap» er i ferd med å oppstå mellom «Kina-vennlige land og andre» innenfor kunstig intelligens og satellitt-teknologi.
Trump hadde også en gulrot på lager i går, i form av signaler om mulige lettelser i tollsatsen på 25 prosent på import av bildeler. Ifølge Financial Times erkjenner presidenten at amerikanske bilprodusenter «trenger litt tid» før de kan lage deler i USA i stedet for å importere dem fra Canada og Mexico.
Tumulter til tross: Vi kan merke oss at kinesisk økonomi hadde en solid start på året. Ifølge nattens statistikk steg BNP med 5,4 prosent år/år i første kvartal, samme takt som i foregående kvartal. Det var to tideler mer enn konsensusanslaget og en tidel mer enn vårt anslag. Nå er motvinden utvilsomt sterk, etter at tollsatsøkningene gjennom første kvartal har eskalert til det som ligner en handelsembargo fra USA fra april.
Europeiske børser steg i går, men etter to dager med oppgang surnet stemningen i den amerikanske sesjonen. S&P 500 endte med en nedgang på 0,2 prosent, mens Nasdaq endte i null. I dag er det nedgang i Asia, med Hong Kongs Hang Seng ned 2,5 prosent. Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner trakk litt videre ned i går, og noteres nå til 4,32 prosent. I valutamarkedet har både den norske og svenske krona svekket seg. EURNOK og USDNOK noteres til 12,05 og 10,62, begge åtte øre høyere enn i går morges.
Dagens viktigste (forhåndsannonserte) begivenhet blir Fed-sjef Powells tale klokken 19.30 i kveld. Han vil trolig holde på sitt budskap om at sentralbanken har tid til å se an utviklingen, før eventuelle justeringer i pengepolitikken. Konsensus venter et markant oppsving i amerikansk detaljhandelsstatistikk for mars, som følge av framskynding av kjøp i påvente av økte tollsatser. I morgen er det trolig duket for rentekutt fra ECB, motivert av et ønske om å dempe utslagene i økonomien av de dramatiske tollnyhetene i april.
Morgenrapporten vår er tilbake tirsdag 22. april. Vi ønsker våre lesere en riktig god påske!