DNB Markets morgenrapport 25. januar:

Nye tiltak i deler av Norge

De nye tiltakene hemmer aktiviteten i større grad enn tidligere, men gir trolig ingen bråstopp.

I GÅR: Helsedirektør Bjørn Guldvog før en pressekonferanse om nye tiltak i Oslo-regionen i forbindelse med utbruddet av den muterte varianten. Foto: NTB scanpix
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 25. jan 2021
Artikkelen er flere år gammel

Den 11. mars 2020 ga vi ut en prognoseoppdatering. Dagen etter, 12. mars 2020, stengte Norge ned. En versjon av det samme skjedde forrige uke, om enn litt mildere. Økonomiske utsikter 1-21 ble publisert torsdag og lørdag ble de strengeste tiltakene siden 12. mars innført i Oslo og ni andre kommuner. Listen av nye tiltak kom fordi det er oppdaget villsmitte av den mer smittsomme virusmutasjonen i Nordre Follo, Moss, Indre Østfold, Ås, Vestby og Oslo. Søndag kveld kom en justering av tiltakene i noe mildere retning, som nå er gjeldende i 15 kommuner. 

For norsk økonomi som helhet, er ikke kontrastene i premissene nå like store som i mars i fjor. Selv om tiltakene som ble innført i helgen er aktivitetshemmende, ble det allerede strammet inn i november og igjen i begynnelsen av januar. Foreløpig kan det se ut som det vil bli noe mer enn «en treg start på 2021» på Østlandet, men varigheten og dybden av den forestående nedturen er i skrivende stund usikker. Strategien er tross alt å slå ned spredningen fort, slik at det kan åpnes opp om ikke lenge. Den neste uken skal brukes til å få oversikt over hvor ille utbruddet er.

Trolig ingen bråstopp

De nye tiltakene hemmer aktiviteten i større grad enn tidligere, men gir trolig ingen bråstopp. Butikker på kjøpesenter må holde stengt, men i den grad skoler og barnehager holdes i gang, vil ikke produksjonen av disse tjenestene rammes. Søndag kveld var beskjeden at flere skoler i Oslo vil holde stengt mandag for å klare overgangen til rødt nivå, og noen videregående skoler vil ha hjemmeundervisning. Utover dette er det ingenting som tilsier at det vil bli store endringer i produksjon av utdanning og heller ikke helsetjenester i januar. Restauranter får fremdeles levere take away og frisører får fortsatt klippe (med anbefaling om å innføre forsterkede smitteverntiltak). 

Om planen om å slå ned smitteutbruddet gjør at de nåværende tiltakene kun gjelder i de 15 kommunene i et par uker, kan konsekvensene for norsk BNP-vekst bli milde. På den annen side er det en risiko for at spredningen har fått fotfeste i større deler av landet og vil føre til bredere og mer langvarige nedstengninger – denne usikkerheten må vi leve med inntil videre.

Israels metode

Hvor fort vil vaksinering kunne avhjelpe situasjonen? I tillegg til at det hersker usikkerhet om hvor fort vaksinering av befolkningen vil skje, er linken videre til effekten dette har på smittebildet og muligheter for gjenåpning av stor betydning for veien videre. En artikkel i The Economist kaster litt lys over denne problemstillingen. I Israel har nemlig vaksineringen kommet godt i gang og vi kan så smått begynne å se effektene det har på sykehusinnleggelser og smitte i gruppene som er vaksinert (Israel har også prioritert å vaksinere de eldre først). Selv om vaksineringen har foregått parallelt med en nedstenging i forbindelse med utbrudd av det muterte viruset fra Storbritannia (ikke så ulikt det som skjer her hjemme nå), mener forskere å se at vaksineringen allerede har gitt en anselig reduksjon i sykehusinnleggelser. I gruppen av eldre (60+), hvor over 40 prosent var vaksinert, steg antall sykehusinnleggelser langt mindre enn i gruppen for 40-55 åringer hvor langt færre var vaksinert de siste ukene. 

Simuleringer basert på de tidlige resultatene, tyder på at dødsratene kan falle betraktelig allerede i mars, selv med planlagt gjenåpning ved utgangen av januar. De foreløpige resultatene er selvsagt usikre, men viser likevel hvordan vaksinering av risikogrupper raskt kan redusere bekymringer om sykehuskapasitet og legge til rette for et åpnere samfunn med mindre restriksjoner. Tempoet på vaksinering i Norge tilsier så langt at vaksineringen ikke vil ha noe særlig innvirkning før vi nærmer oss sommeren.

Rentemøte onsdag

Fredag tippet de fleste børser ned, men åpningen har vært positiv i Asia så langt i dag, med over 2 prosent stigning på Hongkong-børsen og CSI300 opp 1,5 prosent. Futures indikerer oppgang på S&P500. Oljeprisen er tilbake over 55,4 dollar fatet og krona ligger på 10,32 mot euro.

Denne uken er det store høydepunktet i kalenderen rentemøtet til Fed på onsdag. Det kommer ingen nye prognoser denne gangen, men det vil avholdes en pressekonferanse. BNP-tall fra USA kommer på torsdag og vi får månedstall fra NAV på fredag. Et digitalt World Economic Forum avholdes denne uken. Her vil Xi Jinping, Kinas president, holde innlegg i dag. Det samme skal Yi Gang fra den kinesiske sentralbanken, samt Christine Lagarde og Philip Lane fra ECB.