Dagens morgenrapport:
Stadige endringer i tollregimet skaper forvirring og gir mer usikkerhet.
Fredag kveld kom det nyheter om at smarttelefoner og annen forbrukerelektronikk ville være unnlatt de høye tollsatsene som er satt mot Kina. Unntaket viser seg å være midlertidig, og Trump har uttalt at disse varekategoriene vil bli omfattet av et annet tollsatsregime, for blant annet halvledere, som kan komme denne uken. Trump oppklarte dette delvis søndag, og skrev blant annet «Nobody’s getting off the hook». Videre uttalte han at disse produktene vil havne i en annen kategori og at administrasjonen vil se på halvledere, samt hele verdikjeden for elektronikk, med avklaring ventet i løpet av uken.
Forhandlinger og samtaler går i gang de kommende dagene. Administrasjonen har lagt opp til samtaler med bedriftene som rammes Kina-tollene, noe som danner grunnlag for spekulasjoner om et levelig sluttprodukt, i alle fall for de største aktørene. Japan og USA skal også møtes til forhandlinger om tollregimet denne uken, med møter satt 16–18. april. Disse forhandlingene vil bli fulgt med argusøyne av resten av verden. Japans sjefforhandler har uttalt at det ikke er aktuelt å bruke Japans store beholdning av amerikanske statsobligasjoner som et virkemiddel i tollspørsmålet.
Amerikanske børser steg fredag og så langt peker futures mot oppgang også mandag. Asiatiske børser har steget i morgentimene. Dollaren har fortsatt å svekke seg, EURUSD handler tett oppunder 1,14. Etter torsdagens massive svingninger var krona fortsatt volatil fredag, men EURNOK handler mandag morgen rundt 12,10, nær nivåene fra fredag morgen.
Forbrukertilliten i USA har allerede fått seg en knekk. University of Michigan publiserte sin tillitsundersøkelse for april på fredag. Totalindeksen falt fra 57,0 til 50,8, noe som var litt mer enn konsensus hadde sett for seg (53,8). Delindekser for fremtidig økonomisk utvikling og inflasjon gikk i stagflatorisk retning, med 1-års inflasjonsforventning på 6,7 prosent, 5-års inflasjonsforventning på 4,4 prosent. Konsumentenes forventningsindeks har falt fra 76,9 i november 2024 til 47,2. Det er det laveste nivået siden 80-tallet (man var nesten like lavt juni 2022 og under finanskrisen).
Mer alvorlig er det at tilliten til amerikanske statsobligasjoner ikke lenger er noe som kan tas for gitt. Den siste ukens markedsbevegelser har vist oss en noe urovekkende dynamikk, hvor amerikanske statsobligasjoner, som nær sagt alltid stiger i verdi under markedsuro, ikke lenger responderer som en trygg havn. Der statsrentene ofte faller (fordi prisene på disse obligasjonene stiger som følge av at investorer søker noe trygt å sette pengene sine i under turbulente tider), har de den siste uken økt som følge av at investorer selger seg ut. Siden mandag forrige uke har renten på 10-årige amerikanske statsobligasjoner steget fra 3,9 prosent, opp til 4,58 prosent fredag kveld. I morgentimene er den imidlertid litt ned, på 4,46 prosent.
Mange nyheter også fra vår analysegruppe kom fredag. Knuts notat om endret Fed-prognose, hvor vi tar vekk forventning om renteheving, er her. Vi tror renten vil holdes i ro i løpet av det neste året, med risiko for at kutt kommer om arbeidsmarkedet svekkes tydelig. Kellys grundige gjennomgang av spørsmål rundt Kinas rolle i handelskrigen, og hva som kan komme videre, finner dere her. Ginas notat om Feds uavhengighet under Trump, ligger her. I tillegg dekker Week Ahead denne gangen de viktigste hendelsene for de neste to ukene, med blant annet forventning om kutt fra ESB torsdag. God lesing!