Januar handlet om rekord, pandemi, GameStop, kjønnsforskjell på én aksje og privatinvestorer som nettosolgte.
Denne rapporten er utarbeidet av Marius Brun Haugen i samarbeid med Jarle Nummedal og Tobias Brodd – DNB Markets. Her kan du laste ned hele rapporten.
Privatinvestorene som handler via aksjehandelsløsningen i nett- og mobilbanken til DNB, kjøpte og solgte aksjer som aldri før i januar 2021. Mønsteret der handelsaktiviteten i aksjer sammenfaller med periodene da pandemi og restriksjoner har vært på høye nivåer ser dermed ut til å være intakt.
Samlet sett ble det omsatt aksjer for mer enn 18 milliarder kroner. 6 av 10 transaksjoner i januar var kjøp. Likevel, målt i verdi ble det solgt aksjer for 285 millioner kroner mer enn det ble kjøpt for.
Spillforhandleren GameStop ble den store snakkisen i aksjemarkedet i januar. Det fikk privatinvestorene som handler aksjer via DNB åpenbart med seg og mange var meget aktive med aksjen som ble nettokjøpt for 12 millioner kroner.
Aktiviteten i Kahoot var også stor og flere benyttet antageligvis den hyggelige kursutviklingen til å sikre gevinst. Aksjen ble nettosolgt i måneden som gikk.
Saga Pure er, sammen med Gamestop, en nykommer på topplisten som ellers er preget av «de vanlige mistenkte» (aksjene der vi regelmessig ser høy handelsaktivitet).
Les mer om aktiviteten i GameStop i grafene under.
Hva er interessant med handelsdataene? GameStop ble ikke bare mest handlet basert på antall transaksjoner (kjøp og salg). Det ble også den mest nettokjøpte internasjonale aksjen i januar. Videre preges listen over de mest handlede internasjonale aksjene av andre «shortskvisaksjer» som AMC, Blackberry og Nokia.
Aktiviteten i Tesla og Nio er fremdeles stor, og det er interessant å se at ETF-en ARK Innovation får oppmerksomhet blant investorene.
Øverst til venstre: GameStop ble nesten ikke handlet av investorene i hele 2020, sammenlignet med januar 2021. Da kastet de seg over GameStop. 3 av 4 transaksjoner utført i januar 2021 var kjøp.
Nederst til venstre: «De erfarne» investorene (50 år +) og privatpersoner som handler via investeringsselskaper var nærmest fraværende i aksjen målt ved antall transaksjoner. Handelen ble dominert av «de unge» (18-28 år) og «de fremadstormende» investorene (29-49 år). Normalt utgjør de unges andel av den totale handelsaktiviteten (alle aksjer) ~14 prosent, mens «de erfarne» utgjør ~40 prosent.
Øverst til høyre: Regionalt ble aksjen handlet i tråd med normalen (den totale aktiviteten i alle aksjer).
Nederst til høyre: Kvinneandelen i GameStop-aksjen var bare 4 prosent. For hele markedet utgjør andelen handler gjort av kvinner normalt ~10 prosent. Vi kan ikke trekke noe bastante konklusjoner basert på dette, men det kan støtte opp rundt hypotesen om at kvinner søker mer langsiktige investeringsmuligheter.
Til tross for laber kursutvikling nettokjøpte investorene Telenor i januar. Kanskje er det utbytte og aksjens defensive kvaliteter som frister? REC er eneste aksje på topplisten som ble nettokjøpt og hadde positiv kursutvikling i januar.
Kursutviklingen til aksjene som ble mest nettosolgt av investorene i januar var positiv (Equinor, Yara og Quantafuel) eller endte sidelengs (NEL og DNB). Vi håper mange har sikret hyggelige gevinster.
I figuren tracker vi handelsaktiviteten i 21 nordiske «fornybar-aksjer» (ESG) i prosent av den totale handelsaktiviteten. Handelsaktiviteten i disse aksjene økte i januar og utgjorde 13 prosent av totalhandelen. Investorene nettosolgte aksjene i «fornybarindeksen» for 175 millioner kroner. Vi regner med at ESG kommer til å være et minst like relevant tema i 2021 som det var i 2020 og er spent på å følge utviklingen i investorenes interesse for fornybaraksjene.
NB! Fra og med februar planlegger vi å inkludere flere aksjer i «fornybarindeksen».
Menn og kvinner gikk motsatt vei i «fornybaraksjen» Aker Carbon Capture i januar 2021. Mennene nettosolgte, mens kvinnene nettokjøpte aksjen. Kvinnene sto for 12 prosent av transaksjonene i aksjen, noe som er hårfint høyere enn det som normalt er kvinnenes andel av totalhandelen (alle aksjer).
Betyr dette at kvinner er mer langsiktige i sin tilnærming til investeringscaset i Aker Carbon Capture og har de større tro på karbonfangst enn menn? Nei, det kan vi ikke slå fast basert på disse dataene. Dette er en kuriositet!
Andelen internasjonale aksjer er fremtredende på topplisten til «de unge investorene» i januar. Det er særlig aktiviteten i «shortskvisaksjene» GameStop, AMC, Blackberry og Nokia som er verdt å merke seg.
NB! Vi delt inn investoraktiviteten i tre aldersgrupper og gitt gruppene kallenavn. «De unge» (18-28 år), «de fremadstormende» (29-49 år) og «de erfarne» (50 år-). All investoraktivitet er inkludert i utvalget.
Play Magnus nådde topplisten over de mest nettokjøpte aksjene av «de fremadstormende» investorene (29-49 år) i januar.
NB! Vi delt inn investoraktiviteten i tre aldersgrupper og gitt gruppene kallenavn. «De unge» (18-28 år), «de fremadstormende» (29-49 år) og «de erfarne» (50 år-). All investoraktivitet er inkludert i utvalget.
De erfarne» investorene fortsetter å nettokjøpe «tradisjonelle» aksjer som Telenor og Orkla. Det er også verdt å merke seg at Cadeler er nettokjøpt. Analyseteamet til DNB Markets startet dekning på aksjen i januar med en kjøpsanbefaling og kursmål NOK 38. Aksjen ble også tatt inn i porteføljen med anbefalte aksjer i januar.
NB! Vi delt inn investoraktiviteten i tre aldersgrupper og gitt gruppene kallenavn. «De unge» (18-28 år), «de fremadstormende» (29-49 år) og «de erfarne» (50 år-). All investoraktivitet er inkludert i utvalget.
Telenor og Equinor er månedens gjengangere når vi ser på aksjene som ble aller mest nettokjøpt- og solgt på regionsbasis.
2021 har startet der 2020 slapp. Stadig flere nye selskaper finner veien til Euronext Growth, en markedsplass under paraplyen til Oslo Børs, der terskelen for å bli notert er lavere enn på hovedlisten.
Handelsaktiviteten (transaksjoner) på Euronext Growth steg i januar og utgjorde nesten 16 prosent av totalhandelen. Samtidig er det verdt å merke seg at investorene samlet sett nettosolgte aksjene på Euronext Growth i januar for 82 millioner kroner.
Denne presentasjonen er utarbeidet for informasjonsformål og inneholder kun informasjon basert på aggregerte kundedata fra transaksjoner via aksjehandelstjenesten i nett- og mobilbanken til DNB.
Tallene er kun ment å gi et bilde av den samlede aktiviteten til privatinvestorene som har handlet gjennom denne løsningen i omtalt periode.
Presentasjonen skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en anbefaling om investeringsstrategi.
DNB Markets påtar seg intet ansvar for direkte eller indirekte tap/kostnader som måtte oppstå ved bruk av denne presentasjonen. For øvrig vises det til DNB Markets sine alminnelige forretningsvilkår.