Fond og sparing:

Norske aksjer er verken dyre eller billige

– Oslo Børs er syklisk, men har ofte holdt seg bedre i perioder med kursfall når bakteppet er som nå, sier Einar Johansen.

RIKTIG: – Prisingen av norske aksjer er lettest å vurdere, jeg syns de ser ut som de er omtrent riktig priset, sier Einar Johansen. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 13. sep 2024
Artikkelen er flere år gammel

Sentralbankene ser ut til å klare kunststykket å få ned inflasjonen uten å samtidig skape grobunn for en resesjon. Store deler av Vesten ser ut til å ha nådd en rentetopp, og med Sverige som gjorde siste kutt i styringsrenten.

– Det er et blandet bilde, og vi ser at investorene er litt nervøse når nye tall tikker inn, sier Einar Johansen.

Han er en av tre forvaltere på aksjefondet DNB Norge. Han og aksjestrateg Paul Harper snakker i podkasten Utbytte om utsiktene for norske aksjer. De forteller at pilene peker i litt ulik retning, men at det meste tyder på at det ikke er noen krise i emning slik situasjonen er nå.

– Prisingen av norske aksjer er lettest å vurdere, jeg syns de ser ut som de er omtrent riktig priset, aksjekurs til framtidig inntjening ligger i området ti til elleve, sier Johansen.

Han forteller at trendjustert inntjening ligger på omtrent historisk gjennomsnitt, og at pris/bok ligger i området 1,7 – 1,8, dermed er ikke lav verdsettelse en trigger for en rask kursoppgang.

 – Det positive nå er at inntjeningsveksten har breddet seg ut, og kommer ikke bare fra energisektoren slik det var under energikrisen for et par år siden, sier forvalteren. 

Kursutviklingen løper fra inntjeningen i USA

Teknologiaksjer i USA har steget veldig raskt, og da spesielt «Magnificent Seven», samtidig har inntjeningen økt bare ikke like raskt.

– Det er en viss risiko for de aksjene som har steget raskest, men det er jo ikke helt likt slik vi så det under dotcom. Oslo Børs er syklisk, og et potensielt globalt tilbakefall vil ramme Oslo Børs også, sier Johansen.

Han har sammenlignet nåsituasjonen med dotcom, og selv om mye er annerledes, så er det nå som da en tendens til at Oslo Børs har mer forsiktig verdsettelse.

– Oslo Børs har ikke vært med på teknologi-oppgangen og det er ikke sikkert Oslo-børsen blir like hardt rammet dersom teknologi blir årsaken til neste børsfall. Både under dotcom og finanskrisen kom krisen til Oslo Børs senere enn i USA, sier Johansen. 

Har kjøpt Schibsted-aksjer

– Schibsted er et selskap i endring; det har tradisjonelt vært et konglomerat med tradisjonelle aviser, markedsplasser og venture-investeringer. Nå rendyrkes Schibsted og både aviser og venture selges, sier Johansen.

Dette gjør at det blir det enklere for selskapet å fokusere på markedsplassene. Schibsted har vokst seg til å bli en av de største posisjonene i fondet. Se posisjonene til teamet her.

– Vinneren tar all vekst, det er nettverkseffekter hvor selgerne er på Finn fordi kjøperne er der, og kjøperne er der fordi selgerne er der, sier Johansen.

Finn annonserte nylig at prisen for boligannonsering øker betydelig for den billigste pakken, noe som ikke har pågått uten diskusjoner i avisene.

– Strukturell vekst og kostnadskutt, sammen med utsikter til utbytte og tilbakekjøpsprogram er triggere etter vårt syn, sier forvalteren.

DNB Markets’ analytikere er mer avventende til Schibsted, så det er alltid to sider av en sak.

Bank og forsikring

I etterkant av en spesiell vinter hvor det var unormalt kaldt og skiftende så kom det skader på både hus og biler.

– Når det kommer perioder med mer skade, så er det negativt for selskapene her og nå, men da evner de ofte å øke forsikringsprisene. Det er positivt på sikt, da det sjelden er slik at høyere værskader på hus gjentar seg, sier Johansen.

Ellers skjer det mye i den norske banksektoren, der konsolideringsaktiviteten tatt seg opp og siste duo som fant sammen var Sparebanken Sør og Sparebanken Vest. I sendingen forklarer Johansen og Harper om at det er stordriftsfordeler i banksektoren, blant annet for å følge opp regulatoriske krav.

– Jeg tenker det positivt, fordi det er laber vekst i bank, derfor må bankene gå til konsolidering for å oppnå vekst. Nå er vi på vei inn i en makrosyklus med fallende rente, da vil bank ikke være det beste stedet, sier Johansen.

Riktignok har mange banker en P/E på ni, og Johansen syns det er en fair verdsettelse, men han minner om at dette er toppen av inntjeningen og at P/B ikke er like attraktiv. Riktignok er det godt med utbytte.

I sendingen snakker de også om olje og oljeservice, Kongsberg Gruppen, og shipping. 

Lytt til hele sendingen der du normalt lytter til podkast, eksempelvis Apple, Spotify, og Acast

Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.