Dagens morgenrapport:
Prisene på importerte varer, samt klær og sko, økte mindre enn vanlig og bidro til å trekke inflasjonen ned i oktober.
Norske kjerneinflasjon (KPI-JAE) falt til 2,7 prosent år/år i oktober, ned fra 3,1 prosent måneden før. Dette var i tråd med markedets forventning, men noe under Norges Banks anslag på 2,9 prosent fra den pengepolitiske rapporten i september. Prisene på importerte varer, samt klær og sko økte mindre enn vanlig og bidro til å trekke inflasjonen ned i oktober, mens blant annet matvarepriser trakk i motsatt retning. Justert for matpriser falt kjerneinflasjonen til 2,5 prosent år/år i oktober, noe som er godt under kjerneinflasjonen for september i USA (3,3 prosent), eurosonen (2,7 prosent) og UK (3,2 prosent). Totalinflasjonen falt fra 3 prosent til 2,6 prosent år/år. Les mer i Kyrres kommentar her.
Isolert sett taler lavere inflasjon for tidligere rentekutt, spesielt med tanke på at kjerneinflasjonen har ligget under sentralbankens anslag gjennom hele året. Imidlertid trekker en svakere krone, høy lønnsvekst og økende renteforventninger internasjonalt i motsatt retning, da dette kan øke inflasjonspresset fremover. På forrige ukes rentemøte signaliserte Norges Bank igjen at renten trolig forblir på 4,50 prosent ut året. Vi opprettholder vår prognose om at sentralbanken vil gjennomføre det første rentekuttet i mars 2025.
Prisen på et fat nordsjøolje (Brent) har falt de siste dagene og handles nå til 71 dollar. Fredagens nedgang var hovedsakelig drevet av Kinas fravær av direkte stimuleringstiltak. Denne uken publiseres flere oljemarkedsrapporter, der blant annet OPEC kommer med sin rapport i dag. Amerikanske og europeiske børser steg i går, mens de asiatiske falt. EURNOK og USDNOK handles til henholdsvis 11.06 og 11.76
Lange norske renter har falt de siste dagene. I forkant av det amerikanske presidentvalget fulgte de lange norske rentene oppgangen i de amerikanske, da markedet så ut til å posisjonere seg for fire år med Trumps politikk. Etter valget har imidlertid noe av oppgangen reversert seg, men nedgangen har vært betydelig større i de norske rentene. Renten på amerikanske 10-års statsobligasjoner har falt til 4,32 prosent, fra 4,47 prosent på det høyeste. Tilsvarende har norske 10-års statsobligasjoner falt til 3,79 prosent, en nedgang på rundt 25bp siden tirsdag. I tillegg til at markedet stabiliserer seg etter valget, bidrar Norges Banks signalisering om uendret rente ut året, samt gårsdagens inflasjonstall, også til rentenedgangen. Lange europeiske renter har generelt falt etter valget, drevet av markedets bekymring for en mer proteksjonistisk politikk fra USA.
De amerikanske børsene har stort sett steget etter at Trump vant presidentvalget. Gårsdagen markerte enda en ny toppnotering for S&P 500, aksjeindeksen som viser verdien til 500 av de største selskapene notert på børsene i USA. Oppgangen kom etter en rask valgavgjørelse og forventninger om at Trumps politikk, med skattelettelser, dereguleringer og potensielt økt økonomisk vekst, er positivt for bedriftene. Spesielt aksjer som knyttes til den kommende presidenten har steget betydelig, som for eksempel Trump Media, Tesla og kryptoselskaper.
Arbeidsmarkedstall fra UK offentliggjøres klokken 08:00. Vi forventer at arbeidsledighetsraten holder seg uendret på 4 prosent, og at lønnsveksten øker med to tideler til 4 prosent, begge målt som et 3-måneders gjennomsnitt. De siste arbeidsmarkedstallene har vært relativt sterke i Storbritannia og peker i retning av at Bank of England kan fortsette med en gradvis tilnærming til rentekutt fremover.