DNB Markets morgenrapport 23. april:

Norsk industri har lagt pandemien bak seg

Konjunkturbarometeret for norsk industri viser at industrien er tilbake.

NORSK INDUSTRI: Konjunkturbarometeret for norsk industri viser at industrien er tilbake. Foto: NTB scanpix
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 23. apr 2021
Artikkelen er flere år gammel

Konjunkturbarometeret for norsk industri viser at industrien er tilbake. I alle fall er det et flertall av industribedriftene som oppgir at produksjonen er økende og at de forventer videre vekst. Og de er mer positive nå enn før pandemien slo inn. Kapasitetsutnyttelsen har også tatt seg opp og var i første kvartal den høyeste siden tredje kvartal 2019.  Vi må enda ett kvartal tilbake for å finne en høyere indeks for den generelle vurderingen av utsiktene enn i årets første kvartal. 

Dette positive industrisentimentet understøttes av de månedlige industriproduksjonstallene som i første kvartal viste et produksjonsnivå godt over 2019-nivået. Dette reflekterer at de siste smittebølgene og strengere smitteverntiltak ikke har rammet industrien i særlig grad. Dessuten har økningen i varekonsumet i Norge og mange andre land bidratt til å holde etterspørselen etter industrivarer oppe. 

Mangel på kompetent arbeidskraft fra utlandet som følge av strengere innreisetiltak har rammet deler av industrien, for eksempel den delen som produserer investeringsvarer. Produsentene av innsatsvarer, herunder prosessindustri, er mindre sysselsettingsintensive og slik sett også mindre utsatt for denne typen tiltak. Samlet sett var industrisysselsettingen lite endret fra fjerde til første kvartal, men det var litt vekst for dem som produserer innsatsvarer og konsumvarer. Dessuten forventes det økt sysselsetting fremover.

Det var en bred nedgang i det amerikanske aksjemarkedet i går, med hovedindeksene ned 0,9 prosent. Noen kommentatorer trekker fram president Bidens forslag til økt skatt på finansinntekter som en utløsende årsak. Tiårs amerikansk statsrente svingte mye i går med 6 basispunkter mellom bunn og topp, og er nå 2 punkter høyere enn i går morges. Dollaren er lite endret mot euro det siste døgnet, det samme gjelder den norske krone.

Ifølge Bloomberg vil Biden foreslå en dobling av skattesatsen på kapitalgevinster for de med høye inntekter. Skattesatsen vil da bli 36,9 prosent for personer med mer enn en million dollar i inntekt, en oppgang fra dagens 20 prosent. Kombinert med skatt på finansinntekter vil den føderale skattesatsen for kapitalgevinster komme opp i 43,3 prosent. Dette er visstnok høyere enn den marginale skattesatsen på lønn.

I USA falt de ukentlige tallene for nye søkere til arbeidsledighetstrygd til sitt laveste nivå siden før pandemien. Det tyder på at også april vil gi et solid bidrag til sysselsettingsvekst og at arbeidsledigheten vil falle ytterligere. Dette støttes av den ukentlige aktivitetsindikatoren som New York Fed publiserer. Denne indikatoren har steget jevnt siden bunnen i april i fjor, men flatet ut i starten av 2021. I mars i år tok veksten seg kraftig opp. Den har fortsatt inn i april, men avtok litt i forrige uke ifølge tirsdagens foreløpige tall. Dette ble revidert til en videre oppgang i gårsdagens oppdatering. Det var også en markert oppgang i Chicago Feds nasjonale aktivitetsindikator. Denne steg til 1,71 i mars, opp fra -1,20 i februar. Februartallet var riktignok preget av dårlig vær, men marsindeksen viser en tydelig oppgang også fra månedene før. Derimot ser det ut til at oppgangen i boligmarkedet har stanset opp. Etter et kraftig fall i omsetningen av brukte boliger i februar, som i stor grad ble tilskrevet været, falt omsetningen videre i mars. I dag kommer tall for nyboligsalg, og det er ventet at fallet i februar langt på vei blir reversert. Det svake bruktboligsalget kan imidlertid ha svekket forventningene til nyboligsalget.

Det var som ventet, lite nytt å melde fra rentemøtet i ECB i går. Det ble ikke foretatt noen endringer i politikken. Det vil si at renter og remmene for verdipapirkjøp ble holdt uendret. Det ble heller ikke gitt nye signaler for politikken fremover utover at ECB legger opp til at verdipapirkjøpene under PEPP vil forbli høye i andre kvartal som i første kvartal. Men de kommenterte ikke i pressemeldingen at kjøpene har vært lave siden forrige møte. Se mer i Kristines kommentar.

I dag kommer det flash PMI-er for mange land. De japanske tallene som ble lagt fram i natt, viser en liten bedring for industrien, men uendret indeks for tjenestesektoren. I eurosonen er det tilsvarende ventet at industrien vil styrke seg ytterligere, mens PMI-ene for tjenestesektoren vil falle litt tilbake og bidra til nedgang i den samlede PMI-en. I USA er PMI-indeksene vesentlig høyere enn i Europa og det ventes oppgang i april for både industri og tjenester. 

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Etter en innledningsvis negativ start løftet det amerikanske aksjemarkedet seg i går forsiktig på selskapsrapporteringen og de oppdaterte ledighetstallene før det igjen snudde bratt ned på meldingene om mulige skatteøkninger. Både Dow, S&P500 og Nasdaq var ved stengetid dermed kommet ned med rundt 0.9 %. Volumet på de tre hovedindeksene kom inn på 69-88% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen var opp med 6.9 % til 18.7 punkter. Renten på den amerikanske tiåringen ligger i morgentimene i dag på 1.56 %, hvilket er opp 1 basispunkt i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.

Gårsdagens løft i de asiatiske markedene ble i første omgang kortvarig og vi ser at Nikkei inn mot helgen har snudd ned 0.8 %. Fallet ser i hovedsak ut til å være drevet mer av den lokale pandemiutviklingen og risikoen for nedstengninger enn av utviklingen i USA. De viktigste kinesiske indeksene er samtidig opp inntil 1 %. Parallelt med at vi i de nordiske markedene før åpning i dag må vurdere hva vi mener om kvartalsoppdateringene fra i overkant av 30 selskaper kan det også være fornuftig å holde et øye med de europeiske innkjøpssjefsindeksene som legges fram utover formiddagen. De relevante indeksene fra Frankrike, Tyskland, Eurosonen og UK offentliggjøres mellom kl. 09.15 og kl. 10.30 norsk tid. Blant selskap som la fram tall etter børs i går kveld var Intel. Rapporten fikk en lunken mottakelse og aksjen falt i handel etter børs med 2 %. Oljeserviceaktøren Schlumberger offentliggjør kl. 13.00 norsk tid i dag kvartalstall for Q1, og følger opp dette med en gjennomgang og presentasjon av markedsutsiktene fra kl. 15.30.           

Pandemiutviklingen i India har påvirket oljeprisene i negativ retning denne uken. Så langt har det riktignok kun vært mindre signaler om redusert import. Landet er imidlertid estimert å stå for rundt 5 % av den samlede globale etterspørselen og gjør i tillegg tradisjonelt en relativ stor andel av innkjøpene i spotmarkedet. Mer usikker etterspørsel og prisutviklingen denne uken kan medføre at OPEC føler at de har fått noe mindre med fleksibilitet i forbindelse med sitt møte førstkommende onsdag. I USA var WTI-prisen i går opp med USD 0.47 pr. fat til USD 61.63 pr. fat. Brent-prisen lå ved stengetid i går ettermiddag på USD 65.14 pr. fat og har i morgentimene i dag trukket opp med USD 0.62 pr. fat til USD 65.76 pr. fat.       

Yara sender ut sine Q1-tall før åpning i dag, fulgt opp med en presentasjon kl. 12.00. Markedsrapporter indikerte i går at prisen på urea, for levering i mai, steg for første gang på rundt en måned. I forbindelse med dagens rapport venter vi en EBITDA på USD 577 mill. mot konsensus på USD 605 mill. Videre venter vi en EPS for perioden på USD 0.85 mot konsensus på USD 1.02. Kursen stengte i går på NOK 441.20 pr. aksje og før vi gjør eventuelle endringer på grunnlag av dagens rapport reflekterer verdsettelsen etter vårt syn ikke utsiktene for en positiv utvikling i gjødselmarkedet fremover. I tillegg innebærer kursnivået at aksjen slik vi ser det handles med en rabatt både i forhold til sammenlignbare aktører og i forhold til egen historisk gjennomsnittlig EV/EBITDA-multippel på 7x. Før dagens gjennomgang har vi en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 500 pr. aksje.