Dagens morgenrapport:
Norges Bank holdt styringsrenten i ro på 4,50 prosent i går og signaliserte at renten vil forbli uendret ut året.
Ved forrige møte ble setningen som indikerte uendret rente ut året fjernet fra pressemeldingen, men nå var Bache igjen tydelig på at det første rentekuttet trolig ikke kommer før i første kvartal neste år. Deretter viser rentebanen nærmere tre kutt til i løpet av 2025. Uendret styringsrente og en lavere rentebane var i tråd med våre prognoser, men rentebanen ble nedjustert noe mindre enn vi og markedet forventet. Lange norske renter steg dermed rundt 7–10 basispunkter gjennom gårsdagen. Vi opprettholder vår prognose om rentekutt i mars, juni og september neste år, mens markedet imidlertid priser inn det første kuttet innen januar.
Sammenlignet med prognosene fra junimøtet, ser sentralbanken nå for seg noe svakere økonomisk vekst i Norge. Fastlands-BNP ble nedjustert med 0,2 prosentpoeng for inneværende og neste år. Utsiktene for lønnsvekst ble også justert litt ned. For kjerneinflasjonen forventes et raskere fall i 2024 og 2025, mens prognosene lengre fram i tid er uendret.
Etter det første kuttet i august, holdt Bank of England (BoE) renten uendret på 5,0 prosent på gårsdagens rentebeslutning. Komiteen var relativt enige, med åtte av ni medlemmer som stemte for uendret rente. Ifølge pressemeldingen må pengepolitikken forbli restriktiv for å bringe inflasjonen tilbake til 2 prosent på varig basis. Det ble dermed signalisert en gradvis tilnærming til rentekutt fremover, i tråd med våre prognoser. Markedet deler vårt syn om at det andre rentekuttet fra BoE kommer i november, men innen juli 2025 prises det inn 5,5 kutt, mens vi forventer fire. Denne tendensen, hvor markedet forventer flere rentekutt enn oss, ser vi også i flere andre store økonomier.
Den norske kronen styrker seg på bedret rentedifferanse mot utlandet. I forrige uke satte den europeiske sentralbanken styringsrenten ned for andre gang i år, med 25bp til 3,50 prosent. Denne uken kuttet Fed renten med 50bp til et intervall på 4,75-5,00 prosent. I lys av den norske styringsrenten, som forventes å holdes uendret ut året, har rentedifferansen til utlandet dermed bedret seg. Kronen styrker seg på dette, samt utsiktene til at denne trenden ser ut til å fortsette i tiden fremover. Aksjebørsenes oppgang etter Feds rentekutt, med noe bedret risikosentiment, har også trukket i retning av sterkere krone. EURNOK og USDNOK noteres nå i morgentimene til henholdsvis 11,71 og 10,49, omtrent 25 og 35 øre lavere enn i starten av forrige uke. Vår prognose har vært en noe sterkere krone på kort sikt, nettopp på grunn av bedret rentedifferanse mot utlandet. På lengre sikt mener vi imidlertid at strukturelle faktorer vil bidra til videre svekkelse.
Lange amerikanske renter sank umiddelbart 7–10 basispunkter etter at Fed kuttet styringsrenten med 50bp på onsdag, men har siden korrigert seg. Siden starten av september har lange renter falt betydelig. Markedsprisingen av rentekutt har dermed vært svært aggressiv sammenlignet med våre prognoser. På onsdagens rentebeslutning presiserte Powell imidlertid gradvise rentekutt, og signaliserte at 50bp trolig ikke vil være normen for fremtidige kutt. Følgelig har markedets tro på rentekutt redusert seg noe på lengre sikt, og spesielt de lengste rentene har trukket oppover. Renten på 10 års amerikanske statsobligasjoner handles nå rundt 3,71 prosent. Likevel er markedsprisingen fortsatt nærmere åtte rentekutt i løpet av 2025, dot-chartet til Fed viser seks, mens vi forventer fire dersom Trump blir president og seks dersom Harris blir president.