DNB Markets morgenrapport 25. mars:

Norges Bank løftet rentebanen markert

En viktig årsak til løftet av rentebanen er utsikter til høyere kjerneinflasjon fremover.

NY SJEF: Som ventet hevet Norges Bank styringsrenten fra 0,5 til 0,75 prosent i går. Budskapet ble formidlet av Ida Wolden Bache. Foto: NTB
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 25. mar 2022
Artikkelen er flere år gammel

Som ventet hevet Norges Bank styringsrenten fra 0,5 til 0,75 prosent i går. Budskapet ble formidlet av Ida Wolden Bache, som nå blir permanent sentralbanksjef. Det var heller ikke overraskende at hun oppjusterte rentebanen. Den nye banen indikerer fortsatt gradvis renteoppgang, men til et vesentlig høyere nivå enn tidligere, og med risiko for enda sterkere oppgang dersom inflasjonen overrasker på oppsiden. Toppen anslås nå å bli 2,5 prosent og komme i slutten av neste år. Det er et høyere nivå enn det sentralbanken anser å være et nøytralt rentenivå (1,7 prosent). Pengepolitikken vil dermed bli innstrammende fra sommeren neste år.   
 
En viktig årsak til løftet av rentebanen er utsikter til høyere kjerneinflasjon fremover. Norges Bank har oppjustert inflasjonsprognosene, og KPI-JAE blir liggende rundt 2,5 prosent i flere år fremover til tross for renteoppgangen. Sentralbanken har også oppjustert anslagene for lønnsveksten, og den ventes å komme opp i 3,7 prosent i år (temmelig nært vårt eget anslag) og stige videre til 4 prosent neste år. Rentebanen ble også løftet vesentlig som følge av utsikter til høyere renter i utlandet. Fra neste år bidrar også høyere oljepriser og oljeinvesteringer til å heve rentebanen.  
 
Norges Bank venter at produksjonsgapet forblir positivt gjennom hele prognoseperioden, dvs. ut 2025. Arbeidsledigheten ventes å holde seg lav. Sammen med en kjerneinflasjon over målet, tilsier det behov for høyere rente fremover. Det er imidlertid interessant at BNP-veksten for Fastlands-Norge anslås til kun 1,6 prosent neste år og kun 1,0 prosent i 2024 og 2025. Dette er en vesentlig lavere vekst enn det Norges Bank anslår for Norges handelspartnere, som ligger på 2,8 prosent neste år og 2 prosent deretter. Det virker også som Norges Bank har lagt til grunn en relativt svak trendvekst for norsk økonomi i denne perioden.
 
Kronekursen kan bli en joker fremover. Norges Bank venter at vi vil importere høyere inflasjon. Den effekten kan bli dempet dersom kronen fortsetter å styrke seg, noe den definitivt har gjort i det siste. Styrkingen har trolig mest å gjøre med oppgangen i oljeprisen (Brent ligger i dag rundt 119 dollar fatet) og en relativt god stemning i aksjemarkedene. Norges Banks budskap i går førte ikke til en ytterligere styrking av kronen og EURNOK handles i dag rundt 9,55 som er omtrent på samme nivå som i går.  
 
Aksjemarkedene i USA fortsatte oppgangen i går. S&P500 steg 1,4 prosent, mens Nasdaq løftet seg 1,9 prosent. Oppgangen i de lange rentene i det siste (tiåringen i USA ligger nå på 2,35 prosent) ser fortsatt ikke ut til å tynge aksjeinvestorene. I Europa var det en mer sideveis utvikling på børsene i går (Stoxx600 ned 0,2 prosent). Europa avviste Putins krav om å betale for den russiske gassen med rubler. Dette kravet ga et løft i gassprisen da det kom, men i går falt prisen noe tilbake. På toppmøtet i Brussel sa Biden at NATO står mer samlet enn noen gang, og Stoltenberg fortsetter som generalsekretær til oktober neste år. Det er ellers en mer negativ utvikling på børsene i Asia i dag, bl.a. en nedgang på 2,6 prosent for Hang Seng.   
 
De foreløpige innkjøpssjefindeksene for mars viser ikke noen store utslag for aktiviteten i Europa etter at Ukraina-krigen startet. For eurosonen kom PMI ut bedre enn ventet. Indeksen for industrien avtok riktig nok fra 58,2 i februar til 57,0 i mars, mens det var ventet et dobbelt så stort fall. For tjenesteyting avtok indeksen fra 55,5 til 54,8, også det mindre enn ventet på forhånd. I Storbritannia steg tjenesteindeksen til 61,0, mens det var ventet en betydelig nedgang. Det kan tyde på at gjenåpningseffektene har trumfet negative utslag fra Ukraina-krigen og høye energipriser. For industrien falt indeksen vesentlig mer enn anslått. Nivået er imidlertid fortsatt solide 55,5.
 
I USA økte PMI både for industri og tjenesteyting, sistnevnte antakelig som en konsekvens av at Omikron-effektene avtok. Begge indekser steg også i februar, og ha kommet opp i svært høye nivåer (i underkant av 60). Det var også positivt at nye søkere til ledighetstrygd avtak. Ellers falt ordrene for varige goder februar, etter en svært sterk utvikling igjennom mange måneder.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Med de siste dagenes justerte renteutsikter tilsynelatende fordøyet, støtte av selskapsnyheter fra teknologisektoren, reversert press fra stigende renter og høyere oljepris samt lettelse over at nøkkeltallene fra begge sider av Atlanteren, med et unntak for ordreinngangen i USA, kom inn på linje med eller bedre enn forventet trakk det amerikanske aksjemarkedet opp utover dagen i går. Dow steg med 1 %, S&P500 var opp 1.4 % og Nasdaq stengte opp 1.9 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene falt tilbake på 75-88% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen var samtidig ned 8.1 % til 21.7 punkter. Futures på S&P500-indeksen indikerer i øyeblikket en åpning opp 0.1 % i det amerikanske markedet i ettermiddag.  I rentemarkedet har avkastningen på tiårige amerikanske statsobligasjoner i morgentimene kommet opp med 1 basispunkt i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går og ligger før åpning i dag på 2.36 %.

De asiatiske markedene viser en mer blandet utvikling i morgentimene i dag. Etter flere dager med drahjelp av en styrket USD-kurs mot Yen trekker valutakursutviklingen i dag i motsatt retning og bidrar dermed til å holde det japanske markedet tilbake. Nikkei-indeksen er kort før stengetid likevel opp 0.1 %. Dersom indeksen stenger i pluss vil det være første gang siden september 2019 at Nikkei er opp ni dager på rad. De viktigste kinesiske indeksene er samtidig ned inntil 3.1 % på det som ser ut til å være usikkerhet foran kommende selskapsrapporteringer, ytterligere sanksjoner mot Russland og eventuelle ringvirkninger av disse for Kina. Innen de asiatiske markedene åpner igjen på mandag vil vi også ha fått oppdaterte tall for inntjeningsveksten i kinesiske industriselskaper gjennom årets første to måneder. Før vi kommer så langt venter vi imidlertid at markedet fortsatt vil være preget av nyhetsstrømmen knyttet til Ukraina. Når det gjelder nøkkeltall får vi i dag oppdaterte detaljhandelstall fra UK og Tyskland, samt en tysk forventningsindikator og en amerikansk måling av forbrukertilliten. I formiddag skal også en nå på permanent basis utnevnt norsk sentralbanksjef holde et foredrag for regionalt nettverk Nord.

Med unntak av for usikkerheten skapt av en kinesisk aktør som handler i nikkel ser det ut til at råvaremarkedene så langt har håndtert prisvolatiliteten vi har sett de siste ukene. Vi ser imidlertid at marginkravene for handel også i oljemarkedene har steget den siste uken og at meglere og markedsplasser forsøker å ta høyde for økt oppgjørs- og motpartsrisiko. I USA var WTI-prisen i går ned USD 3.06 pr. fat til USD 111.37 pr. fat, men har i morgentimene i dag kommet opp igjen på USD 112.42 pr. fat. Det kan se ut som eventuelle nye, og foreløpig uteblitte, sanksjoner mot russisk oljeeksport dermed ikke allerede var priset inn. Brent-prisen ligger i morgentimene i dag på USD 119.20 pr. fat, og er med det ned USD 0.29 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går. Hvorvidt amerikanske onshoreprodusenter har trappet opp aktiviteten denne uken, eller om de fortsatt nøler med å sette ubenyttede brønner tilbake i arbeid, får vi vite kl. 18.00 norsk tid i ettermiddag.

Europris legger fram Q1-tall i slutten av april. Etter å ha justert estimatene for sen påske, oppkjøpet av Lekekassen, gjenåpnet grensehandel og fire nye butikker venter vi en flat salgsvekst i forhold til Q1 i fjor og en EBITDA-margin ned fra 17.1 % til 15.6 %. Det innebærer at vi fortsatt ligger henholdsvis 2 % og 10 % over konsensusestimatene når det gjelder omsetning og EBITDA for årets Q1. Europris stengte i går på NOK 59.30 pr. aksje og vi har en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 73 pr. aksje. Aksjen går før rapporteringen også ekskludert et utbytte på NOK 4 pr. aksje (ex dato 22. april).

DNB Markets arrangerte tirsdag denne uken et webinar med tema «Oppside i nordiske SMB-aksjer?». Et opptak av sendingen finner du her. Den 7. april følger vi opp og inviterer alle kunder til den årlige SMB Konferansen i DNBs hovedkontor i Bjørvika, Oslo. 40 selskap vil presentere seg og arrangementet er kostnadsfritt for kunder. For en oversikt over agenda, deltakende selskap og påmelding gå inn her.