Dagens morgenrapport:
Norges Bank går fra kronesalg til kronekjøp til kronesalg.
Verken varmere eller kaldere for amerikansk inflasjon. Målt ved kjerneinflasjonen steg konsumprisene i USA med 0,3 prosent fra september til oktober, det samme som de to foregående månedene og årstakten var dermed uendret på 3,3 prosent. Alt godt i tråd med analytikerforventningene, men markedsreaksjonene i etterkant kan tyde på at noen hadde ventet et noe høyere tall. 2 års amerikanske swaprenter falt i hvert fall med rundt 8 basispunkter etter tallene og dollaren har styrket seg på bred basis, med EURUSD nå rundt 1.0550. Markedsprisingen av Fed indikerer nå 75 basispunkter med kutt i løpet av hele neste år.
Det var få nye signaler om prisutviklingen for Fed. Tjenesteinflasjonen fortsatt høy, og uten husleier (super-core) virker å ha stabilisert seg rundt 4 prosent å/å. Samtidig har vareinflasjonen lenge vært avtakende, og bare en solid oppgang i prisene på bruktboliger gjorde at ikke disse prisene falt i oktober. Vi tror Fed vil fortsette å kutte rentene, og ser for oss rentekutt på hvert av de neste tre møtene (i desember, januar og mars).
Norges Bank fra kronesalg til kronekjøp til kronesalg. Helt siden begynnelsen av 2022 har Norges Bank solgt kroner fordi inntektene fra petroleumssektoren har vært høyere enn underskuddet på statsbudsjettet, og overskuddskronene skal kunne plasseres i oljefondet i valuta. Med utsikter til fallende petroleumsinntekter og økende pengebruk er det et spørsmål om tid før Norges Bank vil måtte kjøpe kroner på mer varig basis for å dekke budsjettunderskuddet, men før kommer dit får vi nå en høyst midlertidig periode med kronekjøp. Tror vi.
For regjeringen bevilget 5 milliarder ekstra til kommunene både i inneværende år og neste år. Siden hvert budsjett må gjøres opp innenfor kalenderåret, betyr det at Norges Bank må ta hensyn til årets 5 milliarder før nyttår. Siden sentralbanken pleier å avslutte sine daglige transaksjoner midtveis i desember som følge av svakere likviditet, er det bare 10 handledager å gjøre det på. Vi tror Norges Bank dermed ender opp med å gå fra å selge 150 millioner per dag i november til å kjøpe 150 millioner per dag i desember, ikke fullt ut 5 milliarder til sammen, men det skyldes at det er andre faktorer som også har endret seg.
En endring i de daglige vekslingene Norges Bank gjør på 300 millioner er ikke uvanlig, men vi tror konsekvensene for kronekursen kan bli noe større enn tidligere. Dels så kommer endringen overraskende på mange. Dels er det et stigma knyttet til kronekjøp etter en periode stadig kronesvekkelse og konsekvensene det har gitt for pengepolitikken. Og dels kan man se dette opp mot de antatte kronekjøpene som ventes i kjølvannet av justeringene av likviditetspolitikken. Vi tror derfor det kan gi et annet bakteppe for kronen i desember enn hva vi har sett i mange tidligere år.
På dagens kalender er det svenske inflasjonstall (vi har allerede fått flash-estimat, og venter uendret kjerneinflasjon fra den publiseringen på 2,1 prosent). Vi får dessuten oljeinvesteringstelling og referatet fra forrige rentemøte i ECB. Viktigst er nok likevel Fed-sjef Powells tale og amerikanske arbeidsmarkeds- og produsentpristall.