Fond og sparing:

Nordiske småselskaper går ofte bra

- Teorien og praksis stemmer bra, småselskapene gjør det godt over tid, men har det periodevis vanskelig, sier Paul Harper.

AVKASTNING OG RISIKO:- Teori og praksis stemmer ganske bra her, småselskapene gjør det godt over tid, men tidvis tøft, sier Paul Harper. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 29. mar 2022
Artikkelen er flere år gammel

I podkasten Utbytte snakker forvalter av DNB Fund Nordic Small Cap, Hans-Marius Ludvigsen, aksjestrateg Paul Harper og Marius Brun Haugen om nordiske små- og mellomstore selskaper. Ludvigsen starter med å introdusere to konsepter.

- Langsiktig har det betalt seg for å eie aksjer, og du har fått enda bedre betalt for å ha nordiske aksjer i sammensetningen, sier han.

Ludvigsen viser til resultatene han har hatt siden lanseringen, som viser en meravkastning på omtrent 35 prosentpoeng.

- Jeg må jo innrømme at det har vært vanskeligere i år, forteller forvalteren..

Han peker på at perioder med vanskelige markedsforhold er naturlig etter at et par år med svært sterke markeder, i tillegg til geopolitisk uro. 

MULIGHETER: - I utgangspunktet syns jeg at svenske aksjer har fått så mye juling, så jeg heller mot å sette fokuset der, sier Hans-Marius Ludvigsen. Foto: Stig B. Fiksdal

Svensk dominans i SMB-markedet

- Sverige står for omtrent 55 prosent av det nordiske SMB-markedet, og det er disse aksjene som bidratt mest til de gode resultatene de siste 10 årene, sier Ludvigsen.

Han peker på at norske SMB-aksjer har gjort det vesentlig svakere enn svenske aksjer i samme periode.

- Hittil i år er dette bildet snudd på hodet, sier Ludvigsen.

Han peker på at en viktig årsak til dette er at norske aksjer har større eksponering mot energisektoren, mens sektorsammensetningen i Sverige er annerledes med mer industri, eiendom og teknologi. 

Ser gode muligheter framover

Aksjestrategen Paul Harper peker på at dersom det er noe som har systematisk bedre avkastning over tid, så bør man også være forberedt på noen perioder hvor det blir vanskeligere i markedet.

- Her treffer teorien ganske bra med praksis, små og mellomstore aksjer har større risiko i dårlige tider og da bør de også ha bedre avkastning over tid, sier Harper.

Han peker på at i Norden så er det et marked hvor det er lav politisk risiko og det er selskaper som ofte har god ledelse.

Hvorfor har svenske SMB-aksjer blitt solgt ned? 

Hvorfor har svenske aksjer blitt rammet hardere i denne perioden?

- Jeg syns Ludvigsens oversikt over sektorsammensetningen sammenfaller bra med hva som skjer i markedene ellers i verden, svarer Harper.

Bør vi kjøpe norske aksjer nå og selge svenske aksjer?

- I utgangspunktet syns jeg at svenske aksjer har fått så mye juling, så jeg heller mot å sette fokuset der. Det er jo en dynamisk prosess, hvis det kommer en rekyl i svenske aksjer og norske aksjer svekker seg, så kunne det vært naturlig å tenke i de baner, sier Ludvigsen.

Kvalitetsselskaper med høy vekst

- Svenske kvalitetsselskaper med høy vekst, selv om har vært luftig priset på det korte bildet, har korrigert ekstremt i år. Det har vært en voldsom polarisering, norske selskaper har holdt seg godt på grunn av energiprisene, mens du har svenske teknologiselskaper som har falt inntil femti prosent på grunn av litt høyere renter og er upopulære, utdyper Ludvigsen.

Han forteller at en del av disse selskapene har blitt veldig attraktive på grunn av veksten som ventes å fortsette.

- Programvare er veldig skalerbart, så trenger ikke å legge inn mye mer friske investeringskroner for å opprettholde veksten. Det er flere av koronavinnerne som har falt mer enn de burde, skyter Harper inn.

Hør hele episoden her.

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.