Aksjer og marked:

Nordiske aksjer på dyreste nivå siden før finanskrisen

– Økt optimisme for en myk landing i både USA og eurosonen har drevet opp en skarp økning i rentene, sier Paul Harper.

DYRT: – Vi opprettholder vårt syn om undervekt i aksjemarkedet, sier Paul Harper. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 08. mar 2023
Artikkelen er flere år gammel

I sin månedlige strategioppdatering tar aksjestrateg Paul Harper bladet fra munnen. Økte renter har sammenfalt med at konsensus inntjeningsestimater fortsetter å falle.

– Vi opprettholder vårt syn om undervekt i aksjemarkedet, sier aksjestrategen. 

Sentimentet svinger, var på høyeste siden 2021

Harper trekker fram en stemningsmåling i strategirapporten.

– Sentimentsurveyen traff det mest positive punktet siden november 2021 i februar, men har siden falt tilbake til omtrent nøytral, sier Harper.

Samtidig har aksjemarkedene gått oppover.

– Verdsettelsen av aksjene i Norden ser nå ekstremt strukket ut, kursoppgangen har gjort at P/E har økt med 25 prosent, sier Harper.

Det gjør at aksjene nå er på sitt dyreste målt ved risikopremien, altså verdsettelse utover rentenivået, siden perioden før finanskrisen.

– Verdsettelse alene er sjeldent nok til å trigge en korreksjon, men dersom det kommer en negativ katalysator, da er det lite nedsidebeskyttelse, sier Harper. 

Følelse av at risikoappetitten er lav

– Økende renter og negative estimatrevideringer gjorde at amerikanske aksjer falt tilbake i februar etter en sterk start på året, sier Harper.

Han forteller at denne effekten så langt ikke har kommet til nordiske aksjer.

– Det syns vi er noe forunderlig, sier Harper.

Fornybar energi, vekstmarkeder og aksjer hvor mange investorer har veddet på nedgang i aksjekursen (shortet) var blant de aksjene med svakest utvikling.

– Det gir en følelse av at risikoappetitten er noe lavere, sier Harper.

Myk landing har nå blitt hovedsynet for amerikansk og europeisk økonomi blant økonomer og markedsaktører.

– BNP-estimatene har blitt revidert oppover, det samme har inflasjonsestimatene etter hvert som sterkere makrotall enn ventet ble rapportert i februar, sier Harper.

Det er de sterke makrotallene som trekker rentene, spesielt i USA, oppover.

– Kombinasjonen av kutt i inntjeningsestimatene og høyere realrenter har dermed utvidet divergensen mellom P/E-multiplene og rentene, avslutter Harper. 

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.