Selskapene strømmer til Merkur Market

Skal du handle aksjer notert på Merkur er det spesielt en ting som er viktig å være klar over.

MERKUR: Nye selskaper har strømmet til børsen i år. De aller fleste nykommerne har valgt å etablere seg på markedsplassen Merkur Market. Foto: NTB scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 02. sep 2020
Artikkelen er flere år gammel

Hittil i år det blitt notert 18 nye selskaper på børsen, tre flere enn i hele 2019. Femten av årets nykommere har blitt notert på Merkur Market. Siden lansering i 2016 har hele 50 nye selskaper blitt tatt opp til handel på denne markedsplassen. En rekke av disse nykommerne har tatt steget opp til Oslo Axess og Oslo Børs, slik at det nå er 38 selskaper notert på Merkur Market.

 - Oslo Børs skal være en kilde til kapital for selskaper. Med Merkur Market åpnet vi dørene for flere selskaper. Vi ser at Merkur-selskapene har klart å tiltrekke seg investorer og kapital. Mange har ambisjoner om å vokse, og flere har tatt steget opp og søkt seg mot Oslo Axess og Oslo Børs, sier børsdirektør Øivind Amundsen, som er glad for å kunne ønske stadig nye selskaper velkommen til børsen. 

ÅPNE DØRER: - Med Merkur Market åpnet vi dørene for flere selskaper, sier sier børsdirektør Øivind Amundsen. Foto: Håvard Storvestre

Teknologi, sjømat og helse fenger

Sven Gustav Bakken som leder teamet som er ansvarlig for egenkapitaltransaksjoner i DNB Markets Investment Banking forklarer at egenkapitalmarkedet åpnet seg raskt i etterkant av at koronakrisen rammet hardt.

-  Helt siden mai har vi sett stor interesse for å investere i selskaper med sterk underliggende vekst. Spesielt teknologi, sjømat og helse har vært attraktive sektorer. I tillegg har også selskaper som adresserer det grønne skiftet vært spesielt interessante blant investorer, sier Bakken og trekker fram Ice Fish Farm, Aker BioMarine, Sikri, Ayfie, Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture som eksempler på selskaper som har blitt notert på Merkur Market den siste tiden. 

Det stilles andre krav til selskapene som noteres på Merkur Market, sammenlignet med dem som går for direkte notering på hovedlisten til Oslo Børs. For eksempel kreves det 15 prosent fri flyt av aksjene i selskapet, istedenfor 25 prosent. Videre trenger man kun 30 aksjonærer for å bli notert, sammenlignet med 500 aksjonærer for å nå hovedlisten.

- Det aller viktigste er at det tar betydelig kortere tid å gjennomføre en emisjon og notere et selskap på Merkur Market. Det betyr at med et marked som er preget av usikkerhet har selskapene kunnet utnytte vinduet i markedet for å hente kapital. Vi forventer at denne trenden vil fortsette utover høsten og ser stor interesse fra selskaper til å bli notert på Merkur Market, sier Bakken.

ET PAR TING: - Det et par viktige ting man bør være klar over når man handler aksjer som er notert på Merkur, sier Kittelsrud. Foto: Stig B. Fiksdal

Populære Merkur-aksjer – dette må du vite når du handler       

Bård Kittelsrud leder aksjehandelstjenesten i nett- og mobilbanken til DNB. Det er denne løsningen de fleste privatinvestorene benytter når de handler aksjer via DNB.

-  Vi ser at mange av de nye selskapene har blitt populære blant privatinvestorene på kort tid. Det synes vi er gøy. Samtidig er det et par viktige ting man bør være klar over når man handler aksjer som er notert på Merkur, sier Kittelsrud.

Det aller viktigste er at du ikke kan bruke Aksjesparekonto når du handler aksjer som er notert på Merkur Market. Det er fordi Merkur er regnet som en «uregulert markedsplass». Det faller ikke inn under myndighetenes krav til hva som er tillatt på Aksjesparekontoen.  

Istedenfor må du bruke en ordinær aksjehandelskonto. Denne er også tilgjengelig via aksjehandelsløsningen i nett- og mobilbanken, akkurat som Aksjesparekontoen.

- Dersom du kun har registrert deg med Aksjesparekonto er det ingen fare. Logg deg inn i aksjehandelsløsningen og gå til «min side». Der oppretter du enkelt en ordinær aksjehandelskonto og er raskt klar til å handle på Merkur, sier Kittelsrud.

Han minner imidlertid om at det også er andre momenter man bør være klar over når man investerer i denne type aksjer.

- På generell basis vil det være større risiko knyttet til handle i aksjer notert på Merkur Market, sammenlignet med hovedlisten. Blant annet kan likviditeten i aksjene være betydelig lavere. Dette kan bidra til at aksjene svinger mer og at det tar lengre tid å gjennomføre en handel til ønsket kurs, avslutter Kittelsrud.  

Om Merkur Market

Merkur Market ble åpnet januar 2016 i regi av Oslo Børs. Merkur Market er en markedsplass for notering og elektronisk handel av aksjer og egenkapitalbevis. Dette er et tilbud til mindre og mellomstore selskaper som ønsker enklere tilgang til kapitalmarkedet. Markedsplassen har opptakskrav som er mindre omfattende enn for de etablerte markedsplassene på Oslo Børs. Merkur Market er også åpen for selskaper som ikke er allmennaksjeselskaper (ASA), ogfor store selskaper som ikke oppfyller kravene eller ønsker full notering på regulert marked. 

Les mer her.