Morgenrapport:

Markert hopp i lønnsforventningene

Det er spesielt bekymringsfullt at det er partene i arbeidslivet som har oppjustert sine lønnsforventninger mye.

Forventningsundersøkelsen fra Norges Banks viste forventninger om klart høyere lønnsvekst neste år. Foto: Stian Schløsser Møller
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 21. aug 2023
Artikkelen er flere år gammel

Fredagens forventningsundersøkelse fra Norges Banks viste forventninger om klart høyere lønnsvekst neste år. Og, det er spesielt bekymringsfullt at det er partene i arbeidslivet som har oppjustert sine lønnsforventninger mye. Anslaget for lønnsveksten neste år økte med hele 0,8 prosentpoeng, fra 4,2 i andre kvartal til 5,0 prosent i tredje. Arbeidstakerorganisasjonene forventer nå en lønnsvekst på 5,4 prosent i 2024, mens arbeidsgiverne anslår 4,6 prosent. Undersøkelsen viste også høyere inflasjonsforventninger, både på ett og to års sikt. Dette gjaldt både for økonomer (i finans og akademia) som deltar i undersøkelsen og for partene i arbeidslivet.

For Norges Bank er dette dårlige nyheter

For Norges Bank er dette dårlige nyheter. Høyere lønnsforventninger kan gjøre det vanskeligere å få inflasjonen ned igjen til målet. Slik sett trekker det i retning av behov for enda høyere renter. I sin juni-rapport ventet sentralbanken en årslønnsvekst på 4,7 prosent neste år. Forventningsundersøkelsen trekker i retning av at anslaget kan bli justert opp med 3 tideler i neste rapport i september. Undersøkelsen støtter dermed både opp under vårt anslag om at det vil komme en ny renteheving i september, og at det vil ta lang tid (et drøyt år) før renten blir satt ned igjen.  

Britisk detaljomsetning falt markert i juli

Britisk detaljomsetning falt markert i juli. Nedgangen ble 1,2 prosent fra juni til juli, dobbelt så mye som anslått. Det betyr at omsetningen ligger mer enn 3 prosent lavere enn i juli i fjor. Det er ofte en del støy i disse tallene, og det kan være at dårlig juli-vær bidro til nedgangen. Men, de svake tallene kan også indikere at den kraftige renteoppgangen nå begynner å dempe konsumet. Trolig smitter også et svakt boligmarked over på deler av forbruket. Markedet tok ned prisingen av videre renteoppgang noe etter tallene, men tar fortsatt høyde for nesten tre hevinger til.

Fortsatt sur stemning i aksjemarkedet

Fortsatt sur stemning i aksjemarkedet fredag. Europeiske falt med 0,6 prosent i følge Stoxx60 indeksen, og Oslo endte dagen ned 1,4 prosent. I USA holdt S&P500 seg uendret fredag. Nedgangen i Europa kom på tross av et markert langrentefall for de store landene. 10-års statsrenten var ned 8-9 basispunkter både i Tyskland, Frankrike, Spania og i Italia. Den amerikanske tiåringen falt tidlig på dagen, men hentet seg opp igjen.     

Norsk BNP kommer på tirsdag

I morgon kommer norsk BNP for juni og andre kvartal. I mai steg BNP med 0,5 prosent etter et like stort fall i april. Vi anslår en oppgang på 0,2 prosent for andre kvartal.  Til sammenligning ventet Norges Bank 0,1 prosent i sin juni-rapport, men månedstallene har blitt revidert etter det. Dersom utfallet blir i tråd med vårt anslag, bør det derfor ikke påvirke markedets forventninger til Norges Bank.

PMI for eurosonen

Foreløpige PMI-er for eurosonen i august slippes onsdag. I juli falt samleindeksen til 48,6. Den ble trukket ned av industrien (42,7), men holdt oppe av tjenesteyting (50,9). Samlet sett tyder en indeks under 50 på nedgang i den økonomiske aktiviteten. Dette står i kontrast til BNP-tallene, som viste oppgang i andre kvartal. Vi tror PMI-ene er lavere enn det den reelle økonomiske aktiviteten tilsier, og vi venter at indeksene vil ta seg noe opp i august.

Sentralbanksjefer møtes i Jackson Hole

Torsdag møtes mange sentralbanksjefer i Jackson Hole. Den årlige konferansen samler som regel sentralbanksjefer fra mange land. Fed sjef Powell har dessuten brukt sitt innlegg på konferansen til å guide om rentesettingen. For øyeblikket styres imidlertid rentene av dataene som kommer inn, og vi tror derfor ikke det kommer noen ny «guiding» fra Powell denne gang. Han skal holde sitt innlegg kl 16:05 på fredag. En mulighet er at han sier at det kan blir aktuelt med en heving til (mest sannsynlig i november) dersom tallene fremover blir sterke.

UKLARE RENTESIGNALER GIR BLANDET START – SSG & MPCC

Reversering av renteoppgangen vi så tidligere i uken var ikke tilstrekkelig til å lokke flere kjøpere inn i det amerikanske aksjemarkedet på fredag og sammen med fortsatt bekymring for fraværet av nye vekstimpulser i Kina la dette et press på indeksene. En positiv utvikling for energisektoren trakk imidlertid i motsatt retning. S&P500, Dow og Nasdaq avsluttet dermed uken henholdsvis uendret, opp 0.1% og ned 0.2%. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene holdt seg på 93-105% av gjennomsnittet for de siste tre måneder og VIX-indeksen var ned 3.3% til 17.3 punkter. Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner ligger i morgentimene i dag på 4.28%, hvilket er opp 5 basispunkter i forhold til fredag ettermiddag norsk tid. Futureskontraktene på de amerikanske indeksene peker samtidig mot en åpning opp 0.1% i USA senere i ettermiddag.

I Asia har markedene innledet uken med en blandet utvikling og på basis av en positiv resultatsesong og fortsatt lav Yen-kurs henter Nikkei-indeksen seg så langt i dag opp med 0.7%. Bekymringene ser imidlertid ikke ut til å ha roet seg nevneverdig i Kina hvor de viktigste indeksene så langt i dag er ned med inntil 1.3%. De nye rentejusteringene fra PBOC ser ut til å være mindre offensive enn markedet hadde forventet. Agendaen når det gjelder relevante makrotall for aksjemarkedet ser denne uken i utgangspunktet relativ tynn ut. Torsdag innledes imidlertid en årlig konferanse i regi av den amerikanske sentralbanken og forventningene til den eventuelle nyhetsstrømmen herfra vil kunne bidra til å holde fokus på renteutsiktene også denne uken. Onsdag denne uken får vi i tillegg de første europeiske innkjøpssjefsindeksene for august, samt den første tilsvarende målingen fra USA

Oljeprisene har kommet opp gjennom helgen og før åpning i dag ligger Brent på USD 85.29 pr fat, mens WTI i Asia handles på USD 81.82 pr fat. I forhold til fredag ettermiddag gir det en oppgang på rundt USD 1.10 pr fat for begge kvalitetene. Etter at prisutviklingen forrige uke ikke minst var preget av risikoen knyttet til potensiell drahjelp fra kinesisk etterspørselsvekst ser det ved innledningen av denne uken ut til at oppmerksomheten i større grad er rettet mot tilbudssiden og de allerede annonserte kuttene fra Saudi-Arabia, usikkerheten knyttet til eksporten fra Russland og de siste ukene reduksjoner i de amerikanske lagerbeholdningene.

Self Storage Group er blant selskapene som i dag innleder en ny uke med mange kvartalsrapporter på Oslo Børs. Basert på åpningen av flere nye lagerlokasjoner, prisøkninger og høy utleiegrad venter vi at selskapet i dag vil legge frem en Q4-omsetning opp 14% i forhold samme kvartal i fjor. Det impliserer en estimert omsetning på NOK 111 mill og en forventet EBITDA på NOK 69 mill. Vi er positive til de langsiktige vekstmulighetene for selskapets lagertjenester, men mener samtidig at markedets verdsettelse på en P/E allerede i overkant av 20x basert på våre estimater for 2023-2024 er fair. Kursen stengte fredag på NOK 24.90 pr aksje og vi har før eventuelle endringer på grunnlag av dagens rapport en holdanbefaling med et kursmål på NOK 26 pr aksje.

MPC Container Ships sender ut sin Q2 rapport i morgen. Avveiingen for investorene her er etter vårt syn prioriteringen av kortsiktige utbytter kontra langsiktige utfordrende markedsutsikter. Selskapet opererer i et containermarked hvor høy kapasitetsvekst de neste årene allerede gir et press på den langsiktige inntjeningen, men aksjen kan på våre estimater tilby en løpende direkteavkastning på godt over 20% for perioden 2023-2024. Kursen stengte fredag på NOK pr aksje og selskapet vil på våre estimater gjennom de neste kvartalene, inkludert Q4 2024, utbetale et utbytte på NOK c9 pr aksje. Markedsbalansen innenfor sektoren gjør imidlertid at vi samtidig venter et betydelig fall i utbyttet i 2025 og deretter får en estimert restverdi av flåten på NOK 10.7 pr aksje ved innledningen 2026. Kursen stengte fredag på NOK 20.01 pr aksje og vi har her en holdanbefaling med et kursmål på NOK 19.30 pr aksje.

Innholdet i dette nyhetsoppslaget er å anse som en generell investeringsanbefaling. Innholdet må ikke oppfattes som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte mottaker, og er heller ikke ment å utgjøre juridisk, finansiell, kommersiell, skattemessig eller regnskapsmessig rådgivning. Nyhetsoppslaget er basert på en investeringsanalyse («Rapporten») utarbeidet av DNB Markets, et forretningsområde i DNB Bank ASA.

Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en personlig anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. For informasjon om publiserte investeringsanbefalinger og potensielle interessekonflikter i henhold til Market Abuse Regulation (MAR), vennligst se dnb.no/disclaimer/MAR. For komplett disclaimer knyttet til denne nyhetssaken se «rapporter og analyser på DNB Nyheter» på dnb.no/disclaimer.