Fond og marked:

Markedet forventet en diplomatisk Ukraina-løsning

- Vi hadde en liten undervekt i russiske aksjer allerede før vi solgte på mandag, sier DNB-forvalter Aliya Orazalina.

UKRAINA: - Krig er ikke bra for noen, det vil kunne føre til blant annet høyere råvarepriser, høyere inflasjon, sier forvalter Aliya Orazalina. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 24. feb 2022
Artikkelen er flere år gammel

Situasjonen i Ukraina har vært en kjent risikofaktor i flere måneder nå, og spenningen har gitt svingninger i aksjemarkedene og andre markeder ettersom den har utviklet seg.

- Den russiske børsen ble stengt på morgenen ved invasjonen, da den åpnet falt den raskt med femti prosent, sier forvalter av DNB Global Emerging Markets, Aliya Orazalina.

Hun peker på at den russiske sentralbanken har begynt å støtte oppunder innenlandske banker og russiske rubler. Orazalina forteller videre at mange vekstmarkedsforvaltere hadde overvektet russiske aksjer på bakgrunn av positive utsikter for olje og energipriser.

- Hovedscenarioet for investorer var at det ble funnet en diplomatisk løsning på krisen, men det ble dessverre ikke tilfelle, forsetter hun.

Strenge kriterier siden 2014

Selv om situasjonen mellom Russland og Ukraina nådde nye høyder denne uken ettersom Russland lanserte en storskala invasjon av Ukraina. Ved skrivende stund ventes det at nye sanksjoner vil iverksettes mot russiske interesser.

- Vi har hatt strenge kriterier for å investere i Russland siden 2014, vi har blant annet holdt oss unna russiske banker slik som Sberbank og VTB, og vi har holdt oss unna Rosneft og Gazprom, forteller Orazalina.

- Vi hadde igjen to selskaper i porteføljen fra mandag, men ettersom situasjonen utviklet seg valgte vi å selge alle russiske aksjer utover torsdagen, fortsetter hun.

Hun påpeker at teamet forventer strengere sanksjoner mot Russland i tiden framover.

Påvirker hele verdensmarkedet

Russland er en stor produsent av energi i form av olje og gass. Europa er spesielt avhengig av russisk energi, men de produserer også metaller slik som nikkel.  

- Krig er ikke bra for noen, det vil kunne føre til høyere råvarepriser, høyere inflasjon og marginskvis for mange selskaper, forteller Orazalina.

Hun peker på at vekstmarkedet som kanskje blir minst påvirket direkte av denne situasjonen er Sør-Amerika. Denne regionen har mye av den økonomiske aktiviteten innenlandsk, og de eksporterer råvarer som nå øker i verdi. 

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.