DNB Markets morgenrapport 29. november:
Aksjemarkedene falt markert, oljeprisen sank kraftig og kronekursen svekket seg.
Nedgangen i aksjemarkedene var størst i Europa, der Stoxx600 endte ned 3,7 prosent. I USA var børsfallet mer moderat og S&P500 falt 2,3 prosent. I Asia har japanske Topix i dag falt med 1,9 prosent, mens Hang Seng er ned 1,2 prosent og Shanghai har falt kun med 0,5 prosent. I USA viser futures på hovedindeksene oppgang i dag, noe som tyder på at usikkerheten er i ferd med å dempes.
Lange renter falt også markert fredag, som følge av at investorene foretrekker statsobligasjoner ved økt usikkerhet. Den amerikanske tiåringen endte ned 11 basispunkter til 1,52 prosent, mens nedgangen i Europa var litt mindre. Oljeprisen reagerte også kraftig på virusnyhetene, og Brent falt 5,5 prosent til 75,3 dollar fatet. Markedsuro og lavere oljepris er negativt for kronen. EURNOK trakk videre opp i løpet av fredagen og handler i dag rundt 10,19, men kronen har ikke svekket seg ytterligere mot dollar siden fredag morgen.
I løpet av helgen har det blitt klart at den nye virusvarianten (Omikron) allerede har spredd seg til Europa. Dette er ingen stor overraskelse siden det ble rapportert fra Sør-Afrika at Omikron er mer smittsom (R er estimert til 1,9) enn Delta, som jo også var mye mer smittsom enn tidligere varianter. Selv Delta-varianten viste seg svært vanskelig å holde tilbake, og den spredte seg raskt. Det tilsier nok at det samme kan skje med Omikron, selv om mange land har innført nye restriksjoner i et forsøk på å forsinke smitten i å bre om seg.
Det avgjørende vil være om dagens vaksiner beskytter i tilstrekkelig grad mot Omikron. Rapportene så langt kan tyde på at det er tilfelle, siden vaksinerte i Sør-Afrika som er smittet har et mildere sykdomsforløp enn uvaksinerte. Likevel må vi trolig vente et par uker før dette kan slås fast med sikkerhet. Dersom dagens vaksiner ikke virker (godt nok), kan de justeres. Det vil imidlertid ta tid å teste og produsere nye vaksiner, noe som betyr at den økonomiske aktiviteten blir rammet i større grad.
Utfordringen med Omikron kommer i en situasjon der mange land allerede sliter med høyt smittetrykk. Det gjelder mange Europeiske land, spesielt landene i øst, men også Tyskland. Her hjemme er det også en anstrengt situasjon for sykehusene, noe som tilsier at det kan komme nye, nasjonale tiltak. Det blir trolig klart ganske raskt i og med at statsministeren skal redegjøre for situasjonen i Stortinget i morgen. Det er neppe snakk om veldig inngripende tiltak denne gang.
Norsk detaljomsetning steg mer enn ventet i oktober, mens forbrukertilliten falt i november. Gjenåpningen førte til en vridning tilbake mot forbruk av tjenester, noe som tilsier en svakere utviklingen for kjøp av varer. Det var ikke tilfellet i oktober, da omsetningen økte med 1,0 prosent. Forbrukertilliten viste derimot en markert nedgang i november, ifølge ForbrukerMeteret. Selv om nivået nå er på linje med det langsiktige gjennomsnittet. Trolig skyldes fallet økende smittetall. I tillegg kan de høye strømprisene har hatt en negativ effekt på stemningen.
Svensk detaljomsetning steg også i oktober, men ikke like mye som den norske. Oppgangen var 0,4 prosent, og dermed ble fallet måneden før mer enn reversert. Svensk forbrukertillit er som den norske også på vei nedover. Fallet i november var markert, og ble drevet at svekket tro på egen økonomi. Det er dermed naturlig å tenke seg at høyere inflasjon, løftet av strømprisene, ligger bak denne nedgangen. Troen på landets økonomi er fortsatt relativt god.
Denne uken er spekket med makrotall og sentralbanktaler, samt at OPEC+ skal avholde møte. Det er dermed mye å se fram mot, selv om Omikron-effektene kan komme til å dominere markedsutviklingen. I dag kommer tysk inflasjon og svensk BNP. I morgen kommer inflasjonstallene for november fra Eurosonen. I tillegg skal Fed-sjef Powell og finansminister Yellen i høring i Kongressen. Onsdag kommer en rekke PMI-undersøkelser for Europa og USA (ISM), og OPEC+ møtes virtuelt. Uken avsluttes med den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten for november på fredag.
På tross av at både futures på den amerikanske S&P indeksen, rentene og oljeprisene ser ut til å indikere at usikkerheten i de globale markedene er i ferd med å dempe seg noe igjen etter fredagens fall trekker de viktigste asiatiske indeksene likevel ned i morgentimene i dag. Fallet i Japan forsterket seg etter at myndighetene tidligere i dag annonserte at grensene vil forbli stengt for innreise av utlendinger fra i morgen og inntil man har mer kunnskap om den nye virusvarianten. Nikkei-indeksen er i øyeblikket ned 1.6 %. De viktigste kinesiske indeksene er samtidig ned inntil 1.1 %.
I USA medførte de nye bekymringene for pandemiutviklingen at Dow, S&P500 og Nasdaq fredag var ned henholdsvis 2.5 %, 2,3 % og 2.2 %. Med handelen begrenset til halv dag lå volumet på de tre hovedindeksene likevel på 82-107% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen reflekterte den reduserte risikoviljen med et løft på 54 % til 28.6 punkter. I rentemarkedet var avkastningen på tiårige amerikanske statsobligasjoner ned 11 basispunkter til 1.53 %. Renten ligger i morgentimene i dag på 1.53 %, opp 2 basispunkter i forhold til ved stengetid i det norske markedet på fredag.
Vurderingene av alvorlighetsgraden, vaksinesituasjonen og risikoen for ytterligere nedstenginger i forbindelse med den nye virusvarianten ser før åpning i dag ut til å bli det som kommer til å prege aksjemarkedene ved innledningen av uken. Utover i uken vil fokus også være rettet mot de videre rente- og inflasjonsutsiktene. Tirsdag og onsdag kommer det en ny runde med globale innkjøpssjefsindekser og fra onsdag får vi i tillegg flere oppdateringer av situasjonen i det amerikanske arbeidsmarkedet. Med en tynn agenda i dag vil interessen når det gjelder makrooppdateringer i første omgang være rettet mot de europeiske bedrifts- og forbrukertillitsmålingene og deretter i neste omgang mot eventuelle nyanserte signaler fra de tre representantene fra Fed, inkludert sentralbanksjefen, som skal holde innlegg ved en konferanse i New York.
I oljemarkedet var WTI-prisen i USA fredag ned USD 9.88 pr. fat til USD 68.19 pr. fat. Prisen har i morgentimene i dag hentet inn noe av fallet og ligger i øyeblikket på USD 71.22 pr. fat. Brent ligger samtidig på USD 75.46 pr. fat, hvilket er ned mer marginale USD 0.08 pr. fat i forhold til ved stengetid i det norske markedet før helgen. Fokus i oljemarkedet vil denne uken være rettet mot torsdagens OPEC+-møte, inkludert eventuelle utspill som medlemmene de neste dagene sender ut i forkant av møtet.
Frontline har i dag lagt fram Q3-tall som viser at netto resultat for perioden kom inn på USD -33 mill. mot vårt estimat på USD -26 mill. Ledelsen følger opp med en presentasjon kl. 15.00 i ettermiddag og med lave forventninger til Q3 venter vi at markedet her i første rekke vil ha interessen rettet mot utsiktene for Q4 og inn i 2022. Kursen stengte fredag på NOK 61.46 pr. aksje og vi har før eventuelle justeringer på grunnlag av rapporten en holdanbefaling med et kursmål på NOK 75 pr. aksje.
Aksjene i Höegh Autoliners vil fra i dag kunne handles på Euronext Growth Oslo med tickerkode HAUTO. Höegh Autoliners eier og opererer en flåte på rundt 40 fartøy spesialdesignet for bilfrakt. Ettersom DNB Markets bisto selskapet i forbindelse med den nylig gjennomførte emisjonen, samt med rådgiving i forbindelse med børsnoteringen, har vi p.t. ingen anbefaling eller kursmål på aksjen.