De er alle kvinnelige forvaltere i DNB og elsker jobbene sine.
Av totalt 63 forvaltere i DNB Asset Management, er 15 av disse kvinner. Ingen norske banker eller finanshus har flere. Så vi kan spørre: Hvorfor søker ikke flere kvinner seg til finansbransjen? Og kan man egentlig kombinere en slik jobb med familieliv?
Vi har tatt en prat med seks av forvalterne.
Anette Hjertø leder forvaltningsseksjonen Absolutte Investeringer i DNB Asset Management, og trekker frem særlig to faktorer hun mener er underkommunisert ved å jobbe som forvalter.
- Vi jobber utrolig teambasert. Det gjør at vi har mye større grad av fleksibilitet enn man har i mange andre yrker. Mange forvaltere har nok også til felles at vi er nysgjerrige og samfunnsengasjerte, som gjør at man følger med på nyheter og markedet fordi man genuint er interessert i det, forklarer hun.
- For min del føles ikke det å sjekke markedene på kvelden som en jobb, legger hun til.
Jeg synes det er ekstremt spennende, og for meg er det viktig å ha en jobb jeg trives med
Isabelle Thompsen forvalter DNB Future Waves. Hun er gift, har tre barn, og synes det går fint å kombinere jobben med familieliv.
- Mannen min har alltid vært veldig støttende og vi deler ansvaret hjemme likt. Det har vært ekstremt viktig, sier hun, og legger til at hun aldri har vurdert å endre karriere.
- Jeg synes det er ekstremt spennende, og for meg er det viktig å ha en jobb jeg trives med.
Aliya Orazalina er forvalter av fondet DNB Emerging Markets.
- Jeg har to små barn som går i barnehagen, og jeg synes det fungerer veldig bra. Sammenlignet med venner i andre land, finnes det veldig gode ordninger i Norge når det kommer til barnehagetilbud og foreldrepermisjon.
Benedicte Kilander Bakke forvalter DNB Bioteknologi. For henne og familien er nøkkelen god planlegging.
- Vi har imidlertid hjelp til rengjøring hjemme. Det er min luksus og det skal jeg alltid ha, sier hun.
- Jeg tror mange kvinner tror det er mye tøffere å jobbe med finans enn det det er, og er redde for å ikke nå opp eller beherske jobben. Der er kvinner og menn veldig forskjellig. Mange kvinner vil ikke søke seg til slike roller uten at de er 120 prosent sikker på at de behersker jobben, forklarer Bakke.
Hun tror at jo flere kvinner som blir kjent med finansmiljøet og får et innblikk i hvordan det er, så vil flere få øynene opp for at det er spennende og interessante jobber hvor kvinner kan gjøre det like godt som menn.
Laura McTavish jobber som analytiker i fondet DNB Miljøinvest. Hun tror at et tydeligere fokus på finansverdens rolle i en bærekraftig samfunnsutvikling, vil tiltrekke seg flere kvinner.
- Siden miljø-, sosiale og eierstyringsspørsmål (ESG) har blitt mer relevant innen finans de siste årene, har nok det åpnet opp for at folk med ulike og «utradisjonelle» bakgrunner har kommet inn i yrket. Det er bra, sier hun.
Selv trodde ikke McTavish at finans og forvaltning nødvendigvis var det hun kom til å ende opp med. Hun har økonomibakgrunn med fordypning i bærekraft.
Helene Steen, forvalter av DNB Global, sier hun tror flere kvinner vil trekkes mot finans de kommende årene.
- Jeg tror flere kvinner vil bli mer oppmerksomme på hvor spennende og meningsfylt dette arbeidet er.