Dagens morgenrapport:
Men ryktene sprer seg om lavere «gjengjeldende» tollsatser inn til USA enn fryktet.
Ryktene sprer seg også om lavere tollsatser inn til USA enn fryktet. Trump har omtalt 2. april, dagen han skal annonsere hva ulike land kan vente av «gjengjeldende» tollsatser, som «Liberation Day» for den amerikanske økonomien. I går kom han med flere uttalelser som hintet om at tollsatsene kanskje ikke blir så ille som mange har trodd. Han vil annonsere tollsatser på bilindustrien i forkant av den store tolldagen, trolig i løpet av de kommende dagene. Han ventes også å unnta enkelte sektorer fra tollsatsene. Trump har allerede gått tilbake på noen tollsatser han har annonsert. Han planla opprinnelig tollsatser på biler på «rundt 25 prosent», men besluttet raskt å utsette noen tollsatser etter press fra de største amerikanske bilprodusentene. Han sa også i går at han muligens vil være gem med en del land ettersom han synes det er «flaut å skulle be dem betale like mye som USA har betalt til dem».
Noen som fortsatt vil merke tollsatsene, er Venezuela og dets venner. Samtidig som Trump hintet om mindre inngripende tollsatser, annonserte han at USA vil innføre ytterligere sanksjoner mot Venezuela. Alle land som kjøper olje eller gass fra Venezuela, vil måtte betale 25 prosent toll på alle handler de gjør med USA. Dette skal også visstnok tre i kraft 2. april. Oljefutures steg med opp mot 1,5 prosent i etterkant.
Lettelse på amerikanske børser etter signaler om lavere tollsatser. Nasdaq og S&P 500 styrket seg etter Trumps utspill i går og avsluttet henholdsvis opp 2,3 prosent og 1,8 prosent. Amerikansk statsgjeld så den største bedringen med 10-års rentene opp 8 basispunkter. Også dollaren styrket seg; EURUSD og USDNOK noteres nå til 1,08 og 10,52. EURNOK noteres til 11,36.
Svak, men positiv vekst i eurosonens innkjøpssjefsindeks (PMI). Eurosonens innkjøpssjefsindeks har ligget på og litt under 50 siden tidlig høst 2024. Dette har vitnet om svak utvikling i økonomien. Samlet PMI tok seg opp i januar og februar, muligens trukket opp av en fremskynding av eksport til USA før ventede økninger i tollsatser. Samlet PMI fortsatte oppgangen og endte på 50,4 i mars. Dette er likevel lavere enn både markedets forventninger og våre anslag på 51,3.
Innkjøpssjefsindeksen ble løftet opp av tysk industri. PMI i industrien økte til 48,7 i mars, opp fra 47,6 i februar. Dette er det høyeste nivået på 26 måneder, og høyere enn vårt anslag på 48,5. Industriproduksjonen økte for første gang på to år, med den sterkeste veksten siden mai 2022. Økningen ble i stor grad drevet opp av tysk industri og kan forklares med nylige politiske beslutninger i Tyskland om å øke investeringene i infrastruktur og forsvar.
… og dratt ned av tjenestesektoren. I kontrast til våre forventninger om vekst i både tjenestesektoren og industrien, fortsatte fallet i PMI i tjenestesektoren fra 50,6 i februar til 50,4 i mars, noe som signaliserer fortsatt svak innenlandsk etterspørsel i Europa.
Vi tror tyske bedriftsledere er mer optimistiske. Etter sju år med nedgang forventer vi at Ifo Business Climate Index – som måler bedriftslederes vurdering av dagens situasjon og deres utsikter for de neste seks månedene – vil begynne å vise en oppadgående trend fra mars. Vi forventer at indeksen vil stige fra 85,2 til 88,5. Et bredt spekter av virksomheter vil trolig dra nytte av den kommende finanspolitiske stimulansen til forsvar og industri, enten direkte eller indirekte. Dette bør bidra til å motvirke noe av pessimismen som har vært drevet av bekymringer om tolltrusler.