Fond og sparing:
Forvalter Benedicte Kilander Bakke satser på en miks av stabilitet og risiko. Hun traff blink med vaksineprodusenten Moderna.
DNB har hatt helsefond siden år 2000, og i mai 2020 ble det mer spissede fondet DNB Bioteknologi lansert.
- Bioteknologi ble trukket fram av World Economic Forum som en av de viktigste megatrendene som former livene våre fremover, sier Bakke.
Årsaken er at bioteknologiselskapene er høyinnovative selskaper som forsøker å løse flere problemer og så kommersialisere disse.
- Biotekselskapene forsker på sjeldne sykdommer, bedre behandling, tidligere diagnostikk og redusere de stadig økte helsekostnadene, sier Bakke.
At bioteknologi påvirker hvordan samfunnet fungerer har vi sett et tydelig eksempel på nylig.
Aksjemarkedene skjøt i været da legemiddelskapene Pfizer, BioNTech og Moderna varslet om positive resultater på testene av koronavaksine. Dette ga håp om at koronakrisens slutt nærmer seg.
- Jeg har trodd at mRNA-teknologien, som både Moderna og BioNTech bruker, vil lykkes. Det spennende her er at de bruker en ny teknologi for å utvikle vaksiner, sier Bakke.
Tidligere har det ikke kommet godkjennelse for denne typen vaksine, men utfordringene med koronaviruset har akselerert utviklingen av teknologien.
- Fremskrittene validerer hele plattformen, når det kommer nye virus kan dette være en teknologi som veldig raskt kan benyttes fremover, forteller Bakke.
Bakke påpeker også at det er i bioteknologi at mye av innovasjonen nå foregår og at utviklingen gir samfunnet bedre evne til å ta vare på helsen til befolkningen.
- Vi lever stadig lengre, og det skaper større press på helseinstitusjonene som må levere flere helsetjenester. Vi er avhengige av innovasjonen for å håndtere de utfordringene vi ser, forteller hun.
Bakke forklarer at hun setter sammen en portefølje som består av en god basis av solide selskaper. Disse selskapene er gjerne noen av de større og kjente selskapene. I tillegg ønsker hun selskaper i ulike faser av utviklingen.
- Små og mellomstore selskaper gir gjerne høyere potensial for vekst, men de har også høyere risiko, derfor ønsker jeg en god miks av selskaper i fondet, sier Bakke.
Hun forklarer at hun vanligvis unngår de selskapene som er i den aller tidligste fasen, og hun påpeker at hun forvalter et fond som krever at aksjene handles på børs.
- Det er vesentlig mye bedre å investere i et veldiversifisert fond innenfor bioteknologi, da det er ofte mye risiko i enkeltselskapene, sier Bakke.
Hun er også rask til å påpeke at man må regne med at det svinger mer i fondet DNB Bioteknologi enn i andre helsefond og globale aksjefond.
- På grunn av risikoen er dette et fond som gjør seg som en del av en større portefølje, sier Bakke.
DNB Bioteknologi ble lansert på våren midt i pandemien i 2020.
- Vi lanserte i en spesiell periode, det hadde allerede blitt tatt ut mye kursstigning i både bioteknologi og helsesektoren som følge av koronapandemien, sier Bakke.
Fond er derimot en langsiktig plassering, og det som gjelder er langsiktig potensial.
- Fondet skal ha en portefølje som kan gi god avkastning over tid, sier Bakke.
*Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.