Kvinnedagen

Kvinner er flinkere til å opprettholde sparingen

– Det er så utrolig flott at flere kvinner tar større ansvar for egen økonomi, sier spareekspert Behnaz Ganji.

FÅ ÅR: – Det er helt utrolig hva som har skjedd på denne fronten på bare få år, fondssparing pleide å være dominert av menn, sier Behnaz Ganji. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 28. feb 2024
Artikkelen er flere år gammel

Aksjemarkedene stiger og faller fra år til år, men på sikt har aksjemarkedet steget. Vi ser at menn er raskere til å kaste kortene når det blir vanskeligere i aksjemarkedet, mens den enkleste måten å opprettholde sparingen på er å opprette en spareavtale. 

– Det er ikke så rart at spareavtaler ikke får din oppmerksomhet. Det er også en av styrkene ved spareavtaler, du kan bare glemme at de er der, sier sparekspert Behnaz Ganji.

Hun peker på at du da kan bruke tiden din på det du ønsker å gjøre. 2022 var også spesielt siden både renter og prisveksten steg rekordraskt, noe som sammen med fortsatt høyt konsum gjorde at mange av husholdningene begynte å tære på sparingen.

Like mange spareavtaler, litt lavere beløp

Det er derimot en god grunn til å reflektere over hvordan vi kan oppnå finansiell likestilling i Norge. Det kan blant annet gjøres gjennom økt kunnskap, slik som #huninvesterer, men den gjennomføringen er opptil hver og en.

– Det er helt utrolig hva som har skjedd på denne fronten på bare noen få år, fondssparing pleide å være dominert av menn, nå har kvinnene tatt innpå, sier Ganji.

Hun peker på at DNBs kunder har mer enn en halv million spareavtaler i fond. En gjennomsnittlig spareavtale er på underkant av tusen kroner i måneden, kvinners spareavtale er på ca. 800 kroner og mannens drøye 1.000 kroner.

– Det er svært gledelig at antallet kvinnelige sparere har tatt igjen menn, det er et viktig steg mot økonomisk likestilling, sier Ganji.

Menn selger først

Hun peker på at selv om antall spareavtaler nå er likt mellom kvinner og menn, så sparer menn fortsatt større beløp. 

– Handlingsmønsteret til menn kan virke som om at de prøver å time aksjemarkedet mer enn kvinner. Når det kommer en dårlig periode i aksjemarkedet er menn først ute til å selge, sier Ganji. 

Menn tar også større risiko, både når det kommer til hvilken andel som plasseres i aksjer, men også typen aksjefond som velges. 

– Jeg oppfordrer kvinner til å vurdere om de har riktig aksjeandel i forhold til hvor lenge de ønsker å spare. Vi ser at kvinner er mye mer forsiktige enn menn i sparingen sin, sier Ganji.

RÅD: – Vi ser at kvinner oftere virker mer gjennomtenkte og spør om råd, og holder seg til sparingen gjennom tykt og tynt, sier Ganji. Foto: Stig B. Fiksdal

Kvinner flinkere enn menn til å holde seg til planen

Menn viser seg dermed å ta beslutninger raskere enn kvinner.

– Vi ser at kvinner oftere virker mer gjennomtenkte og spør om råd, og holder seg til sparingen gjennom tykt og tynt, sier Ganji.

Hun peker på at dette gjør at kvinner, i større grad enn menn, gjør slik spareeksperter mener du bør gjøre, men at den lavere aksjeandelen kan gjøre at kvinner får svakere avkastning over tid.

– All erfaring tilsier at dersom du har en fornuftig sammensetning av sparingen din, så bør du stå i den til du har nådd målet eller situasjonen endrer seg slik at målet ditt er endret, sier spareeksperten.

Hun oppfordrer også oss til å vurdere om det er bedre å justere sparingen til den nye situasjonen enn å stanse den helt.

Hun peker på at hvis du er i tvil på hvordan du skal komme i gang, prøv spareveilederen på #huninvesterer eller i Spare-appen.

Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.