DNB Markets morgenrapport 22. oktober:
Energipriser, ikke renter, forklarer kronen.
Kronen har styrket seg mot så å si rubb og stubb av valutaer den siste tide. Siden starten av september har kronen styrket seg betydelig. Mot euro har kronen styrket seg med knappe 6 prosent til nivåene fra sommeren 2019. Mot både dollar, svenske kroner og britiske pund har bevegelsene vært noe mindre, men kronen har også styrket seg mot andre valutaer med sterk tilknytning til råvarepriser. Faktisk er det bare mot angolske kwanza at kronen har svekket seg i perioden.
Renteoppgang ikke nødvendigvis den viktigste driveren nå. Utsikter til rentehevinger fra Norges Bank har over lengre tid vært en viktig årsak til at kronen har hentet inn mye av det tapte etter pandemi-svekkelsen i mars i fjor. Med rom i pengepolitikken da pandemien traff, falt norske renter mer enn i mange andre land. Dette er i nå lengt på vei reversert. At Norges Bank har vært en av få sentralbanker som har signalisert en normalisering av pengepolitikken, har nok gjort gjennomslaget til valutakursen noe større enn vanlig er. De siste månedene har vi sett en videre oppgang i norske renter, og markedsprising indikerer en heving på hvert av de neste hovedmøtene (med Pengepolitisk rapport og ny rentebane) det neste året. I denne perioden har imidlertid forventningen til rentehevinger fra andre sentralbanker steget like mye, om ikke mer. Dermed har ikke kronen fått noen særskilt drahjelp fra renteutviklingen akkurat i det siste.
Det koker ned til energipriser. Vi skal ikke mange månedene tilbake før det ble satt spørsmålstegn ved sammenhengen mellom oljepris og kronekurs. På forsommeren svekket kronen seg til tross for at oljeprisen steg opp mot 80 dollar fatet. Hvilke faktorer som driver kronekursen i kortere perioder varierer, og det finnes flere eksempler på at utslagene i kronekursen ikke er som forventet. Men over tid har oljeprisen vist seg som en svært viktig faktor. En ting kan det imidlertid virke som har endret seg. Tidligere har endringene i gasspriser betydd lite for kronen, selv om gasseksport har utgjort en betydelig andel av petroleumseksporten. De siste månedene har kronen styrket seg mer enn endringene i oljepris isolert sett skulle tilsi. I samme periode har som kjent gassprisene steget betydelig mer enn oljeprisen. Som vi har vært innom i tidligere rapporter (her og her), så innebærer dessuten innretningen av oljeskatten og petroleumsfondsmekanismen (hvordan vi faser statens inntekter fra sokkelen inn til bruk over statsbudsjettet) til en periode med ekstra høye kronekjøp akkurat nå.
Lite å si for Norges Bank så langt. En sterkere krone demper importprisveksten og gir eksportnæringen vanskeligere tider fordi deres varer blir dyrere sammenlignet med andre lands produsenter. Det er dermed lett å tenke at vi ikke har det samme behovet for rentehevinger. Men en høyere oljepris gir også sterkere etterspørselsimpulser inn i norsk økonomi. Men knapphet på arbeidskraft i enkelte sektorer, kan det bety høyere lønnskrav i oppgjørene fremover. Vanligvis reagerer derfor Norges Bank kun på kronekursbevegelser dersom de er større enn hva endringer i oljepris og rentedifferanser skulle tilsi. Så langt virker kronen å ha styrket seg om lag i tråd med prisendringene, i det minste om sentralbanken tar høyde for oppgangen i gassprisene. I så fall burde ikke kronekursen bety så mye for sentralbanken.
Når det er sagt, kronen svekket seg noe gjennom gårsdagen. Svake selskapstall bidro til en blandet børsdag, og oljeprisen falt noe på nyhetene om nye nedstengninger i Øst-Europa og Russland. Nyheter i natt om at det kinesiske eiendomsselskapet Evergrande betalte kupongen som forfalt på et av lånene i natt, har bidratt til å løfte stemningen i Asia-tid.
Høyere utlånsrenter, men lavere marginer. Norges Banks utlånsundersøkelse viser at etterspørselen etter boliglån holder seg nær uendret, selv om boligprisveksten har bremset den siste tiden. Høyere styringsrente og høyere pengemarkedspåslag har vært med å løfte bankenes finansieringskostnad, og er ventet å gjøre det fremover i takt med rentehevinger fra Norges Bank. Bankenes marginer har falt noe i tredje kvartal, og er ventet å falle videre fremover.
I dag er det duket for de første estimatene på PMI-er i oktober for mange land, og det er jevnt over ventet tall som indikerer noe lavere, men fortsatt solid vekst. Mest interessant blir nok likevel om flaskehalser løfter leveringstidene ytterligere og om forventede priser stiger enda mer.
Drahjelp av Q3-rapporteringen ga sammen med signaler om ytterligere bedring både i arbeids- og boligmarkedet oppdrift for det amerikanske aksjemarkedet i går. Tynget av tall fra IBM endte Dow riktignok uendret, men S&P500 steg 0.3 % og Nasdaq var ved stengetid opp 0.6 %. Volumet omsatt på de tre hovedindeksene lå på 90-102% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen fortsatte ned 3.1 % til 15 punkter. Avkastningskravet på tiårige amerikanske statsobligasjoner ligger i morgentimene på 1.69 %, opp 1 basispunkt i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.
De asiatiske markedene ser ut til å avrunde uken på stigende kurser og nyheter om at Evergrande har innfridd et renteforfall gjør sammen med bedre innkjøpssjefsindekser til at Nikkei i Japan kort før stengetid er opp 0.5 %. De viktigste kinesiske indeksene er opp inntil 1.1 %. Når det gjelder makrotall kommer investorene i Europa i dag til å følge med på de første oppdateringene av innkjøpssjefsindeksene for oktober. I tillegg til tallene fra de større landene i Eurosonen legges også tilsvarende nøkkeltall for UK ut i løpet av formiddagen, mens den amerikanske innkjøpssjefsindeksen for samme periode legges fram senere i ettermiddag. Intel og Snap var blant selskapene som la fram sine kvartalsrapporter etter stengetid i USA i går. Markedet var ikke overbevist og aksjene var i handel etter børs ned henholdsvis 7 % og 23 %. Innen oljeservice vil i dag Q3-rapporten fra Schlumberger, kl. 13.00 norsk tid, kunne få oppmerksomhet.
I oljemarkedet ser vi det siste døgnet at oppmerksomheten har skiftet noe over fra fokus på å dekke inn de kortsiktige energibehovene til å stille spørsmål ved de mer langsiktige vekstutsiktene og dermed etterspørselsutsiktene fram i tid. WTI var tross en lavere USD-kurs i går ned USD 1.24 pr. fat til USD 82.65 pr. fat og har i morgentimene i dag kommet videre ned på USD 82.12 pr. fat. Brent ligger før åpning på USD 84.12 pr. fat og dermed ned USD 0.49 pr. fat i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går.
Norske Skog gikk i går mot markedet og kursen steg en drøy prosent til NOK 37.10 pr. aksje. Selskapet melder i dag at salget i Q3 endte på NOK 2.6 mrd. mot vårt estimat på NOK 2.5 mrd. og konsensus på NOK 2.4 mrd. EBITDA for perioden kom inn på NOK 111 mill. mot vårt estimat på NOK 98 mill. og konsensus på NOK 127 mill. I tillegg til at tallene vil kunne drive reaksjonen i aksjen i dag venter vi at investorene også vil benytte anledningen til å få mer visibilitet når det gjelder fremdrift på det nye anlegget i Bruck, på hvordan selskapet ser ut til å påvirkes av energiprisene fremover, samt på kostnadsbildet for råvarer og utvikling i papirprisene til kundene. Før justeringer etter dagens rapport har vi en kjøpsanbefaling og et kursmål på NOK 46 pr. aksje.
Tirsdag får vi Q3-tall fra Hydro. Med en estimert omsetning på NOK 33.5 mrd. og en EBIT på NOK 4.7 mrd. ligger vi her 2-3% under konsensus før rapporten. I forhold til kullbaserte kinesiske konkurrenter driver selskapet med mer stabil energiforsyning og bør etter vårt syn komme bedre ut gitt dagens energipriser. Et spørsmål før rapporten er imidlertid hvor store volumer selskapet har inngått sikringsforretning på. Selskapet meldte i Q2 at rundt 20 % av produksjonen for 2022-2023 var sikret. Spørsmålet er hvor mye mer som eventuelt er sikret i Q3. Verdsettelsesmessig er dette en balansegang. Investorer med tro på stigende aluminiumspriser og ønske om eksponering nettopp med spotprisen vil kunne være lunkne til en høy andel prissikring. Hydro stengte i går på NOK 65.68 pr. aksje. Vi har en holdanbefaling og et kursmål på NOK 75 pr. aksje.