DNB Markets morgenrapport 10. oktober:

Konflikten setter spor i markedene

Oppblussingen av konflikten mellom Israel og Palestina fortsetter å sette sine spor i markedet.

KRIG I MIDTØSTEN: Oppblussingen av konflikten mellom Israel og Palestina fortsetter å sette sine spor i markedet. Foto: NTB
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 10. okt 2023
Artikkelen er flere år gammel

Norsk økonomi stagnerer. Fastlands-BNP falt med 0,2 prosent i august, etter en oppgang på 0,2 prosent i juli. Dermed har aktivitetsnivået vært om lag uendret siden mai i år, godt i tråd med både forventningene i Norges Banks regionale nettverk og sentralbankens egne anslag. Selv om det var et bredt basert fall i aktiviteten i august, peker det regionale nettverket i retning av store sektor-vise forskjeller, med solide utsikter for oljeleverandører og forventninger om fortsatt vekst i tjenesteytende næringer, mens bedriftene i andre næringer forventer fallende aktivitet i både tredje og fjerde kvartal. 

Oppblussingen av konflikten mellom Israel og Palestina fortsetter å sette sine spor i markedet. Olje- og gassprisen steg kraftig i går morges, og oppgangen holdt seg gjennom gårsdagen. Prisoppgangen til tross, vi tror konflikten foreløpig har begrensede konsekvenser for etterspørselsbalansen i markedet. For det første har både Israel og USA interesse av å begrense konflikten til Gaza. For det andre, i forbindelse med amerikanernes megling den siste tiden mellom Israel og Saudi-Arabia har Saudi-Arabia sagt seg villige til å øke oljeproduksjonen tidlig neste år. Dette virker mindre sannsynlig nå etter at konflikten mellom Israel og Palestina har blusset opp. Og sist, selv om Iran skal bli trukket inn i konflikten og USA muligens ser seg nødt til å håndheve sanksjoner mot Saudi-Arabia strengere enn tidligere, går stadig mer av oljen herfra til kinesiske raffinerier uten bruk av dollar som oppgjørsvaluta. 

Høyere energipriser har trumfet eventuelle vekstbekymringer så langt, og er et tegn på at markedet foreløpig ikke ser en stor risiko for at konflikten vil spre seg. Energirelaterte aksjer bidro sterkt til oppgang i amerikanske aksjeindekser i går, og til å begrense fallet i europeiske indekser. Oslo Børs endte dagen opp med hele 2,3 prosent, og kronen fikk drahjelp av høyere energipriser. EURNOK har falt nesten 1,4 prosent siden stengetid på fredag, og handler nær 11.40, mens USDNOK er ned 1,2 prosent til 10.79. 

Konflikten har tvunget den israelske sentralbanken til handling. Før åpningstid mandag annonserte sentralbanken at den ville selge 30 milliarder dollar av valutareservene i et forsøk på å stagge svekkelsen av shekel, som har svekket seg over 11 prosent mot dollar så langt i år. Tiltakene har imidlertid hatt begrenset effekt så langt, for shekelen har svekket seg nesten 2,5 prosent mot dollar siden stengetid fredag. 

Litt lavere inflasjon, men Norges Bank vil avvente flere nøkkeltall. På morgenkvisten i dag publiserer SSB inflasjonstallene for august. Vi tror kjerneinflasjonen fortsetter å avta gradvis, fra 6,3 prosent å/å i august til 6,2 prosent i september. Etter at sommer-salg ofte bidrar til prisfall fra juli til august, ser vi vanligvis høyere priser i september. Flere av varegruppene som vanligvis stiger i pris i september er imidlertid påvirket av kronekursen, og vi tror svekkelsen av kronekursen tidligere i år kan bidra til at prisveksten blir noe sterkere enn vi normalt ser i september. I sin siste pengepolitiske rapport ventet Norges Bank at inflasjonen gradvis skulle falle utover høsten, og får vi rett, er utviklingen godt i tråd med sentralbankens vurderinger. Neste rentemøte er i begynnelsen av november, og det publiseres få viktige nøkkeltall innen den tid, og dermed synes vi det virker rimelig at markedene fortsatt skal prise inn overvektssannsynlighet for en siste heving (18 basispunkter) i desember ennå en stund. 

Forrige uke var det enkelte Fed-representanter som påpekte at oppgangen i de lange rentene har bidratt til strammere finansielle vilkår, og at dette kunne bidra til å dempe behovet for ytterligere innstramminger. Det vil være et naturlig tema for flere av ukens sentralbank-talere å komme inn på, og i dag skal både Feds Waller og Kashkari og ECBs Villeroy tale, før flere skal i ilden når IMFs høstmøter starter mot slutten av uken.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Etter å ha startet ned på den høye usikkerheten knyttet til den videre utviklingen i Midtøsten snudde etter hvert det amerikanske aksjemarkedet i går opp igjen på de stigende energiprisene og ikke minst på signaler om at Fed kan bli mer tilbakeholdne med ytterligere renteøkninger fremover. S&P500 og Dow var begge opp med 0.6 %, mens Nasdaq sluttet opp 0.4 %. VIX-indeksen steg med 1.4 % til 17.7 punkter og volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene falt tilbake på 71-84% av gjennomsnittet for de siste tre dager. I Japan er handelen i amerikanske statsobligasjoner gjenopptatt i dag og avkastningen på tiåringen ligger i morgentimene på 4.64 %. Det er ned 16 basispunkter i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går ettermiddag. Futures på de amerikanske indeksene indikerer samtidig en åpning opp 0.1 % ved start av handel i USA senere i dag.

I det gjenåpnede japanske markedet har det i dag vært mye input å revurdere verdsettelsene på. I balanseringen av på den ene siden økt internasjonal risiko og på den andre siden nye nivåer for både energipriser og valutakurser samt endrede amerikanske renteutsikter stiger Nikkei-indeksen så langt i dag med 2.3 %. I Kina ser vi samtidig en mer blandet utvikling, med de viktigste indeksene i øyeblikket innenfor intervallet fra -0.5% til +1.4%. Uforutsigbare kortsiktige og langsiktige konsekvenser av krigen i Midt-Østen tynger risikoviljen i markedene. Ser vi på hva som kommer av nyheter utenom konflikten får vi før åpning i dag også oppdaterte KPI-tall både fra Norge og Danmark. Mens prisveksten i Danmark er ventet å ha vært uendret på 2.4 % gjennom september er den i Norge ventet å ha kommet ned fra 4.8 % i august til 4 % forrige måned. Renteutviklingen vi har sett i USA det siste døgnet skyldes nok både den reduserte risikoviljen og mer fundamentale endringer i markedsaktørenes inflasjons- og resesjonsforventninger. Dette kan imidlertid endre seg allerede i dag igjen i forbindelse med at ytterligere fire representanter for Fed i løpet av ettermiddagen og kvelden vil redegjøre for sine syn på de økonomiske utsiktene fremover. Fed legger i tillegg i morgen kveld fram referatet fra sitt forrige rentemøte.

Utviklingen i oljeprisene preges fortsatt av situasjonen i Midtøsten og usikkerheten rundt hva dette vil bety for markedsbalansen fremover. En viktig faktor i den sammenheng ser ut til å være hva som nå skjer med de allerede gjennom en lang stund pågående samtalene mellom USAIsrael og Saudi-Arabia. Høyere oljeproduksjon, normaliserte forbindelser og utvidet forsvarssamarbeid gjør at alle tre landene kan se fordeler av mer gjensidig samarbeid. I tillegg ville imidlertid en eventuelt iransk involvering ikke bare utgjøre en risiko når det gjelder landets begrensede eksport, men potensielt også for skipstrafikken gjennom den Persiske Gulf. Brent-prisen har etter gårsdagens oppgang falt tilbake med USD 0.26 pr. fat siden i går ettermiddag og ligger i øyeblikket på USD 87.63 pr. fat. WTI-prisen er samtidig på USD 85.81 pr. fat, hvilket er ned USD 0.56 pr. fat siden stengetid i det norske markedet i går.

Himalaya Shipping meldte i går at selskapet har fått sluttet ytterligere to av nybyggene på kontrakter over 24 måneder og med opsjoner på forlengelse. Skipene vil bli levert og klargjort i løpet av første halvår 2024. Disse to skipene er i utgangspunktet sluttet på rater indeksert til det løpende markedet, men avtalen vil senere kunne konverteres til faste rater. Totalt har selskapet nå tatt levering på seks av de totalt tolv nybyggene. De gjenværende seks vil alle være levert innen utgangen av Q3 2024 og av den samlede flåten er det nå bare et siste fartøy som ikke allerede er på kontrakt eller vil gå rett på kontrakt ved levering fra verftet. Himalaya Shipping stengte i går på NOK 53.80 pr. aksje. På våre estimater er selskapet i markedet nå verdsatt med en rabatt på nesten 30 % basert på netto underliggende verdier og vi har her en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 70 pr. aksje.

Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en personlig anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. For informasjon om publiserte investeringsanbefalinger og potensielle interessekonflikter i henhold til Market Abuse Regulation (MAR), vennligst se dnb.no/disclaimer/MAR. For komplett disclaimer knyttet til denne nyhetssaken se «rapporter og analyser på DNB Nyheter» på dnb.no/disclaimer.