Aksjehandelsdata for april:
Privatinvestorene kjøpte «motvindsaksjer» som Kahoot og Atlantic Sapphire i april.
I april 2021 gikk aktiviteten blant privatinvestorene som handler via aksjehandelsløsningen i nett- og mobilbanken til DNB ytterligere tilbake og er nå under nivåene fra tilsvarende periode i fjor. Det er rimelig å anta at en kombinasjon av gevinstsikring etter at rotasjonen fra vekst- til verdiaksjer gikk i pausemodus, og motvind for noen av rakettaksjene fra 2020 og flere av nykommerne på børsen, er vesentlige bidragsytere.
Likevel er det verdt å merke seg at privatinvestorene kjøpte aksjer for 550 millioner kroner mer enn det ble solgt for. Samlet sett ble det omsatt aksjer for i overkant av 11 milliarder kroner. 6 av 10 transaksjoner var kjøp. Handelsaktiviteten på Oslo Børs økte relativt til Euronext Growth i måneden som gikk.
Kahoot skjøv REC ned fra toppen av listen med de mest handlede aksjene i april. Flere av Aker-selskapene er ute av topplisten for første gang på flere måneder. Det samme gjelder GameStop. Telenor og Nordic Semiconductor er blant aksjene som er tilbake i «varmen».
Privatinvestorene nettokjøpte vekstaksjer (Euronext Growth) for 85 millioner kroner i april. Nykommeren Norse Atlantic toppet listen over de mest kjøpte aksjene på Euronext Growth, mens Aker Carbon Capture toppet salgslisten for andre måned på rad.
Topplisten med aksjene som ble nettokjøpt i april preges av motvindsaksjer. Både i Kahoot og Atlantic Sapphire har investorene måttet tåle betydelige kursfall i år. Er investorenes kjøpsinteresse i aksjen et tegn på at bunnen er nådd for denne gang?
Unntaket på topplisten er medvindsaksjen Nordic Semiconductor som har hatt en fantastisk kursutvikling siden mars 2020 og gjorde det skarpt i april 2021.
På topplisten over de mest solgte aksjene denne måneden finner vi en god blanding av totalt forskjellige aksjer.
GameStop holder koken som den mest populære internasjonale aksjen blant privatinvestorene. Den ble også nettokjøpt i april. Elbil-aksjene Tesla og Nio er andre gjengangere på listen. Nykommeren Coinbase, som lar deg kjøpe, selge og lagre kryptovaluta, fikk mye oppmerksomhet i forbindelse med børsnoteringen. Aksjekursen har imidlertid trendet ned.
«De unge» investorene er mer aktive i internasjonale aksjer enn «de erfarne» (50+), basert på antall transaksjoner. Som illustrert ved figuren til høyre er normalt «De erfarne» investorene klart mer aktive når man ser på den samlede totale aktiviteten i norske og internasjonale aksjer.
Menn og kvinner gikk motsatt vei i Lerøy Seafood-aksjen i april 2021. Mennene nettosolgte, mens kvinnene prøvde fiskelykken. Kvinnene stod for 15 prosent av transaksjonene i aksjen, noe som er høyere enn det som normalt er kvinnenes andel av totalhandelen (alle aksjer). Det er verdt å merke seg at basert på antall transaksjoner hadde både kvinner og menn en overvekt av kjøpstransaksjoner.
Som alltid presiserer vi at man ikke skal lese for mye ut av disse dataene. Dette er en kuriositet!
I figuren tracker vi nå handelsaktiviteten i 29 nordiske «fornybar-aksjer» (ESG).
Handelsaktiviteten i disse aksjene falt tilbake fra måneden før og utgjorde 13 prosent av totalhandelen. Investorene nettokjøpte aksjene i «fornybarindeksen» for 16 millioner kroner.
Etter å ha nettosolgt i mars, var «De unge» investorene igjen på kjøper’n i GameStop i april. En annen utlending, Coinbase, nådde også topplisten til de unge.
NB! Vi delt inn investoraktiviteten i tre aldersgrupper og gitt gruppene kallenavn. «De unge» (18-28 år), «de fremadstormende» (29-49 år) og «de erfarne» (50 år-). All investoraktivitet er inkludert i utvalget.
For første gang var det forskjellige aksjer som tronet øverst på kjøpslisten i alle de fem landsdelene vi sorterer på.