Fondshandel
- Vi ønsker å gjøre oppgjørstiden på fond så kort som mulig, sier divisjonsdirektør Bengt Olav Lund.
I perioder kommer det mange spørsmål om oppgjørstider for fond, dette gjelder spesielt dersom det svinger ekstra på børsen. DNB tilbyr et stort antall fond på aksjesparekontoen, både fond som DNB forvalter selv, og fond fra andre, både norske og internasjonale, fondsforvaltere.
- Vi ønsker så korte oppgjørstider for fond som overhodet mulig, men tiden det tar avhenger av fondet du velger, sier Bengt Olav Lund, divisjonsdirektør for personmarkedet i DNB.
De fondene som forvaltes av andre selskaper, og DNBs Luxembourg-registrerte fond, har merkbart lenger oppgjørstid enn de norskregistrerte DNB-fondene. Oppgjørstid er den tiden det tar fra du trykker kjøp i Spare (eller nettbanken), pengene går fra din bankkonto til du har fått andeler registrert i Spare og nettbanken. I perioden mellom du trykker på kjøpsknappen til andelene er synlig, er det mye som skjer på baksiden.
- All handel i fond skjer til en framtidig og ukjent kurs, understreker Lund.
Mange av de mest kjente av DNBs fond er norskregistrerte, for eksempel DNB Global Indeks, DNB SMB og DNB Aktiv-serien.
- Det enkleste eksemplet er dersom du kjøper DNB SMB, som er registrert i Norge. Du trykker kjøp og pengene kommer på fondets depotkonto før klokken 11:59 (*) på en mandag formiddag. Da blir den neste kursen satt tirsdag morgen, basert på mandagens sluttkurser, forklarer Lund.
En depotkonto er fondets uavhengige «bankkonto» hvor både penger og verdipapirer står trygt forvart. Kursen for fondet regnes ut på morgenen virkedagen etter. Før denne kursen er utregnet vet man ikke hvor mange andeler du har fått for pengesummen. Fristen for å få ‘dagens kurs’, utregnet dagen etter, er klokken 11.59, denne fristen kalles ofte «cutoff»-tiden.
Mister du fristen blir transaksjonen flyttet til neste «cutoff», vanligvis neste virkedag
- Det kan også ta litt tid fra tildelingen av andelene til visningen dukker opp i nettbanken, men du kan dobbeltsjekke både kursen du fikk og dato i Spare og i nettbanken, fortsetter Lund.
Ved salg av fondsandel skjer alt i motsatt rekkefølge, ordren sendt til DNB Kapitalforvaltning, og pengene ført over fra fondets depotkonto og til din bankkonto og du får oversikt over transaksjonsdato, kurs også videre i Spare og nettbank.
- Det gjelder det samme regler ved salg av fondsandeler, hvis du ikke rekker ‘cutoff’, blir transaksjonen flyttet til neste ‘cutoff’, forklarer Lund.
Fond kan registreres i ulike markeder, DNB har en voksende gruppe fond satt opp i Luxembourg. Luxembourg er, ifølge Morningstar, det største fondssenteret i Europa. I tillegg tilbyr DNB en lang rekke fond fra andre fondsselskaper, både norske og internasjonale.
Fond som ikke er DNBs egne fond, DNBs fond som har stor eksponering mot Asia og DNBs Luxembourg-fond, gjelder det andre ‘cutoff’-tider.
- Alle fond som ikke stammer fra DNB, og DNBs Luxembourg-fond, har ulike tidsfrister. Det er vanskelig å si noe generelt om disse fristene, men dessverre er det slik at man må regne med lenger oppgjørstid i eksterne fond og for DNBs luxembourgske fond, sier Lund.
For fond fra andre selskaper må det også veksles til en annen valuta, kontanttransaksjoner skal krysse landegrenser og inn i andre banksystemer. Pengene trekkes normalt ikke fra bankkonto før neste dag og kursen fastsettes normalt dagen etter det igjen. Informasjonen skal så flyte tilbake til DNBs systemer før det vises i Spare-appen og nettbank.
Du kan se detaljene om kurs og dato i Spare når oppgjøret gjennomført
I oppgjørsperioden er det du som bærer valutarisikoen i fond som handles i utenlandsk valuta. Det er fordi beløpet veksles først til utenlandsk valuta, deretter tar det noe tid før dollar eller euro blir til fondsandeler. Når andelene selges får du utenlandsk valuta som må veksles til norske kroner.
Lund peker på at selv om det tar tid fra pengene går fra konto, til du ser andelene i Spare-appen, har du normalt fått tildelt andeler underveis i prosessen.
- Du kan se detaljene om kurs og dato i Spare når oppgjøret gjennomført.
Lund peker også på at du får et varsel i Spare-appen om lenger oppgjørstid før du gjennomfører en transaksjon med fond som har lenger oppgjørstid.
Lund ønsker å legge til en oppfordring:
- Fond er langsiktig sparing, på grunn av oppgjørstider så egner ikke fondene seg for kortsiktig trading i aksjemarkedet.
Derimot så finnes det en annen type fond, børsfond, som kan benyttes dersom man ønsker kontroll over fondskursen og tidspunkt for handel.
- Du kan handle børsfond i aksjehandelsløsningen, dette er nok for litt viderekomne, men da får du rask tilgang til markedene, både for kjøp og salg, avslutter Lund.
Du kjøper nå et DNB-fond i Luxembourg, eller et fond fra annen tilbyder enn DNB. Normalt tar det 2–6 virkedager før du finner fondet under Mine fond.
Tidspunkt for fastsettelse av kurs og oppgjør avviker for fond registrert i Luxembourg eller som forvaltes av andre enn DNB. Det tar derfor lengre tid fra kjøpet ditt er registrert, til kursen fastsettes og du mottar oppgjør. Oppgjør er når fondsandelene vises på din konto.
For fondskjøp som registreres før midnatt, trekkes pengene normalt neste dag. Kursen fastsettes normal dagen etter at pengene er trukket. Dette kan variere på grunn av forskjellige handelsregler for hvert enkelt fond. For fond som investerer i asiatiske markeder vil fastsettelse av kurs normalt ta ytterligere en dag på grunn, av tidsforskjellen.
DNB er distributør av eksterne fond. Vi gjør oppmerksom på at DNB kan beslutte å avvikle avtaler med andre fondsforvaltningsselskap og/eller enkeltfond. I slike tilfeller vil dine andeler bli innløst.
* AVVIKENDE FRISTER: Unntak er DNB Global Emerging Markets, DNB Global Emerging Markets Index og DNB Miljøinvest som har frist kl. 23:59 i nettbank for å få neste dags kurs, så kommer utbetaling en dag etter kursdato. I tillegg har vi Luxembourg-baserte fond som har andre frister, for noen av disse kan det ta maksimalt fire dager for kursfastsettelse. Utbetaling til konto skjer typisk to dager etter kursfastsettelsen.
Vær også oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen ikke er ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fond, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.