DNB-sjef Kjerstin Braathen:

Spår et bra år for norsk næringsliv

I ny episode av finanspodkasten «Stormkast» får vi høre hvordan norsk næringsliv har klart seg gjennom fjoråret. Og veien videre.

OPTIMISME: - Jeg tror det er viktig å bygge opp under en optimisme, sier DNB-sjef Kjerstin Braathen. Foto: NTB scanpix
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 14. jan 2021
Artikkelen er flere år gammel

Kjerstin Braathen er en av gjestene i den populære podkasten hvor Petter Stordalen og Per Valebrokk er programledere. Denne spesialepisoden ble spilt inn live fra NHOs årskonferanse, og ett av temaene var veien videre for norsk næringsliv. 

- Jeg er definitivt optimist på vegne av norsk økonomi og næringsliv, og på hva jeg tror er mulig å få til fremover, sier Braathen. 

Samtidig understreker hun at det ikke kommer til å gå av seg selv. 

- Det å levere på mulighetsrommet man har, kommer til å kreve mye av mange. Men det er det vi må jobbe videre for. Jeg tror det er viktig å bygge opp under en optimisme, sier hun. 

Store muligheter i norsk næringsliv

- Det er store muligheter i norsk næringsliv nå, også er det selvfølgelig noen som sliter. Reiseliv, hotell, flybransjen og offshoreindustrien som leverandør til oljeindustrien har det tøft, men det er også veldig mange bransjer som gjør det bra. Som møbelprodusenter som har hatt 40 prosent vekst, sier Braathen.  

BEKYMRET: - Norske husholdninger har gjeld i verdensklasse og lite penger på bok, sier DNB Markets sjeføkonom Kjersti Haugland.

Norsk økonomi mindre hardfør enn vi liker å tro

Tirsdag kom SSB ut med tall som viser at BNP har sunket 0,9 prosent i november. Dette er første gangen de måler nedgang i økonomien på et halvt år, men det var likevel ikke uventet. 

- Tallene er bedre enn vi fryktet, og på grunn av strengere restriksjoner i november, er dette i grunn ganske positive tall, sier Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets. 

Haugland er bekymret for den høye gjelden mange nordmenn sitter med. 

Norske husholdninger har gjeld i verdensklasse
Kjersti Haugland

Et velfungerende næringsliv er avhengig av forbrukere som bruker penger. Kjersti Haugland mener skyhøy gjeld og lite likvide midler kan svekke forbrukerkraften, og gjør mange nordmenn sårbare hvis vi får en kraftig økonomisk nedtur.

- Norske husholdninger har gjeld i verdensklasse og lite penger på bok. Den kombinasjonen er et rødt varselflagg for alle som vurderer utsiktene for landet vårt, skriver hun i en kronikk i Dagens Næringsliv.

- Marerittscenarioet er en alvorlig økonomisk nedtur, forsterket av forbrukere i unntakstilstand, som ender opp i en finanskrise, via økte konkurser og mislighold på bedriftslån. Og dette til tross for at norske husholdninger så absolutt er formuende. Vi sparer, men i bolig heller enn i bankinnskudd, aksjer og obligasjoner, og det gjør oss sårbare, sier sjeføkonomen. 

Norsk næringsliv satser på teknologi og bærekraft

Eilert Giertsen Hanoa, administrerende direktør i Kahoot! er også gjest i podkasten sammen med DNB-sjef Kjerstin Braathen. Hun trekker dem fram som et eksempel på et selskap med en imponerende vekst i et marked preget av pandemi. 

- Kahoot er et fantastisk eksempel på den vekstboomen som har kommet gjennom dette året. Cognite og Meltwater som nettopp ble børsnotert, og norsk oppdrettsnæring er noen andre eksempler på norske selskaper som blir viktige for fremtidens verdiskapning. Jeg vil si at næringslivet i Norge nå er langt mer mulighetsorientert enn bekymret, sier Braathen. 

POPULÆRE: Styreleder Eilert Hanoa i quiz-selskapet Kahoot. Foto: NTB scanpix

I podkasten kommer det også fram at Norge satser stort på teknologi og bærekraft.  

“Er det et skifte i næringslivet her i Norge, bort fra råvarer og over mot mer teknologi?” spør programleder Per Valebrokk. 

- Det skiftet som pågår i norsk næringsliv nå, har nok pågått en stund. Og det er det viktig at vi fortsetter å jobbe for å øke tempoet på. Kahoot er en veldig viktig del av det skiftet, jeg vil nesten si rollemodell for hva som er mulig å få til. Og forhåpentligvis et lokomotiv for at Norge skal få til langt mer innenfor teknologisektoren, sier hun.

Braathen mener skiftet bør bli en viktig brikke mot en grønnere fremtidsøkonomi, og mot en mer innovasjonstung økonomi knyttet til den type teknologi. 

Digitalisert jobbhverdag skaper flere muligheter 

På grunn av at vi har blitt mer vant til å måtte løse mer krevende forhandlinger digitalt, mener Braathen at norsk næringsliv har gode forutsetninger for å lykkes internasjonalt.  

- Teknologi har gjort jobbhverdagen vår mer digital, men på grunn av den globale krisen vi nå står i, har vi måttet omstille oss på rekordtid. Uten en pandemi, hadde vi nok brukt 5-10 år på å komme dit vi er i dag med velfungerende, digitale løsninger, sier Braathen.  

Til slutt i podkasten blir DNB-sjefen spurt om en viktig lærdom hun vil ta med seg fra det siste året: 

- En lærdom jeg har tatt med meg fra krisen, er at det faktisk er mulig å legge lista langt høyere enn det vi har vært vant til å gjøre. Jeg har snakket med mange bedriftsledere og jeg er imponert over omstillingsevnen deres, og de sier alle at de har klart å levere det umulige, sier Braathen.  

Det var flere optimister i panelet i denne episoden av «Stormkast». Når deltakerne skal trille terning på hvor optimistiske de er på vegne av norsk næringsliv det kommende året, gir alle en soleklar sekser.