Dagens morgenrapport:
Med en prisvekst i tråd med Norges Banks anslag er ikke prisutviklingen nå noe sterkt argument for å fremskynde rentekuttene.
Kjerneinflasjonen i Norge i november ble 3,0 prosent og var med det helt i tråd med Norges Banks anslag fra den pengepolitiske rapporten i september og etter at kjerneinflasjonen tolv måneder på rad kom ut lavere enn Norges Banks anslag. Justert for lavere maksimalpris for foreldrebetaling i barnehagene ville kjerneinflasjonen vært 3,3 prosent å/å i november, ifølge Statistisk sentralbyrå.
Med en prisvekst i tråd med Norges Banks anslag er ikke prisutviklingen nå noe sterkt argument for å fremskynde rentekuttene. Likevel, Norges Bank har overvurdert prisstigningen så langt i år. Det kan få litt betydning for vurderingene av prisforløpet inn i neste år når Norges Bank nå lager nye prisanslag fram mot rentemøtet neste uke. Vi tror imidlertid hovedbildet om at inflasjonstakten er i ferd med å flate ut, står ved lag. Det å bringe kjerneinflasjonen ned det siste prosentpoenget til 2 prosent kan ta noe tid.
Markedsreaksjonene på pristallene var begrenset, men forventningene til rentekutt fra Norges Bank ble noe dempet. Markedene priser nå inn en 15–20 prosent sjanse for rentekutt i januar. Det er den laveste sannsynligheten siden tidlig i november. For mars priser markedene inn et kutt på 25 basispunkter og en viss sjanse for at kuttet blir på 50 basispunkter eller at det kuttes både i januar og i mars. Kronen styrket seg noe mot euro i timene etter inflasjonstallene, men utviklingen ble reversert senere på dagen og EURNOK noteres i dag tidlig 0,1 prosent lavere enn i går morges.
Prisveksten for KPI i alt avtok til 2,4 prosent, til tross for økt vekst for kjerneprisene. Det skyldes i hovedsak et elektrisitetsprisene steg vesentlig mindre i november i år enn i fjor. Med dagens høye priser på strøm, er det sannsynlig at det kommer et motsatt bidrag i desember, ettersom strømprisene falt med 0,4 prosent fra november til desember i fjor.
I dag er det USAs tur til å legge fram tall for konsumprisindeksen for november. I oktober steg KPI med 2,6 prosent fra oktober i fjor. KPI justert for mat- og energipriser steg med 3,3 prosent. Vi venter at KPI vil stige med 0,2 prosent fra oktober til november, noe som vil gi en uendret årstakt på 2,6 prosent. Tilsvarende tror vi kjerneprisene vil stige med 0,3 prosent m/m, og at årstakten på 3,3 prosent blir uendret i november. De siste månedene har nedgangen i inflasjonstakten stoppet opp. Nivået på kjerneinflasjonen holdes for en stor del oppe av relativt høy vekst i prisene for overnatting, som utgjør en stor del av KPI. For å få en videre nedgang i kjerneinflasjonen vil en nedgang i overnattingspriser være sentralt.
Det ligger an til at Fed senker renten videre på møtet i desember, selv om kjerneinflasjonen var uendret i november. Skulle inflasjonen ta seg opp, kan det imidlertid tenkes at Fed vil legge inn en pause for å se an situasjonen videre. Med en oppgang i kjerneinflasjonen vil morgendagens produsentprisindekser kunne få en mer viktig rolle inn mot rentemøtet til Fed neste uke.
I går slo kaffeprisen en 47 år gammel rekord. Den mest handlede futureskontrakten for «Arabica» kaffe steg til 3,3425 USD per pund kaffe. Kaffeprodusentene skifter ofte over til kaffe av litt lavere kvalitet når prisene på høy-kvalitetskaffe stiger. Men også kaffe av lavere kvalitet, har vært påvirket av været og hatt stigende priser. Norge har et relativt høyt kaffeforbruk, men gruppen «Kaffe, te og kakao» utgjør kun 0,36 prosent av KPI. Det skal dermed ganske store prisendringer til før det får merkbart utslag i KPI.