Aksjer og skatt:

Kildeskatt – hva bør du passe på?

– Investerer du i utenlandske enkeltaksjer kan det bli trukket kildeskatt fra utbytter, sier Bård Kittelsrud.

KILDESKATT: – Denne skatten kan du få fradrag for i Norge, men du må selv ordne dette i din skattemelding, sier Bård Kittelsrud. Foto: Stig B. Fiksdal
Publisert 05. des 2023
Artikkelen er flere år gammel

Kildeskatt er en skatt på utbytte m.v. som betales der selskapet er basert, for investorer som er basert i et annet land enn selskapet.

Hensikten med kildeskatt er å forhindre overskuddsflytting fra et land til et annet, og hindre at skatteinntekter forsvinner ut av landet. Satsen på kildeskatten varierer fra land til land, men Norge har skatteavtaler med flere land, som i de fleste tilfeller begrenser kildeskatt på utbytter til en maksimal sats, ofte 15 prosent, men skattesatsen kan variere.

Skatt har blitt enklere å forholde seg til over tid for investorer, selv om skattesystemet er relativt komplekst. Bruker du en norsk finansinstitusjon, så blir mye av skatterapporteringen gjort for deg. Du bør fortsatt kontrollere alle postene, men de tyngste løftene bør være gjort for de fleste.

Et relativt komplekst område å navigere i er derimot om du investerer i utenlandske aksjer som betaler utbytte.

– Når en aksjonær som er bosatt i Norge mottar utbytte fra utenlandske selskaper, vil det normal bli trukket kildeskatt (engelsk «withholding tax», jour. anm.) i utlandet. Denne skatten kan du få fradrag for i Norge, men du må selv ordne dette i din skattemelding, sier Bård Kittelsrud.

Kittelsrud er leder for aksjehandelsløsningen hos DNB. Se mer om skattemeldingen på Skatteetaten.no.

Det er derimot ikke likegyldig hvilken kontotype, eller struktur, investeringen er blitt gjort gjennom. Det enkleste eksemplet er investering gjennom en ordinær aksjehandelskonto

Aksjehandelskonto

– Vanligvis er kildeskatten 15 prosent i de tilfeller der Norge har en skatteavtale. Du bør kontrollere om riktig kildeskatt er blitt trukket. Dette finner du i din Års- og realisasjonsoppgave. Er det trukket mer enn det beløpet som er avtalt i skatteavtalen, kan du søke om refusjon av overbetalt skatt i kildestaten. I Norge har du krav på kreditfradrag for den skatten som er avtalt i skatteavtalen og betalt.

– Du må selv kreve fradrag for kildeskatten i den norske skattemeldingen, hvis du ikke krever fradrag vil du betale først 15 prosent skatt i utlandet og deretter 37,84 prosent i Norge, sier Kittelsrud.

Trekkes du for mye kildeskatt i utlandet, varierer dokumentasjonskrav og frister for refusjonskrav fra land til land.

Aksjesparekonto

I en aksjesparekonto kan du investere i børsnoterte aksjer, egenkapitalbevis og andeler i aksjefond hjemmehørende i land innenfor EØS/EU.

Utbytte som mottas på aksjer som eies i en aksjesparekonto får også utsatt skatteplikt til Norge, på lik linje med gevinster.

– I en aksjesparekonto utsettes skatten til du tar ut mer enn innskuddet og opparbeidet skjermingsfradrag, sier Kittelsrud.

– Kildeskatten trekkes løpende i utlandet på utbytte fra utenlandske aksjer, og i utgangspunktet har du rett til fradrag i Norge for kildeskatt for å unngå dobbeltbeskatning, men siden utbyttet i aksjesparekonto ikke beskattes før hele innskuddet er tatt ut vil fradraget kunne gå tapt, sier Kittelsrud.

Skal du investere i utenlandske utbytteaksjer bør du vurdere om disse aksjene bør kjøpes gjennom en aksjesparekonto eller utenfor basert på en helhetlig vurdering. Han oppfordrer deg til å se gjennom informasjon som du mottar fra DNB om kildeskatt på aksjer når dette blir sendt til deg.

Investeringer gjennom et norsk AS

– Retten til fradrag for kildeskatt i Norge på utbytte fra utenlandske aksjer, avhenger av om disse omfattes av fritaksmetoden eller ikke. Er investeringen omfattet av fritaksmetoden, får ikke et norsk selskap rett til fradrag for kildeskatt betalt i utlandet, sier Kittelsrud.

Det er fordi utbyttet ikke er skattepliktig i Norge utover gjeldende treprosentregel (utenfor konsern).

– Omfattes ikke aksjene det investeres i av fritaksmetoden, vanligvis utenfor EØS-land, vil selskapet kunne kreve fradrag for kildeskatten, siden utbytte også er skattepliktig i Norge.

I visse land kan det være at skattemyndighetene holder tilbake en større andel enn det skatteavtalen legger til grunn. Da kan du søke om refusjon på skatten som overstiger skatteavtalen. Informasjon om dette må du finne på det enkelte lands myndighetssider. 

Faktaboks – Kildeskatt utvalgte land

Utbytte utbetalt fra selskap i landet

Kildeskatt trukket i utlandet (eventuelt redusert etter søknad)

Danmark

15 %

Finland

15 %

Frankrike

15 %

Italia

15 %

Japan

15 %

Nederland

15 %

Spania

15 %

Storbritannia

15 %

Sveits

15 %

Sverige

15 %

Sør-Korea

15 %

Tyskland

15 %

USA

15 %

Østerrike

15 %

Se hele liste her.

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.