Pensjon:

Kan du få høyere pensjon ved å konvertere fripolisen?

– Ved å si fra deg avkastningsgarantien kan du få høyere pensjon, men da må du være villig til å ta risikoen, sier Stian Revheim.

PENSJON: – Ved å si fra deg avkastningsgarantien kan du få høyere pensjon fra fripoliser, sier pensjonsekspert Stian Revheim. Foto: Stig B. Fiksdal
Publisert 28. mar 2025
Artikkelen er flere år gammel

Pensjonssystemet har vært og kommer til å være i endring. Det har gått fra å være dominert av ytelsespensjon, hvor du vet hvor mye du får i framtiden, til å bli innskuddsbasert hvor du vet hvor mye som settes inn i dag, men ikke hva du vil ende opp med.

– Pensjon er utsatt lønn, så det er veldig bra at stadig flere tar grep for å lære seg mer om dette, sier DNBs pensjonsekspert Stian Revheim.

Når du slutter i en bedrift som har ytelsespensjon, eller dersom bedriften går over til innskuddspensjon, blir dine opptjente pensjonsrettigheter videreført i en såkalt fripolise. Fripolisen garanterer deg en årlig utbetalt pensjon. Denne er opparbeidet gjennom arbeidsforholdet og beregnet etter dagens saldo i tillegg til en framtidig, garantert avkastning, ofte rundt 3,5 prosent per år.

Hvis du sjekker Norsk pensjon eller hos selskapet som forvalter fripolisen din, vil du finne et tall som angir din framtidige årlige pensjon. Pensjonstallet som oppgis er det nominelle beløpet som garanteres og beløpet inkluderer allerede avkastning tilsvarende den rentegarantien fripolisen din har. 

Ingen automatisk kjøpekraftsjustering

– Fripolisene har ingen «automatisk» regulering eller inflasjonsjustering og vil sannsynligvis over tid tape kjøpekraft, sier Revheim.

– Pensjonsselskapene er forpliktet til å tilføre rentegarantien til saldoen hvert år. Nettopp på grunn av denne årlige garantien, må disse pensjonsmidlene plasseres med lav risiko, sier Revheim.

Å plassere midlene med høy aksjeandel vil kunne føre til at avkastningen svinger for mye på kort sikt. Selv om aksjer på lang sikt har vist seg å gi høyest avkastning er pensjonsselskapene nærmest tvunget til å ta relativt lav risiko. Hvis avkastningen blir lavere enn garantien og fripolisene ikke har tilstrekkelig bufferfond til å dekke opp tapet, må pensjonsselskapene dekke underskuddet.

– Med en kortsiktig måte å plassere langsiktig sparing på, går man glipp av muligheten til å oppnå den høyere avkastningen vi gjerne finner i aksjemarkedet. Ønsker du høy avkastning, må du også være villig til å ta risiko og kunne tåle år med negativ avkastning, sier Revheim.

Vil du det, er eneste alternativ å konvertere til fripolise med investeringsvalg.

– Konvertering til fripolise med investeringsvalg passer best for deg som har lang tid igjen til pensjonsalder, sier Revheim. 

Avkastningen er usikker når du investerer

Ingen kjenner framtiden. Ser vi på de historiske resultatene så ser vi at fripolise med investeringsvalg svinger en del, med gjennomsnitt siden 2014 på 8,8 prosent avkastning. DNBs kunder med FMI har i gjennomsnitt en aksjeandel på hele 80 prosent.

– I en fripolise med garantert rente vil du alltid få rentegarantien som et minimum, og i gode år vil du også kunne få et moderat avkastningsoverskudd. Avkastningen i de garanterte fripolisene vil i all hovedsak følge utviklingen i rentemarkedet siden aksjeandelen i fripoliseporteføljene er lav.

Slik konverterer du til fripolise med investeringsvalg

En forutsetning for å konvertere til fripolise med investeringsvalg hos oss i DNB er at du har en garantert fripolise i DNB Liv.

– For å konvertere til en fripolise med investeringsvalg tar vi deg gjennom en rådgivningssamtale på 30 minutter hos oss først, sier Revheim.

Les mer om konvertering til fripolise med investeringsvalg.

Ønsker du å booke rådgivningssamtale kan du gjøre det her.

I denne samtalen går rådgiveren gjennom pensjonen din og gir et konkret råd om å konvertere eller ikke basert på situasjonen din. Du velger selv om du vil følge rådet eller ikke.

Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.