Dagens morgenrapport:
I natt har Kamala etter alle solemerker vunnet den første presidentdebatten.
I etterkant av debatten, har de fleste stedene som måler odds gitt Kamala økt sjanse for å vinne valget i november. I våre anslag har vi lagt inn en Trump-effekt på den amerikanske inflasjonen i både 2025 og 2026. Med økte tollsatser og redusert immigrasjon tror vi Trump vil dytte opp inflasjonen med 0,5%-poeng. Med presidentdebatten i ryggen virker det mindre sannsynlig. Samtidig betyr dette at skattekuttene som Trump har lovet, også fremstår noe mindre sannsynlig.
Børsene i USA steg i forkant av debatten, men futures viser en liten nedgang i dag. Trumps skattelette kunne ha gitt børsene i USA mer medvind. I rentemarkedene har de lange rentene falt videre gjennom gårsdagen, og rentene på amerikanske obligasjoner med 10 års løpetid er ned 9 bps, i skrivende stund på 3,616 %.
Resesjonsfrykten rokker ved troen på OPEC+. Brent M1 handles nå under 70 dollar fatet. Påfallende nok var deler av Brent futures kurven tilbake i «contango». Det vil si at olje for levering lengre fram i tid, er dyrere. Ofte skjer dette når det er overskudd, for å gi insentiver til å kjøpe nå og lagre oljen. Men merk at contangoen kun er fra rundt 2026, noe som er sært. Dessuten har netto lange posisjoner i futures kommet ned svært mye på kort tid. Jeg tror at finansielle aktører har forsterket oljeprisnedgangen, trolig av frykten for at OPEC+ vil gå for volum fremfor pris. Ståa i den faktiske fysiske oljebalansen er ikke endret så mye. Kinas vekst avtar noe, men har ikke falt dramatisk. Frykten for amerikansk resesjon har økt, men USA er neppe i resesjon akkurat nå. Krona har ikke svekket seg mye med oljeprisfallet, men EURNOK er svak på 11,944.
Små bedrifter i USA melder om noe svakere utsikter. NFIB-indeksen falt mer enn ventet. Selskapene melder om at det stadig blir mer krevende å ta opp lån, færre av selskapene ønsket å øke investeringene sin, og enda færre kan sette opp utsalgsprisene. På sett og vis er denne nedkjølingen ventet, og i tråd med avtakende prisvekst. Samtidig er det bekymringsverdig at underindeksen for nye ansettelser er kommet et godt stykke ned. Det peker mot enda svakere sysselsettingsvekst fremover.
Senere slippes tallene for amerikansk inflasjon. Etter at Fedsjefen Powell nærmest erklærte seier over inflasjonen, og heller vektla det å demme opp for svakheter i arbeidsmarkedet, må den amerikanske prisveksten virkelig overraske for å gi utslag på markedene. Både vi og konsensus venter at kjerne-KPI skal ha steget med 0,2 % m/m i august, tilsvarende en prisvekst på 3,2 % å/å.
Her hjemme avtok den underliggende prisveksten (KPI-JAE) også til 3,2 %. At barnehageprisene ble satt ned fra august hadde mye å si for nedgangen. Prisveksten var i tråd med våre og markedets forventninger, men ble dermed noe lavere enn Norges Bank anslo i juni. Importert vareinflasjon er fremdeles med på å trekke ned prisveksten generelt, tross svak krone. Svakere prisvekst gjør at torsdagens regionale nettverksundersøkelse blir mer viktig for renteutsiktene. Les mer i denne kommentaren.
I Storbritannia avtok lønnsveksten mer enn ventet. 3mnd-snittet av lønnsveksten avtok med 6 tideler til 4,0 % i august, men dette nivået er fremdeles så høyt at Bank of England skal kunne avstå fra å kutte styringsrenten neste uke. Ledigheten trakk seg videre ned, samtidig som sysselsettingsveksten steg. Disse nøkkeltallene er nokså volatile, men det peker i retning noe bedre økonomisk aktivitet. Om litt får vi den månedlige BNP indikatoren, der ventes det en liten oppgang i økonomisk aktivitet i juli.