– Jobber du i stat eller kommune – gift deg

Jobber du i det offentlige og er medlem av en offentlig tjenestepensjon har din samboer ikke rett på etterlattepensjon etter deg.

SAMBOERFELLA: – Det er ektefelle og registrert partner, men ikke samboere, som har rett til etterlattepensjon, sier pensjonsekspert Stian Revheim. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 05. mar 2025
Artikkelen er flere år gammel

– Veldig mange samboere om jeg snakker med tror de er godt sikret gjennom sin offentlige tjenestepensjon ved dødsfall. Det er de dessverre ikke, og dette kan bli en «samboerfelle» dersom den som er ansatt i stat eller kommune dør, sier DNBs pensjonsekspert Stian Revheim.

Samboere har altså ikke rett til ektefellepensjon
Pensjonsekspert Stian Revheim

Reglene er klare, på nettsidene til offentlige tjenestepensjoner står det: «Det er ektefelle og registrert partner (ikke samboere) som har rett til etterlattepensjon.»*

– Samboere har altså ikke rett til ektefellepensjon via offentlige tjenestepensjonsordninger, forklarer Revheim.

– En etterlattepensjon gir månedlige utbetalinger og utbetales livet ut. Avdødes barn under 20 år har i tillegg rett til faste utbetalinger som kalles barnepensjon, sier han.

PASS OPP FOR SAMBOERFELLA: – Samboere har altså ikke rett til ektefellepensjon via offentlige tjenestepensjonsordninger, sier Stian Revheim. Foto: Stig B. Fiksdal

– For mange blir løsningen å gifte seg

Revheim forteller at han hører om mange som jobber i stat og kommune som velger å gifte seg eller inngå partnerskap når de blir kjent med «samboerfella».

Dette være tungen på vektskålen for mange
Pensjonsekspert Stian Revheim

– For mange blir løsningen å gifte seg. Så har dere vært i tvil om dere skal gifte dere eller inngå registrert partnerskap eller ikke, så kan dette være tungen på vektskålen for mange, sier Revheim.

Sett deg inn i reglene

Pensjonseksperten oppfordrer til å undersøke og forstå regelverket som gjelder.

– Det er viktig at folk setter seg inn i det regelverket som gjelder for dem, sier Revheim.

– For eksempel krever Statens pensjonskasse at hvis et par velger å gifte seg eller inngå partnerskap så er man sikret ektefellepensjon så lenge avdøde har vært ansatt i minst ett år i stilling med medlemskap i Statens pensjonskasse og dersom ekteskapet ble inngått minst ett år før dødsfallet.

Det er viktig at folk setter seg inn i det regelverket som gjelder for dem
Pensjonsekspert Stian Revheim

Fraskilte kan ha rett på ektefellepensjon, og du kan ha rett på ektefellepensjon hvis ektefellen din hadde sluttet i stillingen som ga medlemskap i den offentlige tjenestepensjonsordningen.

– Jeg anbefaler alle som lurer på regelverket om å lese på nettsiden til den offentlige tjenestepensjonen du tilhører eller å ta kontakt. Da kan du få god hjelp, sier han.

Barn av samboere har rett på etterlattepensjon

Pensjonseksperten forteller at dersom samboere har barn sammen, kan barna ha rett på etterlattepensjon fra offentlige tjenestepensjonsordninger. Barn under 20 år kan ha samme rettigheter enten foreldrene er gift eller samboere.

– Barn under 20 år kan ha rett til faste utbetalinger som kalles barnepensjon. Barn under 25 år kan i tillegg få en engangsutbetaling fra en gruppelivsordning, forklarer Revheim.

Barn under 20 år har rett til faste utbetalinger som kalles barnepensjon
Pensjonsekspert Stian Revheim

Engangsutbetaling fra gruppelivsordning

Som medlem i offentlige tjenestepensjonsordninger kan etterlatte også ha rett på en engangsutbetaling fra en gruppelivsordning ved dødsfall. Legg merke til at dette gjelder både ektefeller, registrerte partnere og samboere. 

Ansatt i privat sektor? Pass opp for «pensjonsknekken»

Er du ansatt i en privat bedrift sparer din bedrift tjenestepensjon for deg. Dersom du dør vil saldoen på din pensjonskonto utbetales til dine etterlatte, forklarer Revheim.

– Først sikres barn under 21 år en årlig pensjon inntil 1 G**. Deretter benyttes gjenværende kapital til å gi ektefelle, registrert partner eller samboer pensjon i minst 10 år. Den er altså ikke livsvarig. Hvis du ikke har etterlatte med rett til pensjon, utbetales saldoen som et engangsbeløp til dødsboet. 

Som ansatt i en privat bedrift, anbefaler Revheim folk om å sette seg godt inn i den såkalte «pensjonsknekken».

Kilde: *Statens pensjonskasse

**G = Grunnbeløpet