Fond og sparing:
- Vi så normale kjøp av fond før invasjonen av Ukraina, med økt uro solgte flere kunder fond, sier spareekspert Behnaz Ganji.
Sterke bilder fra Russlands invasjon av Ukraina har satt sitt preg på det meste i februar. Sjokket om at Putin faktisk ville gå til det drastiske skrittet å angripe Ukraina har naturlig nok også preget finansmarkedene.
- Farten på salg av fondsandeler steg den siste uken av februar, men det er godt innenfor normalen hittil. Vi ser fortsatt ikke tegn til panikk, starter Behnaz Ganji, spareekspert i DNB.
Markedene har vært ruglete i hele 2022. I januar fortsatte sparekundene å sette inn penger i fond, det samme skjedde de første tre ukene av februar.
Over tid så ser vi at menns sparemønster i større grad følger markedssvingningene.
- Kvinner er ofte flinkere til å holde seg til spareplanen, selv når det er vanskelig i aksjemarkedet, sier Ganji.
Summen av kvinners kjøp og salg i februar kan rundes omtrent til null, mens menn solgte tilsvarende det som normalt blir spart gjennom spareavtaler hver måned. Ganji peker på at det er forståelig at man blir nervøs. Enkelte ganger kan det være riktig å selge seg ut, spesielt hvis din situasjon har endret seg, men det er ikke hovedregelen.
- Hovedregelen er at du bør ha satt sammen en spareplan som du kan holde ved gjennom tykt og tynt fram til du når målet med sparingen, sier Ganji.
Hun peker på at det kan være at det dukker opp noe uforutsett som gjør at du må legge helt nye planer. Det kan gjøre at du bør ta en ny prat med din rådgiver, eller tenke deg godt om før du gjør endringer.
- Det er faktisk ikke sikkert du trenger å selge deg ut, det kan være at du stopper en spareavtale og setter opp en ny med andre fond i bunn, sier Ganji.
Hun minner derimot om et ordtak som sier at tid i markedet er viktigere timing av markedet.
- Det er gjengangerne blant de mest kjøpte fondene, et nytt fond troner på toppen av listen. Det er BlackRock World Energy D2. Det er nok et resultat av at energiprisene har steget mye og aksjefondet har blitt påvirket av det, sier Ganji.
- Det er fortsatt flere som selger enn som kjøper i, blant annet, teknologi- og miljøfondene. De fleste fondene har fortsatt relativt små uttak når vi tar hensyn til at flere av fondene er blant DNBs største fond, avslutter Ganji.
Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.