Morgenrapport:
Evergrandes konkurs må ikke ses på som starten av en større finansiell krise.
Børsutviklingen var litt blandet i Europa før det gikk langt bedre i USA i går. Nasdaq endte dagen opp litt over 1 prosent. Dermed virker ikke konkursen til Evergrande, Kinas største utbygger, å ha spredd frykt globalt. Kinesiske børser har imidlertid falt gjennom natten. Det samme har den kinesiske tiårsrenten, som er nede på det laveste nivået siden 2002. Det kan være en refleksjon av at det nå forventes noe mer stimuli fra kinesiske myndigheter i kjølvannet av konkursen.
Vår Kina-analytiker, Kelly Chen, mener Evergrandes konkurs ikke må ses på som starten av en større finansiell krise. Det har lenge vært kjent at Evergrande har slitt, og myndighetene har tidligere vært inne og avhjulpet situasjonen for å unngå at en rask og uventet konkurs skulle gi brannsalg av eiendommer med påfølgende prisfall og potensielt store konsekvenser for realøkonomien. Erfaringer viser at disse prosessene tar tid og vi tror myndighetene ønsker å se an situasjonen for boligbyggerne utover i første kvartal før de foretar seg noe.
Krona startet uken der den slapp forrige uke, og styrket seg litt mot euro. Etter å ha ligget på 11,45 i starten av forrige uke, er EURNOK nå nede i 11,28.
Gjeldsveksten fortsetter å falle i norsk økonomi. I desember falt tolvmånedersveksten i publikums gjeldsvekst til 3,4 prosent, fra 3,5 prosent i november. Denne har stort sett vært fallende siden april i 2023, og er nå om lag 2 prosentpoeng lavere enn i desember i fjor. Det er blant ikke-finansielle foretak og husholdningene at gjeldsveksten er svakere, mens for kommunene har veksttakten steget det siste halvåret.
At gjeldsveksten kommer ned er på ingen måte overraskende, all den tid renta har gått opp mye de siste årene. Sett i et lengre perspektiv, har gjeldsveksten til publikum (samlebetegnelsen for ikke-finansielle foretak, kommuner og husholdninger) ikke vært lavere siden midten av 90-tallet. Siden renten er ventet å bli liggende høyt en stund til, er det naturlig å anta at gjeldsveksten vil fortsette å falle i en periode fremover. Når husholdningene for tiden opplever ganske høy nominell inntektsvekst som følge av den høye inflasjonen, faller mengden utestående gjeld i forhold til disponibel inntekt. Lavere gjeldsgrad i husholdningssektoren er gunstig for finansiell stabilitet. Samtidig kan lavere gjeldsgrad også ses på som potensial for at gjeldsvekst (og boligpriser) tar seg kraftig dersom renten skulle komme ned.
Aktivitetsveksten i svensk økonomi er fremdeles svak. I går kom den månedlige BNP-indikatoren for desember 2023. Denne viste et fall i BNP på 0,3 prosent fra måneden før. Siden aktiviteten i november også ble revidert ned med 0,4 prosentpoeng, endte dermed fjerde kvartal med svak vekst på 0,1 prosent k/k. Det kan se ut som at BNP-veksten i svensk økonomi har vært midlertidig løftet av sterk eksport, mens de innenlandske etterspørselskomponentene har vært svake (investeringer og privat forbruk).
De svake tallene var imidlertid bedre enn Riksbanken hadde sett for seg. I sine seneste prognoser (fra november) ventet sentralbanken at aktiviteten skulle avta med 0,4 prosent i fjerde kvartal og dermed har BNP-tallene vært bedre enn ventet siden den gang. Gårsdagens nedrevisjoner innebærer at aktiviteten nå avtar mer i tråd med deres prognose. Derfor tror vi ikke deres syn på utsiktene er nevneverdig endret, og vi holder vår prognose om at første kutt kommer i juni 2024.