DNB Markets morgenrapport 7. mai:

Ingen grunner til å vente renteendring

I dag rettes søkelyset mot to sentralbanker: Den engelske og den norske.

BANK OF ENGLAND: Folk med masker går forbi den engelske institusjonen som ble dannet for 325 år siden. Foto: NTB scanpix
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 07. mai 2020
Artikkelen er flere år gammel

Dette er en morgenrapport fra DNB Markets, skrevet av seniorøkonom Kyrre Aamdal: 

I dag rettes søkelyset mot to sentralbanker: Den engelske og den norske.
Rentekomiteen i Bank of England (BoE) hadde møte i går og legger fram beslutningen kl. 08:00 norsk tid i dag. Den vil også legge fram en pengepolitisk rapport med anslag for den økonomiske utviklingen. Banken var tidlig ute med å kutte renten som respons på utbredelsen av koronaviruset. I tillegg økte kjøpene av verdipapirer kraftig og bankene fikk rikelig tilgang til likviditet.

Britiske myndigheter var trege til å sette inn strenge smittevernstiltak og viruset fikk dermed anledning til å spre seg. Koronarelaterte dødsfall i Storbritannia har passert Italia og er bare lavere enn i USA. I øyeblikket ser det ut til at smittevernstiltakene fungerer, men myndighetene vil trolig være varsomme med å slippe opp. Det innebærer at britisk økonomi kan bli hardere rammet enn i eurosonen.

Vi har anslått at fall i BNP i år på 10 prosent i Storbritannia, mot 8½ prosent nedgang i eurosonen. Det er likevel liten grunn til å vente endringer i pengepolitikken nå. Mest interessant ved dagens annonsering blir anslagene for utviklingen i økonomien fremover og vurderingene rundt de finanspolitiske stimulansene.

Den norske renta

Også i Norges Bank holdt rentekomiteen møte i går, og beslutningen med mer presenteres for offentligheten kl. 10:00 i dag. Gårsdagens møte var et ordinært møte og opprinnelig planlagt uten verken nye anslag eller pressekonferanse. I mars besluttet rentekomiteen å senke renten to ganger, først på et ekstraordinært møte 12. mars der renten ble satt ned med 50 basispunkter og deretter på et nytt ekstraordinært møte 19. mars. Begge beslutningene ble annonsert den påfølgende dagen og renten ble satt ned med til sammen 125 basispunkter til 0,25 prosent.

Etter det første av disse to møtene ble det lagt fram en forkortet pengepolitisk rapport med en rentebane som indikerte et rentekutt på 25 basispunkter i juni. Uken etter var den rapporten allerede utdatert, men Norges Bank annonserte allerede på det siste møtet at den ville legge fram både nye anslag og holde en pressekonferanse etter maimøtet.

Liten grunn til å tro på ytterligere senking 

På det siste møtet i mars skrev Norges Bank at komiteen ikke ville utelukke ytterligere rentenedsettelser. Denne formuleringen hørte sammen med en setning om at Norges Bank vurderte tiltak for å sikre at styringsrenten får gjennomslag til pengemarkedsrenten. Siden det møtet i mars har pengemarkedsrenten falt med mer enn 80 basispunkter, og tremåneders Nibor ble i går notert til 0.43 prosent.

Forskjellen mellom styringsrenten og tremåneders Nibor har kommet ned på relativt lave nivåer. Det er dermed liten grunn å tro at Norges Bank vil senke renten ytterligere nå. Dessuten er oppbremsingen i den økonomiske aktiviteten i hovedsak en følge av de innførte smittevernreglene der hele bransjer har måttet innstille sin aktivitet. Nå er myndighetene i gang med gradvis å lette på restriksjonene, og aktiviteten vil dermed ta seg opp. Etter vår vurdering passerte økonomien bunnpunktet i april. Det innebærer at effektene av den lave renten vil kunne tilta noe. Også av den grunn tviler vi på at Norges Bank vil senke renten nå.

… eller økning 

Det er heller ikke utsikter til noen snarlig renteøkning. De neste par årene ser det ut til at kapasitetsutnyttelsen i økonomien vil være lav. Inflasjonen vil kunne få seg et lite løft inn mot neste år som følge av kronesvekkelsen i første kvartal, men lengre fram i tid er det utsikter til at inflasjonen vil dempes. Kronen har hentet seg noe inn fra de svakeste nivåene i mars, og har styrket seg ytterligere med 0,4 prosent det siste døgnet.

Tørt krutt

Vi tror Norges Bank var svært fornøyd med å ha hevet renten gjennom fjoråret og dermed hadde noe tørt krutt når krisen nå inntraff. Denne erfaringen tilsier at når økonomien har hentet seg inn, bør renten gradvis bli satt opp. Med de anslagene vi la fram tidligere i uken, kan det skje i 2023. Vi venter, som 19 av 21 spurte i en Bloomberg-undersøkelse, at renten blir holdt uendret i dag. To av de spurte tror på et rentekutt til 0,00 prosent. Vi tror også Norges Bank vil legge fram en rentebane som tyder på en viss renteoppgang mot slutten av anslagsperioden.

Boligprisene lite endret

Koronasituasjonen ser ikke ut til å ha hatt de helt store effektene for boligprisene. De falt med bare 0,2 prosent fra mars til april (sesongjustert). Omsetningen er imidlertid vel 10 prosent lavere enn for ett år siden, antall usolgte boliger har steget med vel 4 prosent og omsetningstiden har gått opp. Det tydet på at prisene ikke helt har tilpasset seg endrede markedsforhold.