DNB Markets morgenrapport 3. desember:
Oppgangen i lange renter fortsatte i går, dog ikke med samme kraft som på tirsdag.
Oppgangen i lange renter fortsatte i går, dog ikke med samme kraft som på tirsdag. Renten på 10-års amerikansk statsobligasjon steg ytterligere to basispunkter til 0,94 prosent, men handlet en periode i går nær de høyeste nivåene siden mars.
Utsikter til høyere inflasjon løfter lange renter. Det amerikanske finansdepartementet utsteder såkalte realrenteobligasjoner (TIPS) som gir avkastning justert for inflasjon. Renteforskjellen mellom disse og de tradisjonelle obligasjonene vil være et mål på markedets implisitte forventning til inflasjon i obligasjonens løpetid (såkalt break-even inflasjon), selv om de selvsagt vil være påvirket av risikopremier, de som mye annet.
Nå stiger altså markedets forventning til gjennomsnittlig inflasjon de neste 10 årene opp mot 1,9 prosent, et nivå man ikke har sett siden tidlig i 2019 da veksten i amerikansk økonomi begynte å bremse.
Utsikter til et friskere oppsving i veksten ser vi også spor av i aksjemarkedet. Gårsdagens gode nyhet var at ledende demokrater stilte seg bak det tverrpolitiske forslaget til ny stimulansepakke som et utgangspunkt for nye forhandlinger.
At aksjemarkedet kan stige til nye rekordnivåer samtidig som rentene stiger, skyldes nok at det er de lange rentene som stiger. Utsikter til lave sentralbankrenter en god stund fremover bidrar nemlig til at det er mindre endringer i de korte rentene. Men aksjemarkedet er ikke immunt mot en oppgang i lange renter heller, men for øyeblikket veier utsiktene for et vekstoppsving tyngst. Og mulig er det noen som venter at sentralbankene vil trå støttende til om aksjemarkedene skulle vakle under høyere renter.
Britiske FTSE 100 gjorde det bedre enn andre europeiske børser i går, hvilket kan skyldes nyheten om at britiske myndigheter som første land har godkjent vaksinen fra Pfizer Inc/BioNTech etter tredje testfase og at de første vaksinene vil være klare allerede i neste uke, ifølge statsminister Johnson. Som ventet vil imidlertid utrullingen ta tid, brorparten av risikogruppene vil ventelig bli vaksinert fra januar til april neste år.
I et lukket møte for EU-delegater, kunne EUs sjefforhandler opplyse at han ikke var sikker på at man klarte å komme i havn med en avtale med britene før nyttår. Ifølge Barnier vil de neste 1-2 døgnene bli avgjørende. Samtidig må det meste ansees som forhandlingsutspill i disse dager.
Mens det en stund har virket som man rykket stadig nærmere en avtale, har både europeiske og britiske politikere de siste dagene vært bekymret for at deres egen delegasjon ofret for mye i forhandlingene. En mulig løsning som har blitt foreslått er at man lager en ny overgangsavtale innen vanskelige spørsmål som fiskerettigheter. Vi har sett mang en frist komme og gå i dette, og selv om EU-parlamentets siste plenumssesjon er 14. desember, har flere åpnet for en avstemning så sent som 29. eller 30. desember, ifølge Financial Times.
I takt med videre bedring i risikosentimentet, svekker dollaren seg videre. EURUSD steg ytterligere i går, og handler over 1.21, det høyeste siden tidlige 2018.
Etter seks måneder med en gjennomsnittlig sesongjustert boligprisvekst her hjemme på 1,1 prosent hver måned, tror vi veksten fra oktober til november blir 0,8 prosent. Det bør være nok til å så smått øke bekymringene for finansielle ubalanser ytterligere på Bankplassen.
OPEC utsetter trolig den planlagte produksjonsøkningen. Etter utsettelsen tidligere denne uken, er det ventet at OPEC+ skyver den planlagte produksjonsøkningen til andre kvartal. Uenigheten så langt har gått på hvordan man forholder seg til de landene som ikke fullt ut har etterlevd avtalte produksjonskutt, og De forente arabiske emirater vil at disse landene skal gjøre opp for seg med å kutte mer i første kvartal.