Markedssyn:

Aksjemarkedet står imot krig, renteoppgang og inflasjon

Men skyhøy inflasjon har konsekvenser.

NØYTRAL TIL AKSJER: - Aksjemarkedet har stått godt imot både krig, skyhøy inflasjon og den betydelige renteoppgangen, sier forvalter Shakeb Syed. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 07. apr 2022
Artikkelen er flere år gammel

Det gjør at mange toneangivende sentralbanker har hevet sine styringsrenter i mars og signalisert en videre renteoppgang over de neste to årene.

- Det globale aksjemarkedet har siden midten av mars hentet inn en del av årets fall. Til tross daglige svingninger basert på Ukraina-nyhetenes fortegn, ser altså aksjemarkedet ut til å stå godt imot krig, renteoppgang og inflasjon, sier Shakeb Syed.

Syed er en av forvalterne av kombinasjonsfondene i DNB Aktiv -serien

Nøytralvekt i aksjer, vektet opp i helsesektoren

- Ved inngangen til april opprettholder vi nøytralvekt i aksjer kontra renter. Vi har vektet oss opp i helsesektoren som anses å være en defensiv sektor – dette for å diversifisere noe av den ellers så sykliske innretningen i porteføljens aksjeben, sier Syed.

Han forteller videre at de opprettholder globale obligasjoner med høy kredittverdighet på undervekt.

- Vi mener at rentetoppen i lange renter ennå ikke er nådd. I motsatt ende holder vi obligasjoner med lav kredittverdighet på overvekt, sier Syed. 

Fortsatt økonomisk vekst over trend, men farten avtar

- Vi venter realveksten i 2022 å bli over trend for de fleste G7-land. Dette er i hovedsak et resultat av gjeninnhentingen etter pandemien og effektene av de enorme stimulansene vi så gjennom pandemien, både fra penge- og finanspolitikken, sier Syed.

Han peker på at en viktig forutsetning for denne vurderingen er at Ukraina-invasjonen ikke eskalerer betydelig og at Europa ikke sanksjonerer russisk olje og gass.

- Den sterke veksten har også gitt seg utspring i arbeidsmarkedet på begge sider av Atlanteren, sier Syed.

Han forteller at tendensen har vært sterkest i USA og at her forteller bedriftene i stadig større grad at de har vanskeligheter med å få tak i arbeidskraft.

- Det presser opp lønningene og gir lønnsmottakere forhandlingskraft, sier Syed. 

DNB Asset Management markedssyn april 2022. Foto: DNB Asset Management

Skyhøy inflasjon presser rentene opp

Høyere lønnsvekst og økonomisk vekst over trend virker inflasjonsstimulerende.

- Forskjellen mellom inflasjonsmålet og faktisk inflasjon er det største på 30 år, tenk det, sier Syed.

- Derfor ser vi nå at også inflasjonsforventningene verden over har begynt å stige, og sentralbankene hever styringsrentene fra ultralave nivåer, fortsetter han.

Han peker på at dette har gjort at den amerikanske renten for obligasjoner med ti års løpetid har steget fra 1,3 til 2,6 prosent bare siden årsskiftet.

- Vi ser ikke bort ifra at denne renten kan stige 0,5 til 1,0 prosentpoeng til, og når rentene stiger så faller obligasjonene i verdi, sier Syed.

Han forteller at dette er årsaken til at de er undervektet globale obligasjoner med lav kredittrisiko.

- Hvis lange renter skulle stige merkbart videre, skal vi ikke se bort ifra at vi reduserer undervekten i globale obligasjoner noe, utdyper han.

Sentralbankene hever styringsrentene fra ultralave nivåer
Shakeb Syed

Aksjemarkedet står imot krig, renteoppgang og inflasjon

Aksjemarkedet var urolig under opptakten til invasjonen av Ukraina.

- Fallet var ikke mer enn 10 prosent for det globale aksjemarkedet, deretter har markedet snudd og mye av det tapte er tatt inn igjen, sier Syed.

Han forteller at det er noen regionale forskjeller, hvor vekstmarkedene er blant de områdene som har hatt svakest utvikling.

- Aksjemarkedet har stått godt imot både krig, skyhøy inflasjon og den betydelige renteoppgangen, sier Syed.

Han utdyper at de ser både oppsidefaktorer og nedside i aksjemarkedene. Eskalering av geopolitisk uro, lavere økonomisk vekst er stikkord for nedsiderisikoen, mens økonomisk vekst støttet av finanspolitikk, økt offentlig forbruk (inklusiv militært) og at flaskehalsene i produksjon og distribusjon varer kortere enn ventet og dermed reduserer inflasjonspresset, er blant oppsidefaktorene.

- Sammenlagt er vi nøytrale til aksjer, avslutter Syed. 

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.